RITUAL. O grupare religioasă din Cuba se protejează de coronavirus cu sacrificii de păsări și incantații

Redactor:
Gândul
RITUAL. O grupare religioasă din Cuba se protejează de coronavirus cu sacrificii de păsări și incantații
Ritualuri religioase în Cuba / Foto: CNN

Credincioșii din întreaga lume caută soluții tradiționale pentru a se apăra de flagelul care a lovit planeta de câteva luni.

Familia cubanezei Emiliei Montoya, în vârstă de 79 de ani, a sacrificat patru porumbei albi și doi cocoși, au făcut incantații în limba africană yoruba și au turnat ulei din lemn pe podea într-o ceremonie pentru a proteja comunitatea de coronavirus, potrivit Reuters.

Grupul de credincioși adunat în casa ei din Havana a făcut apel la strămoși și a onorat-o pe Inle, zeitatea sănătății din Santeria, o religie afro-cubană plină de ritualuri bizare. Montoya nu are virusul, deși până în prezent Cuba a raportat 170 de cazuri confirmate.

„Apelăm la aceste binecuvântări pentru a o menține sănătoasă pe bunica noastră”, a spus nepotul ei Henry Rodriguez, în vârstă de 40 de ani, care a condus ceremonia, potrivit msn.com. „Dar această ceremonie nu este doar pentru noi, ci și pentru sănătatea globală”.

Riscul de răspândire a virusului este diminuat, cred credincioșii cubanezi, de sunetele de tobă și dans care caracterizează Santeria, o religie care fuzionează credințele și tradițiile yoruba, aduse în Cuba de sclavi africani, cu elemente ale catolicismului.

Unii credincioși din gruparea Santeria coordonează, de asemenea, în mare parte prin intermediul social media, mici ritualuri simultane efectuate în auto-izolare la domiciliu. Acestea se fac și în alte țări din America Latină, cum ar fi Venezuela, unde religia a câștigat teren în ultimii ani.

Inchide