Florin Cîțu: Restaurantele rămân deschise pentru persoanele vaccinate. Nu trebuie să îi penalizăm pe cei vaccinați | VIDEO

Publicat: 29/09/2021, 17:00
Actualizat: 29/09/2021, 18:19

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, că a discutat cu secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, ca hotărârea privind restricțiile impuse după depășirea ratei de infectare de 6 la mie să permită ca restaurantele și terasele să rămână deschise pentru persoanele vaccinate.

Potrivit acestuia, restaurantele și terasele vor rămâne deschise pentru vaccinați, indiferent de rata de infectare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței de presă de la finalul ședinței de Guvern.

„Deja am cerut domnului Arafat să modifice hotărârea CNSU, astăzi s-ar putea modifica, prin care să permitem activităților economice de acest gen, în special HORECA, să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și doar pentru persoanele vaccinate, indiferent de rata de incidență. Persoanele vaccinate vor putea merge la restaurante dacă cei de acolo sunt vaccinați. Nu trebuie să îi penalizăm pe cei vaccinați”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a mai declarat că intenția autorităților este să limiteze cât mai puțin activitatea agenților economici.

Florin Cîțu: Luăm în considerare introducerea testelor de salivă în școli

Totodată, șeful Guvernului a mai spus că Ministerul Sănătății, cel de Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență iau în considerare decuplarea școlilor de rata de infectare.

El mai spune că autoritățile iau în considerare introducerea testelor pe bază de salivă în cazul elevilor.

„Este o întâlnire paralelă între Ministerul Educaţiei, MAI, DSU, INSP – au participat mai multe instituţii. Da, este o idee de a avea chiar peste pragul de 6 la mie – instituţiile care nu au cazuri să nu fie închise. Vom vedea care este concluzia acestei întâlniri. Vrem în continuare să menţinem prezenţa fizică în şcoli. Ne gândim la introducerea testelor cu salivă. Ministrul Educaţiei anunţa ieri că 99% dintre părinţi nu vor să testeze copiii, ceea ce este trist. Poate încercăm cu teste cu salivă, vom vedea cum putem să facem. Dar intenţia rămâne de a avea şcolile cu prezenţă fizică, în continuare. Ştim foarte bine că şcolile on-line nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut”, a spus premierul.

Florin Cîțu le-a recomandat încă o dată românilor să se vaccineze și a atras atenția că vaccinarea este singura metodă de a preveni formele severe ale bolii și de a preveni aglomerarea secțiilor de Terapie Intensivă.