Numărul bolnavilor cu SARS-CoV-2 internați la Spitalul de Urgență din Suceava a crescut și poate limita capacitatea de răspuns pentru cazurile cronice non COVID. Apelul managerului

Numărul bolnavilor cu SARS-CoV-2 internați la Spitalul de Urgență din Suceava a crescut și poate limita capacitatea de răspuns pentru cazurile cronice non COVID. Apelul managerului
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/08/2021, 18:18

Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava face apel atât la medici, cât și la populație, să se vaccineze împotriva COVID-19, un „inamic cameleonic”, în contextul creșterii numărului de pacienți cu această patologie, toți neimunizați.

Cei 17 pacienți cu COVID-19 care erau internați joi, 12 august, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, iar doi dintre ei erau îngrijiți în secția de Terapie Intensivă, cu forme grave, necesitând suport ventilator.

Apel la „simţ civic şi responsabilitate”

Situaţia îngrijorătoare constatată este că niciunul din cei 17 pacienţi internaţi nu este vaccinaţi cu schema completă, a explicat managerul interimar al spitalului, dr. Alexandru Calancea.

Mai mult, șeful spitalului spune că numărul în continuă creștere a celor infectaţi cu această patologie va obliga responsabililii la deschiderea de noi sectoare COVID, prin transformarea temporară a unor sectoare NON COVID, care actualmente deservesc patologii cronice, ceea ce va conduce la limitarea capacităţii de răspuns, a unităţii sanitare, faţă de cazurile cronice NON COVID.

„În acest context, facem apel către întreaga populaţie, inclusiv către cadrele medicale, să dea dovadă de simţ civic şi responsabilitate, să se informeze cu privire la beneficiile vaccinării, din surse sigure şi autorizate, şi să se vaccineze pentru aşi salva propria viaţa sau viaţa celor dragi”, a transmis dr Alexandru Calancea, conform unui comunicat al instituției.

De altfel, potrivit statisticilor anunțate, marți, chiar de Ministerul Sănătății, Suceava este județul cu cea mai mică pondere a personalului medical vaccinat. Cele mai mari procente de personal medical vaccinat cu schemă completă se regăsesc în județele Călărași (76.45%), Cluj (71.69%), Sibiu (69.55%), Ilfov (69.13%) și municipiul București (66.34%), în timp ce pe ultimele locuri se află județele Suceava (44.53%), Bacău (43.47%), Arad (39.88%), Neamț (36.58%).

„În condiţiile contactării, după vaccinare, a virusului, vaccinarea va conduce la o formă cel mult moderată a bolii. Ne salvăm pe noi, salvăm pe cineva drag, atât prin faptul că nu vom face forme grave de COVID 19 (mortalitate mai mare de 90%), cât şi prin faptul că nu aglomerăm spitalele cu această patologie, permiţând pacienţilor cu patologii NON COVID acute sau cronice să acceseze sistemul sanitar în momentul necesar furnizării serviciilor medicale”, a transmis managerul interimar al spitalului din Suceava.

Valul 4, „valul celor neimunizați”

Astfel, el face apel la responsabilitate și accelerarea vaccinării, în acord cu declarațiile lui Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

„În condiţiile în care, conform preconizărilor OMS, în România vom avea şi un val 4 al acestei pandemii, acesta va putea fi numit „valul celor neimunizaţi”. În acest context, apreciem că, cei imunizaţi vor face o formă cel mult moderată a bolii, care de cele mai multe ori poate fi tratată şi la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. În acest moment, acest vaccin este singura „armă” împotriva SARS-COV 2, poate nu perfectă sau ideală, dar este singura noastră opţiune, care ne oferă şanse mari de a supravieţui în această confruntare, de aceea alegeţi să o folosiţi, decât să o ignoraţi şi să staţi lipsiţi de apărare în faţa acestui inamic cameleonic”, a conchis managerul.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 371 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), ajungând la un total de 1.086.109 de cazuri confirmate. În Suceava au fost confirmate în ultima zi 24 de cazuri, iar totalul din județ, de la debutul pandemiei, este de 24.364. Încidența din ultimele 14 zile la mia de locuitori a fost de 0,08.

Raportul CNSCBT pentru săptămâna 2 – 8 august arată că 81.2% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

Rata de acoperire vaccinală la nivel național este de doar aproximativ 30% din populaţia rezidentă eligibilă la nivel național, adică persoanele peste 12 ani, s-a vaccinat până în prezent în România, potrivit declarațiilor de marți ale președintelui CNCAV.

Pentru creșterea acesteia, premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că persoanele care se vaccinează anti-COVID vor primi un voucher în valoare de 100 de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens