Medicul Mihai Craiu: „Dacă aerisim, purtăm mască și testăm profesorii gratuit, școlile pot să stea deschise”

Medicul Mihai Craiu: „Dacă aerisim, purtăm mască și testăm profesorii gratuit, școlile pot să stea deschise”
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul pediatru Mihai Craiu: „Suntem prima țară din UE care reușim vaccinarea unui număr semnificativ de copii” (FOTO: Facebook)
Publicat: 02/11/2020, 09:56
Actualizat: 02/11/2020, 10:01

Medicul pediatru Mihai Craiu reiterează ideea că școlile ar trebui să rămână deschise, pentru că riscul de îmbolnăvire din unitățile școlare este unul mic. În ce condiții ar trebui deschise orele fizice pentru elevi.

„Scenariul de care le este tuturor frică este cel mai putin riscant! NU la școală sunt riscuri apreciabile de-a te infecta!! De ce?

Copiii elimină o cantitate mai mică de aerosoli în unitatea de volum de aer din jurul lor față de un profesor adult

  1. La școală ar trebui să existe DOAR persoane sănatoase clinic.
  2. Riscul de infectare depinde doar foarte puțin de atingerea suprafețelor posibil infectate cu picaturi de salivă ce conțin noul coronavirus. ECDC (Centrul European de Supraveghere a Bolilor) afirmă că nu se cunosc deloc focare COVID19 apărute prin acest mecanism.
  3. Este o diferență majoră in cantitatea de aerosoli pe care o eliminăm in jurul nostru când ascultăm, fără să vorbim, față de momentul când vorbim sau cel in care cântăm sau strigăm. Raportul liniște-vorbit-cântat/țipat este 1 : 10 : 50. 4. Contează și cine vorbește. Copiii elimină o cantitate mai mică de aerosoli in unitatea de volum de aer din jurul lor față de un profesor adult. Diferența dozei infectante emisă este majoră, indiferent de cât de mult virus are fiecare în nasul lui. Deci e o falsă problemă cea cu „copiii mici au mai mult virus in nas” căci elimină de muuuuulte ori mai puțini aerosoli infectanți in jur”, a scris medicul Mihai Craiu pe pagina „Spitalul virtual pentru copii.

Contează cât durează statul în clasă și cât de bine e aerisită clasa

Medicul pediatru spune că aerisirea claselor este foarte importantă!

  1. Contează cât durează statul în clasă și cât de bine e aerisită clasa. Riscul de infectare intr-o clasa cu 24 elevi este maxim dacă profesorul e COVID+ și nu poartă mască nimeni iar clasa e neventilată : apar 12 copii bolnavi. Dacă poartă mască toți, doar 5 se imbolnăvesc și dacă se ȘI aerisește, apare doar 1 caz.

Dacă aerisim, purtăm mască și testăm profesorii gratuit, școlile pot să stea deschise!”, a mai scris dr Mihai Craiu.