DECIZIE. Parlamentul a adoptat, cu modificări, HG privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile! Lista noutăților introduse

Redactor:
Madalina Prundea
DECIZIE. Parlamentul a adoptat, cu modificări, HG privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile! Lista noutăților introduse
BREAKING NEWS. Parlamentul a adoptat, cu modificări, HG privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile! Lista noutăților introduse

Starea de alertă va dura 30 de zile, începând din 18 mai. Din 465 de parlamentari, HG a fost adoptată cu 372 voturi pentru și 37 voturi împotrivă.

Parlamentul a adoptat, cu modificări, HG privind starea de alertă. Parlamentarii au decis ca spitalele să treacă din nou în subordonea administrației locale, din cea a Ministerului Sănătății.

Guvernul trebuie să pună la dispoziție măști pentru persoanele care nu își permit să achiziționeze măsura de protecție impusă prin lege, în timpul epidemiei de coronavirus.

Parlamentul s-au reunit, miercuri, în ședință comună, pentru a dezbate și a vota solicitarea premierului cu privire la încuviințarea stării de alertă pe teritoriul României, instituită, luni, prin hotărâre de Guvern.

Au început dezbaterile în Parlament

Parlamentarii au început dezbaterile pe baza solicitării transmise de premierul Ludovic Orban de încuviințare a stării de alertă.

Proiectul de hotărâre de încuviințare a stării de alertă contine o serie de amendamente aduse de parlamentari. În plus, sunt menționate amendamentele care au fost respinse.

Amendamentele propuse de mai mulți parlamentari, majoritatea USR, pentru modificarea Hotărârii Guvernului 394/2020 privind instituirea stării de alertă cu privire la posibilitatea organizării de evenimente tip drive-in au fost respinse și nu s-au aflat în proiectul de hotărâre aflat în dezbaterea plenului reunit.

Completările aduse Hotărârii de Guvern 394/2020:

1. La Anexa nr. 1 după articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31 cu următorul cuprins:

„Art. 3 ¹ – Autoritățile publice locale, pentru unitățile sanitare din subordine, exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități în condițiile legii.”

2. La Anexa nr. 2 articolul 1 punctul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

  1. În spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României prin Ministerul Sănătății va pune la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective.

3. La Anexa nr. 3 articolul 1 punctul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

3. Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a insituțiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, inclusiv organizații de drept privat, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri.

4. La Anexa nr. 3 articolul 3 punctele 1 și 2 se modifică și vor avea următorul cuprins:

1. Menținerea carantinei în clădirile, localitățile și zonele geografice stabilite prin ordine ale persoanelor legal îndreptățite și care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

2. Instituirea carantinei în clădirile, localitățile și zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre de Guvern, la solicitarea comitetelor județene pentru situații de urgență, pe baza analizelor realizate de către direcțiile de sănătate publică și avizate de către Institutul Național de Sănătate Publică.

5. La Anexa nr. 3 articolul 4 punctul 2 litera g) se modifică și va avea următorul cuprins:

g) de poziționare a aeronavelor, fără încărcătură comercială tip ferry;.

În ceea ce privește aceste propuneri de modificare, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a solicitat, de la tribuna Parlamentului, revenire la forma adoptată în HG 394/2020 privind punctul 4, respectiv prevederile din Anexa nr. 3 articolul 3 punctele 1 și 2. În forma propusă, sintagma „comandatul acțiunii” a fost înlocuită cu „persoanelor legal îndreptățite”, respectiv „Guvern”.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului are un singur punct pe ordinea de zi, respectiv solicitarea premierului Ludovic Orban cu privire la încuviinţarea stării de alertă pe teritoriul României, instituită prin Hotărârea Guvernului României nr.394/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.410/18.05.2020.

Potrivit prevederilor art. 4 din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

Măsura poate fi încuviințată integral sau cu modificări

Conform legii, când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Starea de aleră a fost instituită luni prin HG 394/2020, în baza Legii 55/2020, include măsuri și sancțiuni și își produce efecte până la încuviințarea în Parlament.  Conform documentului, la intrarea în vigoare a acesteia, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 24/2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

Conform solicitării depuse de premier în Parlament, actele emise în temeiul Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 24/2020 rămân aplicabile în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri în ceea ce priveşte măsurile propuse, până la adoptarea actelor în temeiul Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Cotroceni, că va fi obligat să reimpună o nouă serie de măsuri restrictive, dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile impuse de Guvern, subliniind că în ultimele zile au existat comportamente în contradicție cu normele sanitare și a făcut apel la autorități locale să-ți asume un rol proactiv în acest sens.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Gabriela Prisăcariu, iubita lui Dani Oțil, complet dezbrăcată în pat! I-a înnebunit pe toți!
Mai ai pe acasă o mașină veche de cusut? Se vinde cu sume uriașe pe...
Vine prăpădul! Vremea se schimbă drastic în orele următoare
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Ce face acum Andreea Răducan. Fata de aur a gimnasticii a trecut printr-o transformare uimitoare
Ce au spus Trump şi Biden despre pandemia COVID-19, economia SUA, schimbările climatice şi conflictul...
S-a încheiat prima bătălie a războiului pentru America. Trump: „Nu e nimic deștept la tine,...
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Mai ai pe acasă o mașină veche de cusut? Se vinde cu sume uriașe pe...
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Proiectele celei mai tinere primărițe din România, la 24 de ani: o echipă de fotbal...
Simona Gherghe a rămas fără cuvinte. Ce a putut să-i spună un concurent de la...
Klaus Iohannis, decizia momentului anunțată de la Cotroceni. Se întâmplă chiar azi
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide