Ţările care au luat măsuri în faţa riscului de inflamaţii cardiace asociat vaccinurilor cu ARN mesager

Ţările care au luat măsuri în faţa riscului de inflamaţii cardiace asociat vaccinurilor cu ARN mesager
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 25/10/2021, 19:47
Actualizat: 25/10/2021, 19:51

Mai multe ţări au oprit complet sau administrează o singură doză de vaccin mARN anti-COVID-19 adolescenţilor şi tinerilor, în urma rapoartelor cu privire la posibile efecte secundare cardiovasculare, chiar dacă acestea sunt rare, potrivit Agerpres.

Autoritatea Europeană de Reglementare a Medicamentelor anunțau, în luna iulie, că a identificat o posibilă legătură între o foarte rară maladie inflamatoare a inimii şi vaccinurile COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Ulterior, însă, aceeaşi autoritate europeană precum şi cea similară din SUA, dar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au susţinut că beneficiile acestor vaccinuri pe bază de mARN continuă să fie mai importante decât riscurile,

Reuters enumeră o serie de măsuri adoptate de unele state în ceea ce priveşte vaccinurile mARN:

Canada – Agenţia Canadiană pentru Sănătate Publică a anunţat că există date care sugerează că astfel de cazuri de inflamaţii ale inimii sunt mai frecvente după vaccinul produs de Moderna decât după cel produs de Pfizer/BioNTech.

Danemarca – Agenţia Daneză pentru Sănătate a anunţat, vineri, că va continua să ofere vaccinul produs de Moderna persoanelor sub 18 ani şi a precizat că anunţul făcut, miercuri, care sugera o suspendare a campaniei de vaccinare cu acest vaccin ar fi fost, de fapt, o eroare de comunicare.

Finlanda – Autorităţile de la Helsinki au decis să nu mai vaccineze persoanele tinere cu vaccinul de la Moderna şi să-l înlocuiască cu vaccinul produs de Pfizer pentru persoanele născute începând cu anul 1991. Finlanda oferă vaccinuri persoanelor de peste 12 ani.

Hong Kong – O comisie de experţi în sănătate care consiliază guvernul din Hong Kong a recomandat, în luna septembrie, ca tinerii între 12 şi 17 ani să primească o singură doză de vaccin produs de BioNTech, după rapoartele cu privire la cazuri de inflamări ale inimii ca efecte secundare.

NorvegiaNorvegia a oprit vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani cu a doua doză a unui vaccin anti-COVID-19, până va dispune de mai multe date. La data de 22 octombrie, ministrul Sănătăţii a declarat că nu există nicio urgenţă, în condiţiile în care copiii sunt expuşi unui risc mic de a se îmbolnăvi grav de COVID-19. La 2 septembrie Norvegia a decis vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani cu o singură doză din vaccinul Pfizer/BioNTech.

Suedia – Suedia a extins dincolo de data limită iniţială (1 decembrie) decizia de a nu vaccina cu produsul Moderna persoanele mai tinere de 30 de ani din cauza rarelor efecte secundare cardiace, conform unui anunţ făcut la 21 octombrie de Agenţia Suedeză pentru Sănătate Publică. Anterior, tot în cursul lunii octombrie, Agenţia a anunţat că datele indică o creştere a cazurilor de miocardite şi pericardite în rândul adolescenţilor şi tinerilor adulţi vaccinaţi cu produsul Moderna Spikevax şi a oprit folosirea acestui vaccin pentru toate persoanele născute începând cu anul 1991.

Africa de Sud – Africa de Sud va începe vaccinarea copiilor între vârsta de 12 şi 17 ani cu vaccinul Pfizer, conform ministrului Sănătăţii din această țară, în cadrul unei strategii pentru intensificarea inoculării elevilor înainte de examenele de sfârşit de an. La sfatul comitetului sud-african de vaccinare, guvernul le oferă adolescenţilor o singură doză din vaccinul Pfizer, din cauza îngrijorărilor cu privire la posibile afecţiuni cardiace.

Marea Britanie – Marea Britanie le-a oferit tuturor copiilor între vârsta de 12 şi 15 ani o singură inoculare cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Cea de-a doua doză nu va fi administrată în acest interval de vârstă, până cel puţin la primăvară, în aşteptarea mai multor date despre efectele acestor vaccinuri.


Vă recomandăm și:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?