STUDIU. Riscul de infectare cu noul coronavirus mai mare în supermarket decât la un meci de fotbal. Care este explicația

Redactor:
Gandul
STUDIU. Riscul de infectare cu noul coronavirus mai mare în supermarket decât la un meci de fotbal. Care este explicația
FOTBAL. Astăzi trebuia să aibă loc primul meci de la EURO 2020. Bucureştiul ar fi găzduit 4 meciuri / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ

Un studiu realizat în Olanda pentru a demonstra care este riscul de infectare cu noul coronavirus în cadrul unui meci de fotbal arată că acesta este mai mare în supermarket decât în cadrul competiției sportive.

Medicul Federației de Fotbal din Olanda, Edwin Goedhart, a susținut că rezultatele demonstrează că Javier Tebas avea dreptate când a adeclarat că jucătorii vor fi mai protejați decât lucrătorii din fabrică, potrivit Mundo Deportivo.

„Există un risc mai mare într-un supermarket”, a declarat specialistul.

În mai multe țări din Europa în care au fost relaxate restricțiile de prevenire a răpândirii noului coronavirus, competițiile sportive au fost reluate, însă autoritățile din Franța și Olanda au optat pentru anularea sezonului.

Riscul de infectare cu noul coronavirus în cadrul unui meci, „aproape nesemnificativ”

De asemenea, medicul Federației din Olanda a mai susținut și faptul că riscul „este aproape nesemnificativ”.

În carul studiului, au fost analizate 428 de meciuri iar concluzia a fost că riscul de infectare între jucători este destul de mic deoarece nu au un contact atât de mare pe cât se credea.

„În doar 1,2% din timpul jocurilor, jucătorii au fost la 1,5 metri unul de celălalt timp de mai mult de 30 de secunde. Timpul în care erau la mai puțîn de jumătate de metru unul de celălalt este de 1,5 secunde pe joc”, a explicat medicul.

Situația este ceva mai complicată pentru loviturile de la colț – „În acele momente, jucătorii stau mai aproape pentru o perioada mai lungă de timp. Pentru a evita acest lucru, echipa atacantă poate fi forțată să părăsească zona până când jocul se poate relua din nou”.

Studiul pare să îi dea dreptate lui Javier Tebas, care a spus la sfârșitul lunii aprilie spunea că „cineva care lucrează într-o fabrică este în pericol mai mult decât un jucător care joacă un meci cu ușile închise”.

Cum ar putea contribui dispozitivele pentru monitorizarea activităţilor sportive la depistarea semnelor de îmbolnăvire

Datele colectate de dispozitive pentru monitorizarea activităţilor sportive pot evidenţia simptome de coronavirus cu câteva zile înainte ca o persoană să îşi dea seama că este infectată, arată rezultatele unor studii, conform cotidianului The Washington Post.

Acest fapt înseamnă că dispozitive pentru monitorizarea activităţilor de fitness ar putea deveni aparate pentru depistarea semnelor de îmbolnăvire.

În ceea ce privește revenirea la o „normalitate” în România, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a detaliat, în platoul emisiunii GÂNDUL LIVE, care sunt etapele deciziei privind continuarea relaxării măsurilor din starea de alertă, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, după 15 iunie.

Întrebat dacă există posibilitatea ca starea de alertă să nu mai fie prelungită de la 15 iunie, ministrul Tătaru a subliniat că este prea devreme pentru a știi acest aspect, iar regulile și precauțiile legate de distanța fizică și igienă, de exemplu, la plajă trebuie să fie aplicate și după 15 iunie.

 

Inchide