Oamenii de știință: Ce riscuri prezintă vaccinurile antiCOVID-19 dezvoltate de China și Rusia

Oamenii de știință: Ce riscuri prezintă vaccinurile antiCOVID-19 dezvoltate de China și Rusia
Oamenii de știință: Ce riscuri prezintă vaccinurile antiCOVID-19 dezvoltate de China și Rusia / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 01/09/2020, 08:39
Actualizat: 01/09/2020, 08:40

Unii experți susțin că vaccinurile anticoronavirus dezvoltate de Rusia și China au un lucru în comun și nu este unul bun – sunt bazate pe un virus al răcelii comune la care mulți oameni au fost expuși, ceea ce ar putea limita eficacitatea acestora.

Vaccinul CanSino Biologics (6185.HK), aprobat pentru uz militar în China, este o formă modificată de adenovirus de tip 5 sau Ad5. Compania este în discuții pentru a obține aprobarea de urgență în mai multe țări înainte de finalizarea studiilor la scară largă, a raportat Wall Street Journal săptămâna trecută.

De asemenea, un vaccin dezvoltat de Institutul gAlamaya din Moscova, care a fost aprobat la începutul lunii august în ciuda testelor limitate, este bazat tot pe Ad5 și un alt adenovirus mai puțin comun, relatează Reuters.

„Ad5 mă îngrijorează doar pentru că mulți oameni au imunitate”, declarat spus Anna Durbin, cercetător în vaccinuri la Universitatea Johns Hopkins.

„Nu sunt sigură care este strategia lor … poate că nu va avea o eficiență de 70%. S-ar putea să aibă o eficacitate de 40% și aceasta este mai bună decât nimic, până când este gata un alt vaccin”, a mai explicat aceasta.

Vaccinurile sunt considerate esențiale pentru a pune capăt pandemiei provocat decesul a peste 845.000 de persoane în întreaga lume. Gamaleya a anunțat că abordarea sa, cu doi virusuri, va rezolva problemele de imunitate date de Ad5.

Ce riscuri prezintă vaccinurile antiCOVID-19 produse de China și Rusia

Ambii dezvoltatori au ani de experiență și-au aprobat vaccinurile împotriva Ebola pe baza de Ad5. Nici CanSino, nici Gamaleya nu au răspuns la solicitările de comentarii din partea Reuters.

Cercetătorii au experimentat cu vaccinuri pe bază de Ad5 împotriva unei varietăți de infecții de zeci de ani, dar niciuna nu este folosită pe scară largă. Aceștia folosesc viruși inofensivi ca „vectori” pentru a prelua genele virusului țintă – în acest caz noul coronavirus – în celulele umane, determinând un răspuns imun pentru a lupta împotriva virusului real.

Dar multe persoane au deja anticorpi împotriva Ad5, care ar putea determina sistemul imunitar să atace vectorul în loc să răspundă la coronavirus, ceea ce face ca aceste vaccinuri să fie mai puțin eficiente.

Mai mulți cercetători au ales adenovirusuri alternative sau mecanisme de livrare. Universitatea Oxford și AstraZeneca (AZN.L) și-au bazat vaccinul COVID-19 pe un adenovirus de cimpanzeu, evitând problema Ad5. Johnson & Johnson (JNJ.N) folosește Ad26, o tulpină relativ rară.

Mulți oameni au deja imunitate la virusul vector: Ce efecte ar putea avea

Dr. Zhou Xing, de la Universitatea McMaster din Canada, a lucrat cu CanSino la primul său vaccin pe bază de Ad5, pentru tuberculoză, în 2011. Echipa sa dezvoltă un vaccin inhalat Ad5 COVID-19, precizând că ar putea ocoli problemele de imunitate preexistente.

„Potențialul vaccin dezvoltat de Oxford are un avantaj” comparativ cu cel injectabil dezvoltat de CanSino, a punctat expertul.

De asemenea, doctorul Xing s-a arătat îngrijorat cu privire la faptul că dozele mari din vectorul Ad5 din vaccinul CanCasino ar putea provoca febră, ceea ce ar alimenta suspiciunile.

„Cred că vor avea o imunitate bună persoanele care nu au anticorpi împotriva vaccinului, dar o mulțime de oameni o au”, a explicat și doctorul Hildegund Ertl, directorul Centrului de vaccinuri de la Institutul Wistar din Philadelphia.

În China și Statele Unite, aproximativ 40% dintre oameni au niveluri ridicate de anticorpi din expunerea anterioară la Ad5. În Africa, ar putea fi de până la 80%, au spus experții.

Vaccinul bazat pe Ad5 ar putea crește riscul de contractare a HIV

Unii oameni de știință se îngrijorează, de asemenea, că un vaccin bazat pe Ad5 ar putea crește riscul de a contracta HIV.

Într-un studiu realizat în 2004 cu un vaccin HIV bazat pe Ad5 realizat de Merck & Co (MRK.N), persoanele cu imunitate preexistentă au devenit mai mult, nu mai puțin, susceptibile la virusul care provoacă SIDA.

Cercetătorii, inclusiv expertul de top în boli infecțioase din SUA, doctorul Anthony Fauci, într-o lucrare din 2015, au declarat că efectul secundar este probabil unic pentru vaccinurile anti-HIV. Dar au avertizat că incidența HIV ar trebui monitorizată în timpul și după studiile tuturor vaccinurilor bazate pe Ad5 la populațiile cu risc.

„Aș fi îngrijorat cu privire la utilizarea acestor vaccinuri în orice țară sau orice populație cu risc de HIV și aș considera țara noastră (n.r. SUA) drept una dintre ele”, a declarat doctorul Larry Corey, co-lider al US Coronavirus Vaccine Prevention Network, care a fost un cercetător principal în studiul Merck.

Vaccinul Gamaleya va fi administrat în două doze: prima se bazează pe Ad26, similar cu candidatul lui J & J, iar a doua pe Ad5.

Alexander Gintsburg, directorul Gamaleya, a declarat că abordarea bazată pe doi vectori „țintește” problema imunității. Expertul Ertl a explicat că ar putea funcționa suficient de bine la persoanele care au fost expuse la unul dintre cele două adenovirusuri.

Mulți experți și-au exprimat scepticismul cu privire la vaccinul rusesc după ce guvernul și-a declarat intenția de a-l oferi în octombrie grupurilor cu risc ridicat, fără date provenite din mari studii.

„Demonstrarea siguranței și eficacității unui vaccin este foarte importantă”, a punctat doctorul Dan Barouch, cercetător în domeniul vaccinului la Harvard, care a contribuit la proiectarea vaccinului COVID-19 dezvoltat J & J. Adesea, a remarcat el, studiile la scară largă „nu dau rezultatul așteptat sau necesar”.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, cea mai mare colecție descoperită vreodată...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Prefectul Silviu COȘA, ALES VICEPREȘEDINTELE PNL, regiunea Sud Est
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Anunț uluitor despre vaccin! Ce efect are asupra creierului
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...