Pfizer/BioNTech va cere autorizarea pentru a treia doză de vaccin anti-COVID

Pfizer/BioNTech va cere autorizarea pentru a treia doză de vaccin anti-COVID
Publicat: 09/07/2021, 11:38
Actualizat: 09/07/2021, 11:40

Pfizer/BioNTech urmează să ceară autorizarea pentru o treia doză de vaccin anti-COVID, a declarat cercetătorul principal joi, pe baza dovezilor existenţei unui risc mai mare de reinfectare după 6 luni de la inoculare şi a răspândirii tot mai mari a variantei Delta a coronavirusului.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) și Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) au spus, totuși, că americanii care au fost vaccinați complet nu au nevoie de o doză suplimentară în acest moment, potrivit Reutres.

De asemenea, unii oamenii de știință au pus la îndolială necesitatea acestei doze suplimentare.

Mikael Dolsten, directorul ştiinţific al Pfizer, a declarat că scăderea eficienței vaccinului în Istrael a apărut ca urmare a infectării oamenilor care s-au imunizat în ianuarie sau februarie. Potrivit Ministerului Sănătății, eficacitatea vaccinului în prevenirea infecţiei şi bolii simptomatice a scăzut la 64% în iunie.

„Vaccinul Pfizer este foarte activ în ceea ce priveşte varianta Delta”, a spus Dolsten. Dar după şase luni, a adăugat el, „este probabil riscul de infectare, pentru că nivelul anticorpilor, aşa cum era estimat, scade”.

Pfizer nu a arătat toate datele din Israel, dar a spus că ele vor fi publicate în curând.

„Este un set mic de data, dar cred că tendinţa este precisă: la şase luni, având în vedere că Delta este cea mai contagioasă variantă pe care o ştim, poate cauza infecţii şi boală uşoară”, a spus Dolsten.

„Suntem pregătiţi pentru doze suplimentare, dacă şi când ştiinţa demonstrează că ele sunt necesare”

„Suntem pregătiţi pentru doze suplimentare, dacă şi când ştiinţa demonstrează că ele sunt necesare”, au spus FDA și CDC.

Vaccinul, dezvoltat cu partenerul german BioNTech SE, a demonstrat 95% eficacitate în prevenirea COVID-19 simptomatică într-un studiu clinic derulat de companii anul trecut.

În plus, Dolsten a spus că primele date din studiile companiei arată că o a treia doză generează niveluri de anticorpi care sunt de 5 până la 10 ori mai mari decât după a doua doză, sugerând că aceasta va oferi protecţia promisă.

El precizează că mai multe țări din Europa și din alte părți au abordat deja Pfizer pentru a discuta despre doze suplimentare şi că unele dintre acestea ar putea începe administrarea lor înaintea unei autorizaţii din partea SUA. Dolsten consideră că dozele suplimentare au o importanţă deosebită în cazul persoanelor în vârstă.

Pfizer a spus anterior că este posibil ca oamenii să aibă nevoie de o a treia doză, deşi unii cercetători au contestat acest lucru.

În curând, compania va demara un studiu pe 10.000 de participanţi privind eficienţa controlată prin placebo a celei de-a treia doze. Studiul va fi derulat în toamnă, astfel că nu vor exista date înainte de depunerea solicitării către FDA. Dr. William Schaffner, expert la Vanderbilt University Medical Center, a spus că deşi Pfizer reuşeşte să obţină autorizaţia FDA pentru doza suplimentară, acesta va fi doar primul pas. Ea va trebui analizată şi recomandată de consilieri către CDC.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase