Pandemia de coronavirus. Experți: Se apropie momentul revenirii la normalitate

Pandemia de coronavirus. Experți: Se apropie momentul revenirii la normalitate
Publicat: 29/12/2021, 13:52

Este aproape timpul să revenim la normalitate, căci Omicron provoacă o formă mai ușoară a bolii, iar COVID-19 nu va dispărea, ceea ce înseamnă că este doar o chestiune de timp până când majoritatea oamenilor se vor infecta, spun experții.

COVID-19 este pe cale să treacă la o stare endemică, la fel ca gripa, și ar trebui tratat corespunzător, deoarece boala capătă o formă tot mai ușoară în timp, susține Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia într-un interviu acordat postului BBC, citat de inews.co.uk.

Astfel, deși este încă prea devreme pentru a reveni la normalitate, odată ce valul de Omicron se va încheia – posibil în preajma Paștelui – și presupunând că nu există noi surprize, lucrurile ar trebui să revină mai mult sau mai puțin la normal, spun oamenii de știință.

„Aceasta este o boală care nu dispare… deși va mai fi o boală la fel de severă pentru mult timp”, a declarat profesorul Hunter la BBC.

„Va trebui să lăsăm oamenii care sunt pozitivi cu Covid să-și reia viața normală”

„În cele din urmă, va trebui să lăsăm oamenii care sunt pozitivi cu Covid să-și reia viața normală, așa cum ar face-o cu orice altă răceală. Și așa că, la un moment dat, trebuie să ne relaxăm… poate mai devreme decât mai târziu… dar poate nu chiar acum. Așadar, personal, cred că ar fi puțin probabil să facem asta în timp ce ne confruntăm cu Omicron, dar odată ce trecem de Paște, poate ar trebui să începem să relaxăm măsurile, desigur în funcție de situația din acel moment”, a spus el.

Aoala este pe cale de a deveni endemică și că ar trebui să ne adaptăm la această situație, consideră profesorul Francois Balloux, de la University College London.

„Acesta nu este un mesaj ușor de transmis. În esență, toată lumea se va infecta cu SARS-CoV-2 în viitorul apropiat, probabil chiar de mai multe ori pe parcursul vieții. Pot purta măști FFP2, FFP3, N95 sau costume de protecție, dar în această etapă doar întârzie momentul în care se vor infecta. Nu-mi face nicio plăcere să anunț că SARS-CoV-2 devine inevitabil endemic și, într-o lume ideală, mi-aș fi dorit să fi putut evita ca încă un virus respirator să circule în comunitate – sunt deja peste 200 – dar lumea nu este întotdeauna ideală”, a declarat acesta.

„Cred că este timpul să cedăm în curând. Nivelul de protecție dat de vaccinuri este la un nivel ridicat, care nu va putea fi depășit vreodată în multe locuri, iar acum avem și câteva medicamente decente. A pretinde că rămânem în control, într-un fel, devine prea costisitor”, a adăugat Francois Balloux.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase