SARS-CoV-2. România trimite 15 medici militari și specialiști CBRN în State Unite pentru a susține eforturile de combatere a pandemiei

SARS-CoV-2. România trimite 15 medici militari și specialiști CBRN în State Unite pentru a susține eforturile de combatere a pandemiei
Echipa de medici și asistenți militari de la SPitalul Militar Central care a fost deplasată în Republica Moldova - Sursa foto: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „ Dr. Carol Davila”
Publicat: 13/05/2020, 11:57
Actualizat: 13/05/2020, 12:23

România va trimite în curând o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN în Statele Unite ale Americii, pentru ajuta a în eforturile de combatere a pandemiei, a transmis miercuri Ministerul Apărării Naționale, după convorbirea telefonică dintre ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul american al apărării, Mark T. Esper.

Misiunea urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile, a anunțat Ministerul Apărării.

Anunțul a venit după ce ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut marți, 12 mai, o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper. Potrivit MApN, agenda discuţiilor a inclus aspecte de interes comun privind solidaritatea în combaterea pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și cooperarea între armatele celor două țări, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

Sprijin reciproc pentru gestionarea pandemiei

„Cei doi înalți demnitari au evaluat situația de securitate din mediul internațional și din regiunea Mării Negre, în special în contextul evoluției pandemiei SARS-CoV-2. În acest context, a fost exprimată aprecierea pentru ajutorul reciproc acordat în eforturile de combatere a pandemiei: acoperirea de către Statele Unite a cheltuielilor pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care a transportat, în luna aprilie, echipamente de protecție medicală de la Seul la București, respectiv oferta României de a deplasa în Statele Unite o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN, misiune care urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile”, a transmis MApN.

Aeronava C-17 Globemaster III cu al treilea transport de echipamente medicale necesare pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, misiune ale cărei costuri au fost acoperite de SUA, a ajuns la București la începutul lunii aprilie, în prezența lui Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București. „Doresc să mulţumesc românilor pentru toate eforturile susţinute şi pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste momente de urgenţă. Le mulţumesc ministrului Apărării şi americanilor pentru toate activităţile caritabile desfăşurate nu doar în România, ci în multe ţări din întreaga lume”, a declarat atunci ambasadorul SUA.

Mai mult, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a anuțat alocarea sumei de 800.000 de dolari, sprijin acordat României pentru lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus.

Acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China, pe agenda discuțiilor

„În ceea ce privește relațiile militare bilaterale, a fost evidențiat ritmul dinamic de evoluție a acestora, asigurat în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. Au fost analizate opțiunile privind evaluarea relațiilor militare româno-americane din ultimii zece ani, precum și direcțiile de consolidare a acestora, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experți prin care să fie fundamentate domeniile-cheie de colaborare pentru următoarea decadă”, a transmis MApN.

În plus, au fost analizate perspectivele de consolidare a prezenţei forțelor SUA pe teritoriul României și oportunitățile oferite de proiectele demarate de țara noastră pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea unor facilități militare.

Potrivit MApN, au fost abordate și subiecte actuale de pe agenda NATO, cu accent pe implementarea măsurilor aliate de asigurare a prezenţei pe flancul estic. În context, ministrul român a prezentat succint omologului american stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP) a NATO pe flancul estic aliat, evidențiind rolul important al României în dezvoltarea structurilor de comandă-control aliate în regiune. „Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu va asigura, alături de comandamentul de Divizie Multinațională de la București și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, o arhitectură de securitate esențială pe  flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,” a arătat Nicolae-Ionel Ciucă.

Potrivit MApN, au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China în această perioadă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trei membri ai unei familii din Cluj-Napoca au fost găsiți morți lângă piscina din curte....
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din...
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
Plătită să nu facă nimic timp de 20 ani, o femeie a dat în judecată...
Pescobar, jefuit când se afla în Germania, la EURO 2024. Imagini halucinante cu hoţul în...
Teodora Stoica, noi detalii despre LUPTA cu cancerul. Băutura la care a RENUNȚAT definitiv! Motivul...
Un clujean s-a trezit cu doi hoţi în casă, care voiau să-i fure portofelul crypto....
Cum a murit, de fapt, familia din Cluj! Descoperirea șocantă
Babasha a dezvăluit câți bani a primit pentru a cânta alături de Coldplay. Ce i-a...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Hypercar de 3 mil. euro, complet distrus în Grecia - VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit de prim-ministrul Statului Liber Bavaria
Structură circulară URIAȘĂ găsită în Grecia! I-a UIMIT pe arheologii care...
Obligatoriu în România. Oamenii trebuie să primească gratuit ÎN FIECARE ZI, garantat prin lege
Un caz misterios a pus SUA pe jar. Apariția unui obiect ce nu poate fi...
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
„Înfricoșător!” Descoperire sinistră făcută de o femeie în imaginile din vacanță, chiar din hotel! A...
Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”
Ce are de gând să facă Dragoș Dolănescu cu moştenirea lăsată de tatăl lui? Fiul...
BANCUL ZILEI. Mare concurs de full contact. În finală, Bulă şi un chinez, se bat,...
Un sindrom misterios și rar face ca organismul uman să „producă” alcool
×