Roboții luptă împotriva coronavirusului. Uniunea Europeană a făcut anunțul: 200 de roboți pentru dezinfectare vor fi puși la dispoziția spitalelor europene!

Roboții luptă împotriva coronavirusului. Uniunea Europeană a făcut anunțul: 200 de roboți pentru dezinfectare vor fi puși la dispoziția spitalelor europene!
Roboții luptă împotriva coronavirusului. Uniunea Europeană a făcut anunțul: 200 de roboți pentru dezinfectare vor fi puși la dispoziția spitalelor europene! / Sursă FOTO: European Union, 2020 / Source: EC - Audiovisual Service / Photographer: Thibault Savary via European Commission - Facebook (caracter ilustrativ)
Publicat: 24/11/2020, 13:44
Actualizat: 26/11/2020, 12:37

Comisiaa Europeană din România a anunțat că vor fi achiționați 200 de roboți pentru dezinfectare care vor fi puși la dispoziția spitalelor europene. Omenirea are un nou sprijin în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2: roboții care dezinfectează camerele în doar 15 minute.

„Roboții pot dezinfecta camerele standard pentru pacienți cu ajutorul luminii ultraviolete, într-un interval de numai 15 minute”, mai notează sursa citată.

Procesul este controlat de un operator, care va fi amplasat în afara spațiului de dezinfectat, pentru a evita orice expunere la lumina UV.

„Europa a rămas optimistă și solidară în timpul crizei actuale. De la repatrierea cetățenilor UE rămași în străinătate până la creșterea producției de măști și asigurarea faptului că echipamentele medicale ajung la cei care au nevoie de acestea pe piața unică, acționăm pentru a ne proteja cetățenii. Acum implementăm roboți de dezinfecție în spitale, astfel încât cetățenii noștri să poată beneficia de această tehnologie care poate salva vieți”, a declarat comisarul european al Pieței Interne Thierry Breton.

Roboții pentru dezinfectare, în lupta cu pandemia de coronavirus

Și în România există un robot pentru dezinfectare numit Victor, după renumitul bacteriolog și morfopatalog Victor Babeș. Un robot produs integral în România distruge microorganismele patogene, inclusiv coronavirusul, cu ajutorul radiațiilor. În prezent, dispozitivul este folosit la Spitalul Universitar din București, unde a fost donat de producător.

Produs de startup-ul Modulab, robotul, botezat Victor, utilizează radiații UV-C și poate fi folosit pe timp de noapte pentru sterilizarea spațiilor închise.

Cu ajutorul unor lămpi cu ultraviolete fixate pe platforma robotică, dispozitivul are capacitatea să dezinfecteze o zonă de 20 de metri pătrați în aproximativ 10 minute, ceea ce-l face extrem de eficient, mai ales că România se află în plină pandemie de coronavirus.

Robot anti-coronavirus produs în România

Robotul dispune de o funcție de autonomie de 5 ore, dar și de telecomandă, ceea ce îi crează avantajul de a se deplasa fără să-i implice pe angajații unității medicale. De precizat că dispozitivul are capacitatea să dezinfecteze inclusiv îmbrăcămintea și echipamentele, dacă acestea se află pe raza luminii ultravioletă.

Producătorul Modulab va mări, în perioada următoare, producția, iar tot mai multe spitale vor veneficia de proprietățile acestor roboți.

„Știam că trebuie să acționăm rapid. Lumea se îndrepta spre o criză pe care nu o mai văzusem până acum și aveam o armă secretă care putea face diferența, literalmente, între viață și moarte”, a spus Ioana Calen-Popescu, coproprietar și CEO al Modulab.

În prezent, robotul Victor este utilizat în cadrul Spitalului Universitar din București. (Mai multe DETALII despre robotul Victor, produs în România, AICI)

Roboții luptă împotriva coronavirusului. Uniunea Europeană a făcut anunțul: 200 de roboți pentru dezinfectare vor fi puși la dispoziția spitalelor europene!
Robotul Victor, produs de Modulab / Sursă FOTO: Modulab – Facebook
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția