Litoralul, bate-l vina! Mai mulți ieșeni, depistați cu noul COVID-19 după ce fuseseră în concediu la mare sau la munte / Specialiștii explică cum se răspândește virusul într-o cameră de hotel

Litoralul, bate-l vina! Mai mulți ieșeni, depistați cu noul COVID-19 după ce fuseseră în concediu la mare sau la munte / Specialiștii explică cum se răspândește virusul într-o cameră de hotel
Litoralul, bate-l vina! Mai mulți ieșeni, depistați cu noul COVID-19 după ce fuseseră în concediu la mare sau la munte / Specialiștii explică cum se răspândește virusul într-o cameră de hotel / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 07/08/2020, 15:53

Mai mulți ieșeni au fost diagnosticați cu noul COVID-19 după ce fuseseră în vacanțe pe litoral sau la munte. Astfel, familii întregi au ajuns să fie internate în spital.

Se pare că 15 persoane la fiecare 25 de depistaţi pozitiv la testele COVID-19 din județul Iași au fost anterior în concediu la mare ori în staţiuni montane, potrivit Ziarul de Iași.

Medicii susțin că virusul poate fi contractat mai ușor din localuri, unde igienizarea nu este făcută în mod corespunzător, mai ales atunci când este aglomerație. Însă, chiar dacă dacă unii ieșeni s-au infectat după ce au fost cu cortul, medicii precizează „aa, dar tot au fost să mănânce undeva, sau la Peco”.

De asemenea, autoritățile medicale punctează faptul că cei mai mulţi infectaţi sunt din rândul celor ce au fost în concediu în ţară, nu în străinătate.

15 persoane la fiecare 25 de depistaţi pozitiv la testele COVID-19 au fost în vacanță

„Cel puţin 15 dintre o medie de 25 de pacienţi declaraţi pozitivi în urma testării au fost pe Litoral sau în judeţe precum Prahova, Dâmboviţa, sau chiar Galaţi, deci din zone turistice. Întrebaţi fiind unde şi-au petrecut ultimele zile, răspunsul era unul standard: ne-am dus cu familia, am purtat mască. Eu sunt de acord cu asta, dar la terase, se ştie, nu se poartă masca. Şi nici în unităţile respective nu ştii dacă se respectă sau nu măsurile de igienizare după plecarea celor care consumă acolo. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care au spus că au stat la cort. Da, au stat la cort cu familia, oarecum mai departe de aglomeraţia staţiunii, dar tot au ajuns la un moment dat la o terasă sau o zonă cu mulţi oameni. Un alt răspuns primit e că nu am purtat mască între localităţi pentru că eram în maşină cu familia. Dar a coborât la Peco, să alimenteze sau să cumpere ceva de la o tonetă dintr-o localitate. Ceea ce nu se înţelege, sau poate că nu se cunoaşte, este faptul că se consideră contact direct dacă stai mai mult de 15 minute fără mască în preajma unei persoane pozitive”, au declarat sursele citate.

Specialiștii explică cum se răspândește virusul într-o cameră de hotel

Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 pot răspândi germenii pe multe suprafețe dintr-o cameră de hotel, inclusiv pe fețele de pernă sau pe robinetul de la chiuvetă, potrivit unui studiu citat de Newsweek.

În cadrul studiului, cercetătorii au luat probe din două camere de hotel în care doi studenți chinezi au stat în carantină. 8 din cele 22 de eșantioane prelevate din cameră au avut rezultate pozitive la testele de coronavirus – respectiv probele prelevate de pe cearceaf, cuvertura de pat, fețele de pernă, prosoape și robinetul de la chiuvetă.

De asemenea, autorii studiului susține că, potrivit rezultatelor, pacienții presimptomatici au o mare încărcătură virală și pot contamina cu ușurință mediul într-un timp scurt, însă precizează că pe obiectele fără un contact prelungit, precum clanța sau întrerupătorul pentru lumină, nu a fost identificat virusul.