Ombudsmanul european deschide o anchetă referitoare la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19

Ombudsmanul european deschide o anchetă referitoare la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/01/2021, 22:43

Ombudsmanul european a anunțat în cursul zilei de vineri că a lansat o investigație cu privire la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19 încheiate cu companiile farmaceutice în numele statelor membre ale Blocului comunitar.

Ancheta vine în contextul în care Uniunea Europeană a cheltuit aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru plata unor avansuri în vederea achiziționării a circa 2,3 miliarde de doze de vaccin de la șase companii farmaceutice, vaccinuri care fie au fost deja aprobate, cum este cazul serurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, fie care se află în faza experimentală în acest moment, informează site-ul agenției Agerpres, care citează Reuters.

Comisia Europeană nu a divulgat până acum termenii contractelor privind furnizarea de vaccinuri

Prețurile, termenele de livrare și alte clauze relevante din contractele semnate de Comisia Europeană cu producătorii de vaccinuri au fost, însă, menținute secrete, Executivul comunitar susținând că această confidențialitate este esențială pentru obținerea unor condiții contractuale cât mai bune.

„Numai ce am deschis o investigaţie privind refuzul Comisiei (Europene, n.red.) de a oferi acces public la documentele privind achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19”, a anunțat vineri un purtător de cuvânt la Ombudsmanului european.

Organizația Corporate Europe Observatory a cerut Comisiei acces la primul contract încheiat de instituție privind furnizarea de vaccinuri, cel semnat cu AstraZeeca, dar și la documentele legate de negocierea contractului. Prima solicitare în acest sens a fost respinsă de Executivul comunitar, iar în acest moment este așteptat răspunsul la o a doua solicitare.

„Dat fiind interesul semnificativ al publicului pentru această problemă, doresc să cer Comisiei să emită o decizie de confirmare privind ambele solicitări de acces cât mai repede posibil şi nu mai târziu de 11 februarie”, a informat Ombudsmanul într-o scrisoare adresată vineri Comisiei Europene.

Statele europene, nemulțumite de ritmul în care sunt livrate dozele de vaccin

Mai multe state membre ale Uniunii Europene se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri împotriva COVID-19, dar și de calendare incerte de livrare.

De altfel, mai mulți politicieni și specialiști în sănătate publică au acuzat Comisia că ar fi comandat prea puține doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea serurilor, precum Pfizer-BioNTech și Moderna, mizând în schimb pe alți producători, care înregistrează întârzieri în dezvoltarea vaccinurilor, precum compania franceză Sanofi și cea germană CureVac.

Comisia Europeană a anunțat joi că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare.

Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.

Pfizer și BioNTech au anunțat săptămâna trecută diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.

Și România se numără printre statele afectate, astfel că țara noastră va primi doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...