Spor de condiții vătămătoare pentru toți angajații Primăriei Capitalei, deși lucrează într-o clădire reabilitată din centru! Salariul mediu, dublu față de media pe țară

Spor de condiții vătămătoare pentru toți angajații Primăriei Capitalei, deși lucrează într-o clădire reabilitată din centru! Salariul mediu, dublu față de media pe țară
Spor de condiții vătămătoare pentru toți angajații Primăriei Capitalei, deși lucrează într-o clădire reabilitată din centru! Salariul mediu, dublu față de media pe țară / Foto colaj: Profimedia / Facebook
Publicat: 09/04/2021, 11:09
Actualizat: 09/04/2021, 11:22

Nicușor Dan are cel mai mare salariu la Primăria Capitalei, de 15.210 lei net pe lună. Dar nu primarul încasează și cele mai mari sporuri. Cu toate că lucrează într-o clădire dichisită din centrul Capitalei, toți cei peste 1.000 de angajați ai PMB primesc spor de condiții vătămătoare de muncă.

Primăria Capitalei are, de fapt, 1.040 de salariați. Dintre ei, 854 sunt funcționari publici, scrie spotmedia.ro.

Datele privind execuția bugetară arată că, în luna ianuarie 2021, cu plata angajaților s-au cheltuit 11.040.387 lei, iar în februarie, PMB a achitat pe salarii 10.915.158 lei.

Sumele includ salariile de bază achitate către angajați, sporurile și cuantumul contribuțiilor achitate către stat în numele salariaților. În ianuarie 2021, salariul mediu brut la nivelul Primăriei Capitalei s-a situat la 10.738 de lei, dublu față de salariul mediu brut la nivel național, calculat de INS la 5.549 lei!

Spor de „condiții vătămătoare” pentru toți salariații

PMB a transmis că acordă spor de condiții vătămătoare de muncă în cuantum de 15% din salariul de bază pentru toți angajații săi.

Per total, potrivit execuției bugetare a PMB, pentru plata acestor sporuri privind condițiile de muncă s-au cheltuit 777.964 lei în ianuarie 2021 și 828.168 lei în februarie 2021.

Pentru ce încasează spor de condiții vătămătoare de muncă salariații de la PMB, dacă lucrează în sediul reabilitate de pe Bd. Regina Elisabeta?

Clădirea a fost reabilitată între 2010-2016. Calitatea lucrărilor a fost, într-adevăr, criticată de arhitecți, dar nu pentru lipsa siguranței, ci pentru lipsa respectării detaliilor istorice.

Sediul PMB nu este o ruină, nu este lângă o sursă de radiații și este construit chiar vizavi de Cișmigiu, o oază verde.

Când se acord, de fapt, sporul de condiții vătămătoare

Sporul de condiții vătămătoare și periculoase de muncă se poate acorda doar în baza prevederilor H.G.R. nr. 569/2017. Iar ca să ajungă la 15% din salariul brut de bază – așa cum îl plătește PMB – salariații trebuie muncească sub acțiunea a cel puțin 4 factori de risc.

Existența acestor factori de risc e stabilită de specialiști prin măsurători. Iar în urma analizei rezultatelor acelor măsurătorilor, se întocmește un raport din care reiese că munca e vătămătoare, iar salariații au dreptul la un spor.

Raportul are o durată de valabilitate. Iar după ce expiră, poate fi refăcut, scrie spotmedia.ro.

Primarului general Nicușor Dan i s-a solicitat să spună dacă și când va dispune refacerea raportului în baza căruia toți salariații primăriei beneficiază de acest spor de condiții vătămătoare de muncă. Deocamdată, nu a răspuns solicitării.

Angajații primăriei, „răsfățați” și cu alte sporuri și beneficii

Credeați că sporul de condiții vătămătoare de muncă este singurul pe care îl primesc angajații PMB? Nici vorbă.

Ei primesc și alte plăți suplimentare, indiferent de funcția avută. Iată și cuantumul majorărilor salariale primite de angajații Primăriei Capitalei:

  • până la 50% din salariul de bază pentru cei care lucrează pe proiecte europene

  • chiar și indemnizația primarului general (care ia 15.210 lei net pe lună) și ale celor doi viceprimari (care încasează câte 13.689 de lei pe lună) se pot majora cu 25%, dacă aceștia implementează proiecte europene

  • 10% din salariul de bază pentru activități de control financiar preventiv

În plus, salariații Primăriei Capitalei mai pot primi:

  • indemnizație de până la 50% din cuantumul salariului minim brut pe țară pentru cei care au doctorat în domeniu în care lucrează

  • indemnizație de 10% din cuantumul salariului minim brut pe țară pentru cei care fac parte din comisii de concurs sau soluționarea contestațiilor

  • un spor de noapte de 25% din salariul de bază pentru orele lucrate între 22.00 și 6.00

  • în plus, salariații care au handicap grav sau accentuat primesc un spor de 15% din salariul brut de bază.

„Campion” la sporuri, cu peste 2.300 de lei

PMB a precizat că există un singur salariat, un expert, care primește TREI SPORURI: de handicap, de control financiar preventiv și de condiții vătămătoare de muncă.

De fapt, la primărie există cineva care încasează un spor și mai mare, ca sumă, decât cele trei ale expertului, dar PMB a refuzat să spună ce funcție are acel angajat: „face parte din conducere”.

Potrivit SpotMedia.ro, cel mai mare spor ajunge în buzunarul city manager-ului Capitalei, fiind de 2.319 lei. De câteva săptămâni, Nicușor Dan a numit-o în această funcție pe Diana Punga, fosta sa șefa de cabinet și cea care s-a ocupat de aspectele logistice ale campaniei sale electorale.

Sporul este de 15% din salariul brut de bază pentru condiții vătămătoare de muncă.

Per total, în primele două luni din 2021, PMB a plătit pentru sporuri și alte drepturi salariale (inclusiv concedii medicale) în jur de 2,8 milioane lei, adică mai mult de 10% din fondul de salarii de bază pentru această perioadă, transmite sursa citată.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Lista COMPLETĂ a localităţilor care se află în SCENARIUL ROŞU!a Restricţiile sunt clare
Zi neagră pe piaţa criptomonedelor. Cădere pentru Bitcoin şi Ether
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum arată ursul de pluș care seamănă cu Angela Merkel. Are 40 cm înălțime și...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Certificatul verde, obligatoriu de luni, 20 septembrie. Unde îl vor prezenta românii de azi înainte
ACHITARE într-un DOSAR legat de FONDURI EUROPENE
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
Nenorocirea care este pe cale să lovească toată Planeta! Nimeni nu poate scăpa de ea
SE LĂFĂIE ÎN LUX. Imagini din avionul cu care Klaus și Carmen Iohannis au zburat...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei