Motivele pentru care unii angajaţi nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19 (SONDAJ)

Motivele pentru care unii angajaţi nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19 (SONDAJ)
Motivele pentru care unii angajaţi nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19 (SONDAJ)
Publicat: 09/04/2021, 11:59

Un sondaj realizat de BestJobs scoate la ivează motivele pentru care unii angajaţi români nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19.

Speriați că s-ar putea infecta cu SARS-CoV-2, 37,1% dintre angajații care au participat la sondaj au declarat că vor să se vaccineze. De asemenea, 16,4% dintre angajaţi spun că s-au imunizat deja cu unul din serurile anti-COVID.

Motivele pentru care angajații vor să se vaccineze

Principalele motive care îi determină pe români să se imunizeze sunt întoarcerea la o viaţă normală, fără restricţii, dar şi dorinţa de a-i proteja pe cei dragi. Patru din 10 respondenţi la sondaj consideră vaccinarea împotriva Covid-19 eficace şi sigură şi cred că este cea mai bună soluţie de a pune capăt pandemiei. Alţi 15% o văd doar ca pe o soluţie temporară de ţinere sub control a pandemiei, iar pentru 11% este o şansă ca economia să îşi revină la normal, iar locurile de muncă să fie protejate.

Motivele pentru care angajații nu vor să se vaccineze

Pe de altă parte, există o categorie, de aproximativ 31%, care priveşte imunizarea în masă a populaţiei ca pe o campanie pentru câştiguri a producătorilor de vaccinuri.

Cea mai mare parte a intervievaţilor care au declarat că nu intenţionează să se vaccineze îşi argumentează decizia prin lipsa accesului la vaccin sau greutatea de a avea acces la vaccin (20%), lipsa încrederii în eficienţa acestei măsuri (16%), teama de efecte adverse (14%) sau lipsa informaţiilor suficiente despre efectele vaccinului (13%).

Trei din cinci angajaţi români sunt de părere că angajatorii ar trebui să faciliteze vaccinarea salariaţilor proprii din companie, pentru că o implicare mai mare din partea companiilor în campania naţională de vaccinare ar duce la creşterea ratei de vaccinare în rândul populaţiei.

Întrebaţi şi cum ar putea în mod concret angajatorul să ajute în acest sens, cei mai mulţi dintre salariaţi menţionează soluţii precum încheierea unui parteneriat cu un centru de vaccinare local (37%), facilitarea unor discuţii directe între salariaţii care ezită să se vaccineze şi medici, care pot să le răspundă tuturor întrebărilor (24%), creşterea gradului de informare internă (prin afişe, e-mailuri, newslettere etc.) despre beneficiile şi riscurile vaccinării în rândul personalului din companie (21%) sau organizarea unui spaţiu special amenajat/a unei caravane mobile la locul de muncă pentru vaccinarea personalului (20%).

Peste 50% dintre angajați cred că vaccinurile sezoniere împotriva a diverse boli ar trebui incluse în pachetul de beneficii extrasalariale

De altfel, pe lângă tichetele de masă, prime pentru ocazii speciale, abonamente la clinici medicale private, un program flexibil de muncă sau cursuri şi traininguri de dezvoltare personală, mai bine de jumătate dintre angajaţii români care au participat la sondaj cred că vaccinurile sezoniere împotriva a diverse boli, în special anti COVID-19, ar trebui incluse în pachetul de beneficii extrasalariale.

Sondajul a fost efectuat în perioada 15-31 martie 2021, pe un eşantion de 902 utilizatori de internet din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase