Nelu Tătaru a făcut anunțul: Când ajung în România primele doze de vaccin anticoronavirus

Nelu Tătaru a făcut anunțul: Când ajung în România primele doze de vaccin anticoronavirus
Nelu Tătaru a făcut anunțul: Când ajung în România primele doze de vaccin anticoronavirus / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 10/09/2020, 09:40

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că prima tranșă din vaccinurile anticoronavirus ar putea fi folosită în România în primul trimestru al anului 2021.

Nelu Tătaru a precizat și faptul că prima tranșă din cele 300 de milioane de doze comandate de Uniunea Europeană ar urma să vină la sfârșitul anului, în luna decembrie, acesta menționând că atunci se vor primi aproximativ 30 de milioane de doze.

Când ajung în România primele doze de vaccin anticoronavirus

„La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte, într-adevăr, este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura.

Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a explicat ministrul Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

Ce persoane vor avea prioritate la vaccinare

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat și ce categorii de persoane vor avea prioritate la primirea vaccinului, menționând faptul că producția acestora va continua și după primirea primelor doze.

„Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte. Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranșă, iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri.

Tranșa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze. Dar, în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom ști și noi și îl vom găsi și pe piața europeană”, a mai anunțat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății avertizează: Ne așteptăm și la valul doi de infectări! Gripa sezonieră va șubrezi organismul

Ministrul Sănătății se așteaptă la un al doilea val al pandemiei de coronavirus, însă menționează că nu l-am depășit pe primul. Nelu Tătaru a amintit că, de regulă, o pandemie durează aproximativ doi ani și a dat exemplul gripei spaniole de acum un secol care s-a manifestat în patru valuri, cel de-al doilea fiind cel mai agresiv. În contextul apropierii sezonului rece, ministrul a recomandat vaccinarea anti-gripală, pentru evitarea suprapunerii virusului gripal cu virusul SARAS-CoV-2.

Ministrul Nelu Tătaru menționează că la ora actuală în Româmânia ne aflăm într-o zonă de platou „dințat” în ceea ce privește cazurile de infectare cu noul ttip de coronavirus. De asemenea, ministrul a reiterat că ne aflăm în a doua cocoașă a primului val.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase