Rusia a făcut anunțul așteptat de lumea întreagă! Când va fi aprobat vaccinul anti-COVID-19: „Este un moment Sputnik!”

Rusia a făcut anunțul așteptat de lumea întreagă! Când va fi aprobat vaccinul anti-COVID-19: „Este un moment Sputnik!”
Comisarul european pentru Sănătate anunţă când ar putea fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Rusia a făcut anunțul așteptat de o lume întreagă întenționând astfel să fie prima țară din lume care va aproba un vaccin contra noului coronavirus. Totuși, există îngrijorări că autoritățile medicale ruse au cam luat-o pe scurtură cu procedurile, ceea ce pune sub semnul întrebăriii gradul de siguranță al vaccinului.

Autoritățile ruse au declarat pentru CNN că se lucrează intens pentru ca vaccinul să fie aprobat pe 10 august și poate chiar mai devreme. Vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova ar urma să fie distribuit în primul rând cadrelor medicale care se confruntă zilnic cu SARS-CoV-2.

Când ar urma să fie aprobat primul vaccin contra SARS-CoV-2

„Este un moment Sputnik! Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile Sputnik. La fel și cu acest vaccin. Rusia va câștiga cursa”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului rus pentru dezvoltare, care finanțează dezvoltarea vaccinului, făcând referire la lansarea, în 1957, a primului satelit din lume.

Până în prezent, Rusia nu a făcut publice date științifice despre acest vaccin sau despre testarea lui, astfel, unii specialiști se tem că se vrea o aprobare rapidă a vaccinului din cauza presiunilor venite de la Kremlin.

De asemenea, există îngrijorări privind faptul că testarea pe oameni este incompletă. În condițiile în care alte vaccinuri la care se lucrează în lume sunt în faza a treia de testare, vaccinul rusesc nu a terminat încă faza a doua.

Cei din cadrul Institutului Gamaleya din Moscova vor să termine faza a doua a testării pe 3 august și să realizeze faza a treia în timp ce efectuează și vaccinarea cadrelor medicale.

Se pare că înrgistrarea vaccinului ar urma să se facă în perioada 10-12 august iar administrarea acestuia pe 15 august.

În schimb, membri ai elitei ruse au avut acces la vaccinul experimental contra noului coronavirus încă din aprilie, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.

 

Inchide