STUDIU. La cei mai mulți pacienți Covid, insuficiența respiratorie nu are legătură cu furtuna de citokine!

STUDIU. La cei mai mulți pacienți Covid, insuficiența respiratorie nu are legătură cu furtuna de citokine!
STUDIU. La cei mai mulți pacienți Covid, insuficiența respiratorie nu are legătură cu furtuna de citokine! / Sursa FOTO: https://cdn.pixabay.com
Publicat: 15/11/2020, 14:24

Cel mai recent studiu în domeniu arată că, la majoritatea pacienților Covid, insuficiența respiratorie nu are legătură cu furtuna de citokine. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Washington din St. Louis, în colaborare cu oamenii de știință ai Spitalului de Pediatrie St. Jude (Memphis, Tennessee) au descoperit că doar 4% dintre pacienţii Covid prezentau niveluri ridicate de molecule imunitare ce declanşează aşa-numita „furtună de citokine”.

În studiul lor, cercetătorii au analizat celule şi molecule imunitare prezente în probe de sânge recoltate de la 168 de pacienţi Covid, 26 de pacienţi cu gripă sezonieră şi 16 persoane sănătoase.

4% din pacienții Covid prezintă semne ale furtunii de citokine

Probele au fost prelevate de la pacienţii cu gripă în 2019 sau 2020 şi de la subiecţii cu Covid-19 şi persoanele sănătoase în acest an. De asemenea, oamenii de ştiinţă au colectat informaţii cu privire la evoluţia fiecărui pacient – dacă a fost nevoie de terapie intensivă sau de ventilaţie mecanică şi dacă persoana respectivă a supravieţuit sau a decedat.

Numărul celulelor inflamatorii prezente în sângele pacienţilor cu Covid-19 şi gripă a fost aproximativ acelaşi. Şapte sau 4% dintre pacienţii Covid au prezentat semne ale furtunii cu citokine, cu niveluri extrem de ridicate de citokine chiar şi în comparaţie cu alţi pacienţi grav bolnavi.

Însă majoritatea pacienţilor Covid cu insuficienţă respiratorie acută nu doar că nu a prezentat aşa-numita furtună de citokine, dar a avut un nivel mai redus de inflamaţie faţă de cei afectaţi de gripă, care erau la fel de bolnavi!

Tratamentul cu dexametazonă în Covid-19

Câteva studii clinice au constatat că starea unor pacienţi grav bolnavi cu Covid-19 se îmbunătăţeşte în timpul tratamentului cu medicamente din clasa steroizilor, cum ar fi dexametazona, care suprimă inflamaţia. Cheia succesului va consta în găsirea unei modalităţi de a identifica la momentul internării persoanele cu risc ridicat de dezvoltare a furtunii de citokine.

Subiecţii din cohorta cu fenotipul «real» al furtunii de citokine sunt valori aberante din punct de vedere imunologic în comparaţie cu ceilalţi, astfel încât pare probabil să existe diferenţe semnificative în căi imune multiple ce determină acest fenotip”, a declarat unul dintre autorii principali ai studiului, Paul Thomas. „Dacă reuşim să identificăm caracteristicile acelor căi ce pot fi evaluate rapid într-un cadru clinic, acest lucru s-ar putea dovedi util pentru stratificarea pacienţilor”, a adăugat reputatul specialist în medicină.

Cauza declanșării insuficienței respiratorii, necunoscută

Odată exclusă în mare parte furtuna de citokine, cauza majorităţii cazurilor de insuficienţă respiratorie la pacienţii diagnosticaţi cu boala Covid-19 rămâne necunoscută.

Din populaţia pe care am studiat-o, 24% au decedat, însă doar 4% au prezentat o furtună de citokine”, a declarat co-autorul studiului, Philip Mudd, profesor asistent de medicină de urgenţă la Barnes-Jewish Hospital. „Majoritatea persoanelor care au decedat de COVID-19 au murit fără (a avea) o furtună de citokine. Gripa severă este mult mai inflamatoare decât Covid-19. Aşadar, ce face ca plămânii pacienților să cedeze? Încă nu ştim. Încercăm să aflăm”, a precizat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului