COVID-19. Ministerul Sănătății a stabilit un preț maximal pentru un tratament folosit împotriva noului coronavirus. Cât costă o cutie de medicamente

COVID-19. Ministerul Sănătății a stabilit un preț maximal pentru un tratament folosit împotriva noului coronavirus. Cât costă o cutie de medicamente
Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția HIV / Foto cu caracter ilustrativ / Sursa: Publimedia
Publicat: 16/04/2020, 19:24
Actualizat: 16/04/2020, 19:54

Ministerul Sănătății a stabilit un preț maximal pentru un tratament folosit pentru cazurile de infecție cu noul coronavirus, deținătorul de licență fiind UNIFARM, printr-un ordin publicat joi în Monitorul Oficial. Prețul este valabil chiar de la momentul publicării, prin derogare de la normele care prevedeau că acest preț intră în vigoare din data de 1 a lunii următoare acestui moment.

Produsul LOPINAVIR AND RITONAVIR TABLETS USP (200 mg/50mg), al Companiei Naționale UNIFARM S.A, a fost introdus, joi, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.630/16.04.2020, pe lista din anexa Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1.468/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România, care pot fi utilizate/comercializate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții acestora, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relații contractuale cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România, a prețurilor de referință generice și a prețurilor de referință inovative. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 318/16.04.2020.

O cutie cu un flacon a 120 de comprimate va costa, la vânzarea cu amănuntul, 1.108,13 lei.

Prețul la producător este de 951,63 de lei, iar prețul cu ridicata maximal, fără TVA, este de 981,63 de lei.

Prețurile sunt valabile până la data de 12.04.2021.

Conform ordinului MS de azi, „prin derogare de la prevederile art.21 alin (2) din NORME privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 368/2017, cu modificările și completările ulterioare, prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Conform aliniatului menționat, „Ministerul Sănătății comunică Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prețurile pentru medicamentele cuprinse în Canamed, în vederea actualizării aplicației informatice, la data aprobării prin ordin al ministrului sănătății, prețuri care intră în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.630/16.04.2020 / Sursa: Monitorul Oficial
Ordinul Ministrului Sănătății nr.630/16.04.2020 / Sursa: Monitorul Oficial

Medicamentul se află pe lista tratamentelor propuse de Ministerul Sănătății, prin cel mai recent ordin emis pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, în funcție de severitatea cazului și factorii de risc pentru evoluția severă.

Ordin nr. 503 din 26 martie 2020 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 0253 din 27 martie 2020.

Tratamentul cu Lopinavir/Ritonavir, inclus la medicația antivirală, este recomandat în cazul formei de boală de severitate medie, pneumonie fără criterii de severitate, pentru 10-14 zile. Acesta poate fi folosit și pentru forme critice/severe, până când este dicponibil tratamentul cu Remdesivir.

Potrivit documentului, „Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția HIV, asociat cu ritonavir pentru creșterea disponibilității. Lopinavirul are activitate anti-coronavirus in vitro. În tratamentul sindromului respirator acut sever (SARS), cercetătorii din Hong Kong au descoperit că, în comparație cu monoterapia cu ribavirină, pacienții care primeau și lopinavir/ritonavir au avut un risc mai mic de suferință respiratorie acută (ARDS) sau de deces. În timpul epidemiei din Wuhan, utilizarea lopinavir/ritonavir a arătat efect favorabil în cazul administrării precoce, iar Jin și colab. îl recomandă ca terapie antivirală în faza inițială a bolii”.

„La ora actuală nu sunt medicamente aprobate pentru tratamentul infecției COVID-19, iar medicamentele propuse în acest protocol se bazează pe experiența în ultimele trei luni, dar și în cadrul epidemiei de SARS din 2003 și MERS 2012. Pentru realizarea acestui protocol au fost analizate prevederile documentelor emise de OMS și ECDC, precum și ale ghidurilor terapeutice elaborate în China, Italia, Belgia. Alături de orientarea privind îngrijirea pacienților cu infecție cu SARS-Cov-2, prezentul protocol va reprezenta un sprijin pentru deciziile comisiilor de politică ale medicamentului din cadrul unităților sanitare privind utilizarea „off-label“ a unor medicamente potențial active, conform art. 27 din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României”, se precizează în preambului protocolului.

Protocol de tratament recomandat de Ministerul Sănătății
Protocol de tratament recomandat de Ministerul Sănătății / Sursa: Monitorul Oficial
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Prințul Harry mai încearcă o dată. Cum s-a autoinvitat în Marea Britanie
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...