România ar putea fi una dintre țările care produce vaccinurile ARN mesager. Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu – FOTO

Redactor:
Cătălin Prejbeanu

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în România s-ar putea produce vaccinurile ARN mesager. În procesul de selecție de la nivelul Comisiei Europene, țara noastră estre reprezentată de 11 participanți.

În cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creșterea producției de vaccinuri împotriva COVID-19 România este reprezentată de 9 companii și două institute, potrivit unui anunț făcut de Florin Cîțu pe Facebook.

Premierul precizează că „acestea participă în procesele de selecție în vedere implementării a 4 faze strategice: producție de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire și consumabile”.

Florin Cîțu anunță că în România s-ar putea produce vaccinuri anti-COVID-19 pe bază de ARN mesager

„Pentru producția nanoparticulelor lipidice solide (folosite în vaccinurile ARNm – Pfizer- BioNtech și Moderna ca vehicul de livrare), România este prezentă cu 11 participanți în procesul de selecție și stăm, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezentă doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 și Slovenia cu 1. Acest lucru confirmă că suntem în proces de selecție pentru partea de PRODUCȚIE”, a transmier prim-ministrul într-o postare pe Facebook.

Totodată, acesta a nunțat că „una dintre companii va fi evaluată de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19”.

Specialiștii susțin că România poate asigura doar unele etape din producția unui vaccin

Recent, CEO-ul Terapia Cluj și directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) Dragoș Damian, a declarat pentru GÂNDUL.RO faptul că în prezent țara noastră nu are o infrastructură suficient de puternică pentru a fabrica orice tip de vaccin, cu atât mai puțin serul împotriva virusului COVID-19, mai ales în contextul în care fabricarea unui astfel de ser necesită 15 etape.

Acesta a specificat faptul că „România poate să fabrice etapele terminale sau unele etape terminale ale procesului de fabricare a vaccinului, de exemplu, umplerea în fiole sau în seringi preumplute, ambalarea, etichetarea, dar cam atât. Nu există o infrastructură în România pentru fabricarea acestui vaccin de la un capăt la altul. Toate aceste vaccinuri sunt sub licența unor producători care ar putea să împrumute această licență către producătorii din România, dacă aceștia ar avea infrastructura necesară. Nu există o infrastructură suficient de puternică în România pentru a fabrica orice fel de vaccin, cu atât mai puțin vaccinul SARS-COV-2”.

Însă în România a început deja dezvoltarea unui vaccin anti-COVID, la Timișoara, de către echipa condusă de profesorul Virgil Păunescu. Acesta declara pentru GÂNDUL.RO, în luna martie 2021, faptul că în procesul de dezvoltare s-a depășit faza de testare pe animale.

Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România, Virgil Păunescu, spunea că împreună cu colectivul de la Timișoara dezvoltă un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat care ar putea oferi imunitate cel puțin 17 ani, însă autoritățile din România nu au fost interesate de acest lucru. Și acesta puncta faptul că România poate să facă vaccinuri, dar nu le poate produce în acest moment. Specialistul a specificat faptul că tehnologia de la Institutul Cantacuzino nu mai corespunde standardelor europene.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Cătălin Botezatu A DECIS! Cui îi va rămâne toată AVEREA lui: „Copiii mei NU sunt...
Povestea fabuloasă a cerșetoarei românce Monica Csengeri care a ajuns acum triplă campioană a Europei...
S-a schimbat ora de închidere a magazinelor! Ce se întâmplă cu restricţiile pentru weekend
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
VIDEO. „Pregătiți de luptă”. Noi imagini cu trupe și convoaie militare la granița Ucrainei
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Monica Pop, propunere BOMBĂ pentru Vlad Voiculescu. Ministrul Sănătății nu ar accepta, niciodată
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ULTIMA ORĂ: Lovitură dură pentru şoferi. Lipsa acestui document îi va lăsa fără zeci de...
COVID-19 după vaccin. Cele 4 situații când îți poate ieși testul COVID pozitiv, chiar dacă...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Marca de telefoane care dispare de pe piaţă. A fost foarte populară în România
Inchide