Mii de infectări cu SARS-CoV-2 și miliarde de euro aruncate pe măști de protecție neconforme! Cum a pierdut UE un front important în lupta împotriva pandemiei COVID-19

Redactor:
Alexandra Mortu
Mii de infectări cu SARS-CoV-2 și miliarde de euro aruncate pe măști de protecție neconforme! Cum a pierdut UE un front important în lupta împotriva pandemiei COVID-19
Mii de infectări cu SARS-CoV-2 și miliarde de euro aruncate pe măști de protecție neconforme! Cum a pierdut UE un front important în lupta împotriva pandemiei COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock

Uniunea Europeană a încheiat la începutul pandemiei de coronavirus un contract cu compania germană Asanus Medizintechnic în valoare de 29 milioane de euro prin care producătorul se angaja să furnizeze Uniunii 10 milioane de măşti de protecție! Însă, odată cu prima tranșă de produse, mai multe state au constatat că măștile sunt neconforme.

Această comandă este una dintre cele peste 37.800 de licitaţii şi contracte încheiate pentru combaterea pandemiei care au fost analizate de de jurnalişti din 37 de ţări şi coordonate de OCCRP (Proiectul de Raportare a Criminalităţii Organizate şi Corupţiei), potrivit EUObserver.

Mii de infectări și miliarde de euro aruncate pe măști de protecție neconforme! Coincidență?

În fapt, prețurile măștilor achiziționate de guverne şi instituţiile UE au variat între 20 de cenţi şi 37 de euro pe unitate. În luna mai, a sosit prima tranșă din măștile de protecție comandate iar unele țări le-au pus la îndoială eficacitatea și se pare că pe bună dreptate – testele efectuate de patru state au arătat că produsele erau neconforme cu cerințele prevăzute în contractul încheiat.

Comisia Europeană, care chiar i s-a solicitat de nenumărate ori să facă acest lucru, nu a anunțat ce s-a întâmplat cu furnizorul sau cu măștile livrate.

De asemenea, echipa de jurnaliști a mai făcut o descoperire șocantă – măştile de protecţie achiziţionate de guverne şi instituţiile UE aveau prețuri care varian între 20 de cenţi şi 37 de euro pe unitate. Ulterior, aceștia au contatat că mii de produse erau inutilizabile. Însă de precizat este faptul că multe contracte erau încheiate cu firme care nu existau pe piață înainte de pandemia de coronavirus.

Banii cheltuiți de UE, o enigmă

Jurnaliștii au analizat contracte în valoare totală de 21 miliarde de euro, din care instituțiile Uniunii Europene au semnat acorduri pentru aproximativ 3,4 mld de euro. Comisia Europeană a negociat două cotracte în numele statelor membre.

Comisia Europeană (CE) a semnat contracte pentru achiziționare de vertilatoare cu și fără certificare, motivând că era apogeul pandemiei, obiectivul fiind creşterea oportunităţilor pentru echipamente potenţial salvatoare de vieţi. De asemeneaa CE a motivat că achiziţionarea de echipamente non-certificate a depins de fiecare guvern.

În luna mai a acestui an au fost trimise cereri către instituțiile uE referitoare la contracte şi companiile din spatele lor, însă nici până în prezent acestea nu au fost soluționate.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante...
Horoscopul banilor 25-31 ianuarie. Zodia care dă lovitura în această săptămână
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide