INTERVIU. Mai vor tinerii să devină medici? Răspunsul prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București

INTERVIU. Mai vor tinerii să devină medici? Răspunsul prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București
Mai multe persoane așteaptau, în iulie 2012, în fața Universității de Medicină și Farmacie din București, terminarea examenului de admitere / Sursa foto: LUCIAN CURELARIU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 18/04/2020, 16:43
Actualizat: 18/04/2020, 17:08

Numărul cadrelor medicale confirmate cu infecția cu noul coronavirus a depășit pragul de o mie, conform informării de sâmbătă a Grupului de Comunicare Strategică. Este o cifră care ar putea determina un tânăr să se gândească de două ori înainte de a urma o carieră de doctor. Despre ce putem să așteptăm, în aceste vremuri de incertitudine, la admiterea la facultățile de profil, a răspuns, pentru Gândul.ro, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Cincizeci de cadre medicale au fost confirmate cu infecția cu noul coronavirus numai în ultimele două zile, ceea ce aduce numărul lor total la 1.031, conform raportărilor primite de Institutul Național de Sănătate Publică din teritoriu, date publicității sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică.

Pe primul loc al acestui îngrijorător clasament se află județul Suceava, unde 462 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus. Pe locul secund se află Capitala, cu un total de 149 de profesioniști din domeniul sanitar au fost confirmați pozitiv cu COVID-19, de la începutul epidemiei.

Chiar înainte de ultimele două raportări, INSP anunța, în datele de supraveghere valabile până la finalul săptămânii trecute, că 1 din 8 cazuri de infecție cu noul coronavirus a fost înregistrat la personal sanitar, respectiv 13,6%.

Creșterea constantă a numărului de cadre medicale infectate, într-o perioadă în care în mod obișnuit tinerii încep să pregătească dosarele de candidatură pentru admiterea la facultate, reprezintă contextul întrebărilor adresate de Gândul.ro rectorului UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Estimați o schimbare în ceea ce priveste admiterea la universitătile de medicină din acest an?Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București / Sursa: viorel-jinga.roProf. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București / Sursa: viorel-jinga.ro

Prof. univ. dr. Viorel Jinga: În ceea ce privește numărul prezumtiv al candidaților ce se vor înscrie anul acesta la examenul de admitere în UMF „Carol Davila” din București, nu cred că vor fi modificări semnificative, comparativ cu anii anteriori când media a fost cotată la aproximativ 3.000 de concurenți pentru ocuparea locurilor disponibile, atât pentru cele finanțate de la bugetul de stat, cât și pentru cele cu taxă.

Trebuie amintit faptul că, majoritatea statisticilor ne arată că un elev de liceu care are în vedere admiterea într-o astfel de Universitate, își canalizează energia și pregătirea educațională cel mai târziu la începutul clasei a–XI-a, punând accent pe materiile ce fac obiectul unui examen greu de trecut și care poate fi definit ca un prim pas dintr-un drum infinit din punct de vedere al pregătirii profesionale în tot ceea ce înseamnă medicină, cercetare științifică și educație medicală continuă.

Credeți că vor fi mai puțini sau mai mulți candidați în contextul actual extrem de dificil pentru acești profesionisti, în care sute de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus?

Prof. univ. dr. Viorel Jinga: Am ferma convingere că actuala criză pandemică, ale cărei repercusiuni cuantifică și o serie de îmbolnăviri în rândul medicilor, nu va reprezenta un motiv determinant în anularea opțiunilor, pentru cei care își doresc cu adevărat să urmeze medicina.

Totuși, în ceea ce privește numărul candidaților care se vor înscrie la examenul de admitere în UMF „Carol Davila” din 2020, putem discuta despre un barometru al estimărilor prin simularea acestui concurs (anul acesta se va derula online), eveniment organizat, ca de altfel în fiecare an, de către Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB). Pentru acest proces de examinare, SSMB a prelungit perioada înscrierilor până pe 23 aprilie, din cauza pandemiei COVID 19, iar până acum și-au manifestat dorința unui test final, înaintea examenului  oficial, și doar pe domeniul medicină, peste 2.100 de liceeni. Vă pot spune că, anul trecut, pentru simularea concursului de admitere pentru domeniul medicină și-au testat cunoștințele 2.957 de liceeni, în timp ce pentru medicină dentară și farmacie, au susținut acest test 1.160, respectiv 140 de elevi de liceu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului