Primarii municipiilor acuză Ministerul Sănătății că i-a obligat să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, însă fără a le oferi și finanțare pentru acest lucru

Primarii municipiilor acuză Ministerul Sănătății că i-a obligat să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, însă fără a le oferi și finanțare pentru acest lucru
Publicat: 09/01/2021, 13:11
Actualizat: 09/01/2021, 14:00

Asociația Municipiilor din România, condusă de primarul liberal al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susține că Ministerul Sănătății îi obligă pe primari să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, dar și să asigure plata personalului medical din acestea, însă nu alocă și resursele financiare necesare în acest sens.

Asociația face referire la un proiect de Ordonanțță inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, informează Digi24.

„Asociația Municipiilor din România constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!”, susține Asociația.

Ce prevede proiectul de OUG?

Potrivit art. 6 din proiectul OUG:

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:

  • pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;
  • pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;”

Prin comunicatul transmis, edilii susțin că nu dispun de resursele financiare de care este nevoie pentru operaționalizarea acestor centre de vaccinare și solicită Ministerului Sănătății să aloce foduri în acest sens.

„AMR solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.”, se arată în comunicatul de presă al AMR.

AMR: Autoritățile locale doresc să se implice, dar este nevoie de o asumare a responsabilității la Ministerul Sănătății

Autoritățile susțin că numărul de centre de vaccinare va trebui suplimentat odată cu începerea celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare, iar la nivel local se caută în această perioadă spații disponibile care ar putea fi folosite în acest scop.

Asociația Municipiilor susține că primari susțin campania de vaccinare, dar solicită o asumare a responsabilității și la nivel central.

„Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”, susține AMR.

Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Câți dintre români recunosc că traversează strada neregulamentar?