Totul despre vaccinarea antiCovid a persoanelor cu boli autoimune! Ce spun medicii despre aceste cazuri

Totul despre vaccinarea antiCovid a persoanelor cu boli autoimune! Ce spun medicii despre aceste cazuri
Totul despre vaccinarea antiCovid a persoanelor cu boli autoimune! Ce spun medicii despre aceste cazuri / Sursa FOTO: https://www.facebook.com
Publicat: 06/01/2021, 13:36

Una dintre multele întrebări pe care și le pune persoanele cu boli autoimune se referă la posibilitatea de a face vaccinul antiCovid. Oamenii vor să știe dacă au voie sau nu să își injecteze serul produs de Pfizer, pe care România a început deja să-l administreze cetățenilor.

Medicul Ruxandra Dobrescu explică tot ce trebuie să știm despre vaccinarea persoanelor care suferă de boli autoimune.

Se pot vaccina persoanele autoimune?

Da, răspunde medicul Ruxandra Dobrescu! „Nu există dovezi științifice cum că ARNul mesager poate să ducă la dereglări ale sistemului imun sau exacerbări ale bolilor autoimune. Grija legată de afecțiunile autoimune este mai degrabă teoretică decât bazată pe dovezi efective.

Studiul Pfizer, care a inclus mai mult de 40000 participanți, a inclus și persoane cu boli autoimune și nu au fost raportate efecte adverse legate de afecțiunea de fond. Între timp, campania de vaccinare a inclus până acum câteva milioane de oameni, de asemenea fără consemnarea unor reacții adverse de acest tip. Este adevărat că nu avem încă date legate de urmărirea pe termen lung, pentru care este nevoie exact de asta – adică de timp! Din ce știm până acum riscurile par să fie foarte-foarte mici”.

Ce se întâmplă cu persoanele imunocompromise?

La această întrebare, dr. Ruxandra Dobrescu afirmă: „Unele persoane care suferă de boli autoimune sau de unele tipuri de cancer urmează tratament cu medicamente care scad imunitatea – de exemplu corticoizi, citostatice etc. În cazul lor, vaccinarea nu este contraindicată, dar este posibil ca răspunsul imun indus de vaccin să fie mai puțin intens, adică este posibil ca pentru ele protecția oferită de vaccin să nu fie atât de completă”.

Cum e cu bolile tiroidiene?

„Vaccinul anti-COVID nu este, în general, contraindicat pentru nicio persoană cu afecțiune tiroidiană!”, susține Ruxandra Dobrescu.

În această categorie intră:

  • „Persoanele cu noduli tiroidieni, hipotiroidism, cele operate de tiroidă pot face vaccinul pentru că există niciun risc suplimentar;
  • Persoanele cu tiroidită autoimună și cele cu boală Basedow. Pentru ele nu există nicio dovadă cum că vaccinul ar putea să determine o exacerbare a răspunsului imun, deci vaccinarea nu este contraindicată nici pentru ei. Nu avem încă date pe termen lung, dar probabil că riscul este extrem de mic;
  • Persoanele cu oftalmopatie Graves pe tratament cu corticosteroizi sau cei cu cancer tiroidian pe tratament cu inhibitori de tirozin-kinază ar putea avea un grad de imunodepresie, deci vaccinul este posibil să nu fie la fel de eficient, dar nu este contraindicat”.

Ce este, de fapt, vaccinul anti-COVID?
Pot să-l fac dacă mă știu cu o boală tiroidiană? ?

Ce știm? Ce nu știm? Când e…

Publicată de Dr Ruxandra Dobrescu pe Luni, 4 ianuarie 2021