ORDONANȚA MILITARĂ NR. 8. Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Un telefon dat familiei să ia acasă dintr-o dată un vârstnic dintr-un centru de îngrijire nu este soluția

Publicat: 10/04/2020, 14:40
Actualizat: 10/04/2020, 18:25

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a detaliat vineri, într-o declarație de presă, motivele care au determinat-o să propună includerea în Ordonanța Militară nr. 8 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, semnată de ministrul Afacerilor Interne și publicată vineri în Monitorul Oficial, măsura interzicerii suspedării sau închiderii centrelor de asistență socială, pe perioada stării de urgență.

„Este o perioadă deosebit de dificilă prin care trecem și care are, din păcate, un impact direct asupra vârstnicilor, asupra copiilor, asupra copiilor cu dizabilități, asupra adulților cu dizabilități, și toate aceste realități ne solicită atât nouă, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cât și autorităților locale, o implicare din ce în ce mai activă”, a declarat, vineri, Violeta Alexandru.

Declarațiile Violetei Alexandru au venit după ce joi noapte, ministrul Afacerilor Interne a anunțat cea mai recentă ordonanță militară semnată, Ordonanța Militară nr. 8, publicată deja în Monitorul Oficial, care include interzicerea suspendării sau încetării activității centrelor de îngrijire pentru bătrâni, a centrelor de asistență pentru copii și adulți, cu dizabilități și nu numai, precum și prevederi ample cu privire la măsurile de igienă și de continuitate a activității personalului angajat.

„Am fost atentă și la evoluția situațiilor din teren în ceea ce privește siguranța și sănătatea vârstnicilor din căminele de bătrâni și am simțit nevoia ca în Ordonanța Militară nr. 8/2020 despre care ministrul Vela a vorbit aseară, să solicit includerea unor măsuri pentru siguranța vârstnicilor aflați în centrele de îngrijire, în sensul că am interzis închiderea sau supendarea temporară a activității acestor centre”, a precizat Violeta Alexandru.

„Au fost câteva semnale pe care le-am primit din teritoriu, de la autorități locale, respectiv centre de bătrâni, care, pe fondul panicii din prima perioadă pe care o traversăm, au închis brusc centrele de bătrâni, solicitănd familiilor să-i preia la câteva ore de la decizia de închidere, ceea ce în mod evident a creat o stare de tensiune în rândul familiilor și o stare de disconfort pentru bătrânii care erau obișnuiți într-un mediu și care dintr-o dată au fost nevoiți să și-l schimbe fără să li se explice ce se întâmplă”, a detaliat ministrul Muncii.

„Acolo unde se justifică, trebuie luate toate măsurile corespunzătoare, inclusiv medicale, pentru asigurarea tuturor condițiilor de prevenție, de siguranță, pentru toți angajații și bătrânii din aceste centre, dar în niciun caz soluția închiderii și soluția unui telefon familiei să îl ia dintr-o dată nu e cea care să asigure serviciile corespunzătoare. Doar în condițiile în care aparținătorii solicită ca batrânii să fie transferați din centre la domiciliu, acest lucru se poate realiza”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul a precizat că s-a implicat pentru asigurarea de echipamente de protecție, alături de echia Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

Măsuri suplimentare de prevenire a apariției infecției

Ordonanța Militară nr 8 prevede măsuri de prevenire a apariției infecției și de asigurare a continuității serviciilor oferite.

Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor pe o perioada de 14 zile.

Perioada este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.

În termen de 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței militare, șeful de centru, înlocuitorul desemnat sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește organizarea turelor pe perioada stării de urgență.

În lipsa personalului, directorul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, pentru serviciile sociale publice din structura direcției generale, primarul, pentru serviciile sociale organizate în cadrul/în subordinea autorităților administrației publice locale și reprezentantul legal al furnizorului privat stabilesc organizarea turelor pe perioada stării de urgență.

În situații excepționale, în cazul serviciilor sociale private, pentru care personalul nu există, comitetul județean pentru situații speciale de urgență desemnează persoana responsabilă cu organizarea turelor în vederea izolării preventive la locul de muncă/domiciliu și a asigurării managementului serviciului.

Refuzul izolării preventive la locul de muncă de către personalul centrelor atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.

Accesul vizitatorilor/aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali ai  beneficiarilor serviciilor sociale în centrele rezidențiale este interzis.

În situația în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor, autoritățile administrației publice locale pe raza de competență a cărora funcționează serviciile sociale au obligația identificării și asigurării, în proximitatea acestora, de spații pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia precum și asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/reședința acestuia și invers, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției.

Personalului care deservește centrele i se asigură de către furnizorul de servicii sociale echipamentele igienico-sanitare și de protecție necesare.

Pe perioada stării de urgență, prin excepție de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajaților centrelor, termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice.

„Dorim să ne asigurăm că dincolo de proceduri, hârtii, atribuții, de legi, suntem acolo pentru toți cei care au nevoie”

În plus, Ministrul Muncii a detaliat, în declarația de presă de vineri, măsurile luate de Guvernul Orban cu impact asupra categoriilor vulnerabile care beneficiază de serviciile de asistență socială

Conform ministrului Muncii, instituția pe care o conduce are un rol de orientare metodologică, de acreditare și licențiere a entităților care oferă aceste servicii, „dar acest lucru nu ne face pe mine personal și pe echipa pe care o coordonez să ne limităm strict la ceea ce conferă atribuția acestui minister”.

„Din punctul meu de vedere, procedurile trebuie puse la punct, evaluările trebuie făcute periodic cu privire la furnizorii de servicii sociale, dar ministerul nu se poate limita la trimiterea de avize, respectiv la aprobarea de proceduri într-o asemenea perioadă și ca atare, personal și echipa pe care o coordonez s-a implicat activ în comunicarea cu autoritățile locale. Acolo unde a fost nevoie de sprijinirea acestora s-a conectat și a discutat concret cu furnizorii privați de servicii sociale, pentru că dorim să ne asigurăm că dincolo de proceduri, hârtii, atribuții, de legi, suntem acolo pentru toți cei care au nevoie, în primul rând beneficiarii serviciilor de asistență socială, dar și cei care le furnizează, respectiv autoritățile publice locale”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul a admis că problemele grupurilor vulnerabile sunt cunoscute cel mai bine de autoritățile locale

„Fac un apel la autoritățile locale să identifice de urgență toate situațiile vulnerabile din comunitate, să țină cont de măsurile luate recent de Guvernul Orban, să beneficieze de ele, să se asigure că furnizează în cel mai scurt timp serviciile corespunzătoare pentru fiecare categorie de grup vulnerabil”, a transmis Violeta Alexandru.

Pachete de măsuri pentru beneficiari

  • Autoritățile locale pot contracta specialiști pentru servicii socială. Centrele de servicii sociale care privesc subvenții de la Ministerul Muncii, respectiv cele care au solicitat suspendarea activității sau nu mai pot oferi servicii în această perioadă au fost antrenate, la solicitarea autoritățile locale, în activitățile specifice de gestionare a pandemiei. „În cazul solicitărilor, mă aștept să își ofere serviciile la cele mai înalte standarde și să fie prompți”, a transmis Voleta Alexandru.
  • Stimulente de inserție pentru părinții care vor să revină în activitate, dar jobul lor a fost afectat de pandemie, sunt în continuare oferite, ca și când ar fi revenit în activitate.
  • „Sunt prevăzute, de asemenea, măsuri ca indemnizația pentru creșterea copilului să se prelungească în continuare pentru 90 de zile, în situația în care persoana se află în acest moment în perioada de creștere a copiluilui, suprapusă peste perioada de criză”, a completat.
  • „Am suspendat toate executările silite pentru toate drepturile de asistență socială pe perioada crizei. Nu cred că este momentul ca în această perioadă să se procedeze la executări silite pentru niște oameni care cu siguranță se confruntă cu o serie de probleme”, a adăugat Violeta Alexandru.
  • O altă măsură, cuprinsă într-o ordonanță de urgență la care s-a lucrat cu Ministerul Fondurilor Europene, sprijinită de Executiv, prevede decontarea cheltuielilor salariale, de transmport echipamente de protecție medicală pentru asistenții sociali care îngrijesc persoanele cu dizabilități.

„Dincolo de mesajul general pe care Comisia Europeană l-a dat fiecărui stat membru, România și echipa guvernamentală a înțeles să răspundă cu solicitări concrete pentru ca reursele europene să fie folosite exact în domeniile cu cea mai mare relevanță și, din punctul meu de vedere, al Ministerului Muncii, sunt necesare resurse pentru ca toți cei care desfășoară activități în domeniul asistenței sociale să beneficieze de sprijin, de transport, de drepturi salariale în vederea îngrijirii persoanelor vulnerabile”, a subliniat ministrul Muncii.

  • Printre prevederile ordonanței de urgență pregătite cu Ministerul Fondurilor Europene, persoanele aflate în carantină sau izolare, persoanele vârstnice din cămine, copiii și adulții din centrele rezidențiale și alte persoane vulnerabile pot primi, printr-o organizare și la solicitarea autorităților locale, pachete cu produse de igienă necesare în această perioadă și pot fi decontate autorităților locale din fondurile europene puse la dispoziție României.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA