Primarii municipiilor acuză Ministerul Sănătății că i-a obligat să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, însă fără a le oferi și finanțare pentru acest lucru

Primarii municipiilor acuză Ministerul Sănătății că i-a obligat să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, însă fără a le oferi și finanțare pentru acest lucru
Publicat: 09/01/2021, 13:11
Actualizat: 09/01/2021, 14:00

Asociația Municipiilor din România, condusă de primarul liberal al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susține că Ministerul Sănătății îi obligă pe primari să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, dar și să asigure plata personalului medical din acestea, însă nu alocă și resursele financiare necesare în acest sens.

Asociația face referire la un proiect de Ordonanțță inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, informează Digi24.

„Asociația Municipiilor din România constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!”, susține Asociația.

Ce prevede proiectul de OUG?

Potrivit art. 6 din proiectul OUG:

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:

  • pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;
  • pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;”

Prin comunicatul transmis, edilii susțin că nu dispun de resursele financiare de care este nevoie pentru operaționalizarea acestor centre de vaccinare și solicită Ministerului Sănătății să aloce foduri în acest sens.

„AMR solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.”, se arată în comunicatul de presă al AMR.

AMR: Autoritățile locale doresc să se implice, dar este nevoie de o asumare a responsabilității la Ministerul Sănătății

Autoritățile susțin că numărul de centre de vaccinare va trebui suplimentat odată cu începerea celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare, iar la nivel local se caută în această perioadă spații disponibile care ar putea fi folosite în acest scop.

Asociația Municipiilor susține că primari susțin campania de vaccinare, dar solicită o asumare a responsabilității și la nivel central.

„Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”, susține AMR.

Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Patrick, fiul lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare la malul mării! A investit peste 20...
Informaţia IMPORTANTĂ care NU va mai apărea în BULETINE! E o premieră în România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
„Ce e mai rău abia urmează”. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
A pus apă și acid citric în fierul de călcat, timp de 30 de minute....
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
SE SCHIMBĂ harta Europei! Uniunea Europeană SE RUPE în bucăți
A murit Ion Ghițulescu, legendarul jurnalist. Vocea sa era ascultată de milioane de români
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...