Medicul Radu Țincu: „Nu avem un grad suficient de populație vaccinată. Este păcat să ne jucăm atât de periculos”

Medicul Radu Țincu: „Nu avem un grad suficient de populație vaccinată. Este păcat să ne jucăm atât de periculos”
Publicat: 02/01/2022, 10:55

Medicul Radu Țincu avertizează că datele optimiste din Occident în legătură cu varianta Omicron, care pare să fie o variantă mai blândă a SARS-CoV-2, riscă să nu se aplice în România.

Țara noastră nu are un grad mare de populaţie vaccinată. Din această cauză, datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron, care pare să fie o variantă mai blândă a SARS-CoV-2, riscă să nu se aplice în România, spune medicul.

„Trebuie să vedem că România are din nou o particularitate față de țările din Vest: nu avem un grad suficient de populație vaccinată, astfel încât datele de acolo nu pot fi reproductibile în totalitate în țara noastră”, avertizează medicul Radu Țincu. „Sunt în continuare oameni care nu știu foarte multe nici măcar despre SARS-CoV-2, cu atât mai puțin despre vaccinul împotriva acestei boli”, a menționat medicul, care consideră necesară schimbarea strategiei de comunicare în campania de vaccinare.

Omicron va deveni dominantă şi în România

„Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a explicat medicul Radu Ţincu la Digi24.

„Valul patru a reprezentat o tragedie pentru România”

„Valul patru a reprezentat o tragedie pentru România și a fost un preț enorm pe care l-am plătit tocmai pentru că nu ne-am vaccinat așa cum au făcut toate celelalte țări. Am avut cea mai ridicată rată de mortalitate din UE și acest lucru este determinat și cauzat doar de lipsa de vaccinare. Valul cinci, dacă într-adevăr va fi reproductibilă această scădere a agresivității virusului, cu apariția unor forme ușoare, cel mai probabil nu va mai determina un număr atât de mare de oameni care-și pierd viața, însă din nou revine această dorință a noastră (a medicilor – n.r.), de a încerca să previi îmbolnăvirea prin vaccinare decât să vezi dacă vei face o formă ușoară de boală sau nu. Este un joc mult prea periculos, de multe ori plătit cu prețul vieții sau prin unele complicații, long term COVID, care afectează calitatea vieții”, a subliniat Radu Țincu.

„Este păcat să ne jucăm atât de periculos, în contextul în care avem la dispoiziție un vaccin. Și trebuie să le mai spunem oamenilor ceva în legătură cu Omicron: studiile ne spun că după 10-12 săptămâni fie de la vaccinare, fie de la trecerea prin boală, nivelul de protecție al anticorpilor scade, de aceea, responsabilitatea individuală de a respecta unele măsuri sanitare este un element extrem de important și în anul 2022”, a punctat Radu Țincu.

Dr. Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, pesimistă în legătură cu valul 5 al pandemiei în România

Dr. Laura Ghibu Ventimiglia, medic român stabilit în Suedia, a precizat, într-o postare pe Facebook, că valul 5 în România va fi mult mai dur decât valurile precedente. Aceasta, împreună cu alți specialiști, a analizat variantele evoluției pandemiei în întreaga lume în 2022 și a stabilit care este cel mai posibil scenariu pentru România.

În plan mondial, ipoteza cea mai optimistă ar fi ca varianta Omicron să nu provoace multe victime, chiar dacă va infecta rapid toată populația. Acest fapt ar putea oferi acea imunitate colectivă care ar duce la o scădere a numărului de particule virale în circulație și astfel ar determina sfârșitul pandemiei, susține medicul român.

Ipoteza cea mai pesimista este că vor fi înregistrate numeroase decese de COVID 19 în următoarele luni, deoarece foarte multă lume va fi infectată cu varianta Omicron, mai spune Laura Ghibu Ventimiglia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”