Raed Arafat: Sunt 300 de focare de COVID-19 în acest moment în România. Nu putem exclude măsuri mai drastice

Raed Arafat: Sunt 300 de focare de COVID-19 în acest moment în România. Nu putem exclude măsuri mai drastice
Raed Arafat, anunț îngrijorător: „Există riscul să ajungem la cinci sau șapte mii cazuri coronavirus pe zi”. Ce se întâmplă cu vaccinul anti-COVID / Mediafax Foto, Alexandru Dobre
Publicat: 07/08/2020, 08:55

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat joi că în România există în prezent 300 de focare de COVID-19 și a adăugat că multe dintre acestea sunt înregistrate în cămine și azile de bătrâni, altele fiind înregistrate în domeniul industrial.

În cadrul unor declarații acordate Digi24, Arafat a mai explicat că este dificil de precizat cum va evolua situația epidemiologică, iar autoritățile nu pot exclude în acest moment „scenarii mai grele”.

Secretarul de Stat în cadrul MAI a mai spus că multe din aceste 300 de focare „sunt foarte limitate, sunt sub control”.

Totodată, oficialul a explicat că există două tipuri de focare: unele bine delimitate și unele cu transmisie comunitară și a adăugat că în cazul acestora din urmă se poate impune, uneori, carantinarea unor localități întregi.

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv, carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea.

De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate, probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a explicat șeful DSU.

Raed Arafat: Nu putem exclude impunerea unor măsuri mai drastice

Raed Arafat a lansat și un avertisment, explicând că nicio țară nu poate să excludă total posibilitatea impunerii unor măsuri mai drastice, totul depinzând de evoluția numărului de infectări.

„Noi am luat (măsuri, n. red.), am carantinat unele localități, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localitățile respective, chiar și recent. Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a spus oficialul.

Acesta a mai spus că, în acest moment, nu se impun astfel de măsuri în România, dar acestea nici nu pot fi excluse. El a explicat că aceste măsuri ar putea fi luate în considerare în viitor, în funcție de evoluția situației.

„Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm. Nu panicăm pe nimeni, la acest moment măsurile noastre sunt de prevenire, măsurile pe care le recomandăm populației și măsurile concentrate local pe localitățile care au un număr mai mare de cazuri, unde încercăm să limităm ieșirea din ele și să limităm transmiterea. Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a explicat Raed Arafat.

Declarațiile lui Raed Arafat vin în contextul în care România a înregistrat joi 1.345 de noi cazuri de coronavirus și 45 de decese provocate de COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?