Ombudsmanul european deschide o anchetă referitoare la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19

Ombudsmanul european deschide o anchetă referitoare la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/01/2021, 22:43

Ombudsmanul european a anunțat în cursul zilei de vineri că a lansat o investigație cu privire la modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19 încheiate cu companiile farmaceutice în numele statelor membre ale Blocului comunitar.

Ancheta vine în contextul în care Uniunea Europeană a cheltuit aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru plata unor avansuri în vederea achiziționării a circa 2,3 miliarde de doze de vaccin de la șase companii farmaceutice, vaccinuri care fie au fost deja aprobate, cum este cazul serurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, fie care se află în faza experimentală în acest moment, informează site-ul agenției Agerpres, care citează Reuters.

Comisia Europeană nu a divulgat până acum termenii contractelor privind furnizarea de vaccinuri

Prețurile, termenele de livrare și alte clauze relevante din contractele semnate de Comisia Europeană cu producătorii de vaccinuri au fost, însă, menținute secrete, Executivul comunitar susținând că această confidențialitate este esențială pentru obținerea unor condiții contractuale cât mai bune.

„Numai ce am deschis o investigaţie privind refuzul Comisiei (Europene, n.red.) de a oferi acces public la documentele privind achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19”, a anunțat vineri un purtător de cuvânt la Ombudsmanului european.

Organizația Corporate Europe Observatory a cerut Comisiei acces la primul contract încheiat de instituție privind furnizarea de vaccinuri, cel semnat cu AstraZeeca, dar și la documentele legate de negocierea contractului. Prima solicitare în acest sens a fost respinsă de Executivul comunitar, iar în acest moment este așteptat răspunsul la o a doua solicitare.

„Dat fiind interesul semnificativ al publicului pentru această problemă, doresc să cer Comisiei să emită o decizie de confirmare privind ambele solicitări de acces cât mai repede posibil şi nu mai târziu de 11 februarie”, a informat Ombudsmanul într-o scrisoare adresată vineri Comisiei Europene.

Statele europene, nemulțumite de ritmul în care sunt livrate dozele de vaccin

Mai multe state membre ale Uniunii Europene se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri împotriva COVID-19, dar și de calendare incerte de livrare.

De altfel, mai mulți politicieni și specialiști în sănătate publică au acuzat Comisia că ar fi comandat prea puține doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea serurilor, precum Pfizer-BioNTech și Moderna, mizând în schimb pe alți producători, care înregistrează întârzieri în dezvoltarea vaccinurilor, precum compania franceză Sanofi și cea germană CureVac.

Comisia Europeană a anunțat joi că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare.

Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.

Pfizer și BioNTech au anunțat săptămâna trecută diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.

Și România se numără printre statele afectate, astfel că țara noastră va primi doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Toți șoferii din România, obligați să plătească. Intră în vigoare pe 1 iulie pentru diesel...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×