PRECIZĂRI. Ministrul Tătaru, despre medicamentul pe care specialiștii britanici l-au catalogat drept „extraordinar” în lupta cu Covid-19: La noi se folosea de ceva timp

PRECIZĂRI. Ministrul Tătaru, despre medicamentul pe care specialiștii britanici l-au catalogat drept „extraordinar” în lupta cu Covid-19: La noi se folosea de ceva timp
Nelu Tătaru despre medicamentul-minune pe care Marea Britanie l-a anunțat recent ca „extraordinar”: La noi se folosea de mult timp
Publicat: 22/06/2020, 07:45

După ce un studiu realizat de specialiștii din Marea Britanie a relevat faptul că dexametazona are efecte beneficie în reducerea mortalității în cazul bolii Covid-19, ministrul Nelu Tătaru spune că acest medicament era utilizat în România și până acum „la tot ceea ce însemna pneumonie și alte afecțiuni respiratorii”.

„Dexametazona se folosea și până acum la noi în schemele de tratament, adaptat la fiecare stadiu de boală și la terapia intensivă. Dexametazona nu este un medicament nou. Se folosea și până acum la tot ceea ce însemna pneumonie și alte afecțiuni respiratorii”, a spun Nelu Tătaru la Digi24.

„Adaptarea la patologia COVID se face în funcție de fiecare caz în parte, de simptomatologie și de comorbidități”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

În Marea Britanie Sistemul Național de Sănătate a anunțat luna aceasta că va utiliza dexametazona, un medicament din familia steroizilor ce permite, potrivit unui studiu major, reducerea mortalităţii din cauza bolii pe care o transmite coronavirusul.

Autorităţile medicale din Marea Britanie au constatat eficienţa unui medicament în tratarea Covid-19

Acesta este singurul medicament care a arătat până acum reducerea riscurilor decesului şi le reduce semnificativ. Este vorba de un avans major”, a declarat Peter Horby, profesor de Boli infecţioase emergente şi Sănătate globală la Universitatea Oxford şi preşedintele Grupului guvernamental britanic de consultanţă privind riscurile virale respiratorii.

Beneficiile sunt clare. Tratamentul durează până la 10 zile şi costă 5 lire (5,58 euro) de pacient. Practic, costul este 35 de lire (39 de euro) pentru a salva o viaţă. Este un medicament disponibil la nivel global”, a declarat profesorul Martin Landray, unul dintre coordonatorii echipei de cercetare.

Tot luna aceasta și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că îşi va actualiza liniile directoare privind tratamentul administrat persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în urma studiului realizat de britanici, conform căruia dexametazona poate ajuta la salvarea pacienţilor în stare critică.

Medicul de la Timișoara Virigil Musta a explicat recent că efectul benefic al acestui tip de medicament depinde de situația în care se administrează.

„Beneficiul tuturor acestor medicamente patogenice depinde de situația concretă când se administrează. La persoanele cu insuficiență respiratorie este benefică această terapie. Acestea sunt cazurile severe din ATI. Există mai multe discuții legate de introducerea terapiei precoce pentru a nu se ajunge în faze de inflamație severă, dar deocamdată studiile încă nu au rezultate concludente și semnificativ statistice”, a explicat recent medicul Virgil Musta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului