O nouă tranșă de vaccinuri Pfizer ajunge mâine în România. Evoluția campaniei de imunizare din ultimele zile

O nouă tranșă de vaccinuri Pfizer ajunge mâine în România. Evoluția campaniei de imunizare din ultimele zile
Sursă FOTO: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 17/10/2021, 14:28

Încă 303.030 de doze de vaccin produs de Pfizer BioNTech sosesc în țară luni, a anunțat, duminică, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Numărul persoanelor care s-au imunizat a fost ăn creștere în ultimele zile, dar, per ansamblu, rata de vaccinare este redusă în România, comparativ cu media europeană și chiar globală.

O nouă tranșă de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 303.030 doze, sosește luni în țară, pe cale aeriană, pe aeroportul din Otopeni, a transmis CNCAV. Apoi transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

„Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman”, au anunțat reprezentanții CNCAV.

Potrivit sursei citate, până duminică, România a recepționat 13.374.719 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 8.519.495 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Câte vaccinuri au expirat

Într-o informare transmisă miercuri, 13 octombrie, reprezentanții Comitetului național pentru coordonarea campaniei de vaccinare (CNCAV) anunțau că 152.122 de doze de vaccin anti-COVID – 137.352 de la compania Pfizer și 14.770 de la Moderna erau expirate și eliminate din circuitul de administrare, iar alte 748.580 de doze AstraZeneca „sunt carantinate, sunt păstrate la regimul de temperatură corect și se așteaptă recomandările de stabilitate”.

La acea dată, în depozite erau 3.699.196 de doze disponibile pentru vacinarea populației:

  • Pfizer: 1.548.646
  • Moderna: 1.199.324
  • AstraZeneca: 162.209
  • Johnson&Johnson: 789.017

De miercuri, inclusiv, în România s-au administrat în total 260.675 de doze de vaccin, de la toți cei patru producărori, inclusiv doza a treia:

  • 13 octombrie: 60.126 doze
  • 14 octombrie: 67.853 doze
  • 15 octombrie: 73.377 doze
  • 16 octombrie: 59.319 doze

În total, de la debutul campaniei de imunizare până sâmbătă după-amiază, în România au fost vaccinate cu prima doză 5.958.604 de persoane, în timp ce 5.654.870 de persoane au schema de vaccinare completă. Alți 512.878 de români au primit și a treia doză de vaccin.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), la nivelul UE/SEE, valabile vineri, 15 octombrie, 74,1% din populația adultă de peste 18 ani este vaccinată cu schema completă, în timp ce România, cu 34,5%, se află pe penultimul loc, după Bulgaria, cu 23,7%. În toată populația României, ponderea este de 28,7%, potrivit ECDC.

Potrivit statisticilor World in Data, 46,5% din întreaga populație a lumii a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, iar România apare cu 29,46% din poopulație vaccinată cu schema completă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...