PANDEMIA de COVID-19 | Sistemul medical din România, mai înspăimântător decât coronavirusul

PANDEMIA de COVID-19 | Sistemul medical din România, mai înspăimântător decât coronavirusul
Publicat: 06/04/2020, 09:39

Când primii pacienți cu simptome de Covid-19 au apărut luna trecută într-un spital regional românesc, un medic a fost nevoit să sune de 50 de ori pentru a găsit un epidemiolog. Chiar și atunci, în ciuda temerilor pe care coronavirusul le mătura în toată Europa, nimeni de la biroul de sănătate publică nu părea să înțeleagă gravitatea situației, potrivit unei analize Bloomberg

Problema este acum cu adevărat gravă, deoarece infecțiile survin – în multe cazuri în rândul personalului. Facilitatea medicală este epicentrul izbucnirii țării, care a înregistrat mai multe victime decât cele din Polonia, Ungaria și Republica Cehă din apropiere.

„Niciuna dintre măsurile de siguranță nu a fost respectată”, a declarat dr. Mircea Dinu Bordiniuc, chirurg plastic la spitalul din Suceava, care prezintă simptome ușoare specifice coronavirusului.
„Ni s-a dat o mască medicală pe zi, iar unii dintre colegii mei nici nu au primit asta. Unii pacienți au fost externați fără a fi testați. Unii au fost depistați pozitiv abia după ce au murit. A fost un lanț de decizii proaste”, a mai adăugat acesta.

România nu se luptă singură de când Covid-19 a pătruns în contiunetul european prin Italia. Dar are o pondere disproporționată de infecții care apar în unitățile medicale iar din cauza faptului că virusul amenință cu supraîncărcarea sistemului, unii medici chiar renunță.

România este cel mai prost loc în care ar fi putut lovi pandemia de coronavirus din întreaga Uniune Europeană. România cheltuiește mai puțin în asistența medicală decât orice alt stat membru și are cea mai mare rată de mortalitate din boli tratabile și una dintre cele mai mici speranțe de viață din întreaga Uniune Europeană. Guvernul a construit un nou spital în trei decenii.

Sunt foarte multe povești de groază!

Într-un caz recent șocant, un bolnav în vârstă de 66 de ani cu sângerare internă a fost incendiat accidental de un bisturiu electric în timpul unei operații. Personalul a aruncat o găleată de apă peste ea pentru a stinge flăcările. A murit o săptămână mai târziu.

În altă parte, s-a constatat că un furnizor pentru un spital a pus în pericol milioane de vieți prin vânzarea de dezinfectanți diluați și contrafăcuți care au permis răspândirea bacteriilor.

Situația e cu atât mai gravă cu cât în România, în prezent, este un guvern minoritar.

„Trebuie să luăm în considerare că evoluția virusului este departe de a atinge apogeul”, a spus Vlad Mixich, analist în asistență medicală și medic, care este și membru al consiliului de administrație la Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă. „Sistemul va atinge nivelul maxim de rezistență mult mai rapid decât în alte țări”, a completat acesta.

România, care a adoptat rapid măsuri de distanțare socială pe măsură ce coronavirusul a apărut, are 3.183 de cazuri confirmate și 122 de decese în rândul populației sale de 19 milioane de cetățeni. Peste 850 de cazuri au fost înregistrate doar în județul Suceava, inclusiv 200 de cadre medicale. (n. r. date oficiale din 3 aprilie 2020).

Primul caz din oraș, situat în apropierea graniței de nord cu Ucraina și care se mândrește cu un loc religios UNESCO, a fost un bărbat în vârstă de 71 de ani, care s-a întors din Lombardia, Italia. Toți 100.000 de rezidenți au fost plasați în carantină completă săptămâna aceasta.

„Trebuie să câștigăm această bătălie de viață și de moarte”

„Această pandemie este foarte severă și în fiecare zi este o cursă contra cronometru pentru a salva viețile oamenilor noștri”, a spus vineri președintele Klaus Iohannis, îndemnând românii care locuiesc în străinătate să nu se întoarcă acasă de Paște. „Trebuie să câștigăm această bătălie de viață și de moarte și tocmai de aceea măsurile de distanțare socială trebuie să rămână în vigoare până la dispariția pericolului”, a mai completat acesta.

Aproape 500.000 de români trăiesc și muncesc în nordul Italiei, în timp ce națiunea mediteraneană a fost destinația de top în ultimii ani pentru medicii și asistenții locali care caută salarii mai mari în vestul mai bogat al Europei, potrivit Comisiei Europene.

Linii de apărare

Personalul din domeniul sănătății constituie 16% din cazurile Covid-19 în România – mai mult decât chiar 15% din Spania. În timp ce cei care caută în prezent să demisioneze se confruntă cu ostilitate din partea multor români, Klaus Iohannis a declarat joi că au nevoie de sprijin, cerând guvernului să apeleze la fondurile UE pentru a le plăti un bonus de 500 de euro pe lună.

„Lucrătorii noștri din domeniul sănătății și medicii sunt prima linie de apărare împotriva epidemiilor. Avem nevoie de mai mult decât cuvinte frumoase”, a declarat acesta.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de acord.

„Am avut zero rezerve de echipament – aceasta a fost realitatea pe care o știam cu toții și acum vedem deficiențele. Suntem cu toții într-o cursă contra cronometru și cu toții în aceeași barcă”, a declarat Nelu Tătaru.

România încearcă să impulsioneze producția locală de măști de față și costume de protecție, companiile redirecționând liniile de producție spre a ajuta. Personalul de la spitalul din Suceava va fi testat și complet echipat, potrivit lui Klaus Iohannis. Armata își asumă controlul asupra acesteia.

Medicul Bordiniuc se declară îngrijorat de aceleași probleme care afectează eforturile de combatere a virusului în Europa – teste insuficiente și lipsă de ventilatoare. România are doar 1.600.

Îl îngrijorează că ceea ce se întâmplă acolo unde lucrează este posibil să nu fie unul singur.

„Situația va fi probabil replicată la alte spitale dacă nu începe testarea fiecărui lucrător medical – am avut cazuri cu mult timp înainte să știm. Se pare că multe persoane nu au luat acest lucru în serios”, a mai adăugat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers