Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!”

Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!”
Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/12/2020, 16:38
Actualizat: 12/12/2020, 16:41

Oamenii de știință au identificat mutații în cinci gene asociate cu dezvoltarea bolilor care pun în pericol viața pacienților cu COVID-19. Aceștia specifică faptul că descoperirea ar putea ajuta la stabilirea unor tratamente-cheie împotriva bolii. 

Cercetătorii din Marea Britanie au declarat că lucrarea lor, publicată în revista Nature, aduce lămuriri cu privire la mecanismele care stau la baza simptomelor severe ale coronavirusului și ar putea duce la potențiale noi tratamente medicamentoase pentru tratarea bolii, relatează Evening Express.

„Aceasta este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice. La fel ca în septicemie și gripă – în Covid-19 – daunele plămânilor sunt cauzate de propriul nostru sistem imunitar, mai degrabă decât de virusul în sine. Rezultatele noastre genetice schițează complexitatea răspunsurilor imune, ajutâng la identificarea unor medicamente-cheie. Rezultatele noastre evidențiază imediat ce medicamente ar trebui să fie primele pe lista pentru testarea clinică. Putem testa doar câteva medicamente odată, astfel încât alegerea corectă va salva mii de vieți”, a declarat Dr. Kenneth Baillie, cercetătorul șef al proiectului și cercetător principal la Institutul Roslin de la Universitatea din Edinburgh.

Dr. Baillie și echipa sa au efectuat un studiu de asociere la nivel de genom (GWAS) pe 2244 de pacienți COVID-19 în stare critică din 208 unități de terapie intensivă (ATI) din Marea Britanie.

Cinci gene ar putea indică dacă o persoană este predispusă la o formă severă de boală

GWAS este un proiect de studiu utilizat în mod obișnuit, care permite oamenilor de știință să identifice ce gene sunt implicate în bolile umane.

Lucrând cu experți ai consorțiului GenOMICC, o colaborare globală care analizează legăturile dintre genetică și boli critice, cercetătorii au comparat informațiile genetice ale pacienților COVID-19 internați la ATI cu probe furnizate de voluntari sănătoși care au participat la alte studii.

Echipa a constatat că variațiile în cinci gene – IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 și CCR2 – au fost asociate cu dezvoltarea bolilor severe în cazul pacienților COVID-19. Oamenii de știință au spus că au reușit să identifice două procese moleculare – imunitatea antivirală și inflamația pulmonară – asociate cu genele.

„Dacă știm ceea ce fac (n.r. genele) am putea avea mari oportunități de dezvoltare a unor tratamente”, a declarat Dr. David Strain, de la Universitatea din Exeter.

Se știe că imunitatea antivirală înnăscută este importantă la începutul bolii, în timp ce procesele inflamatorii declanșate de infecție sunt o caracteristică cheie a formei severe de COVID-19, au declarat cercetătorii.

Însă echipa a punctat că cercetarea nu a avut drept scop prezicerea persoanelor care se vor dezvolta o formă critică de boală, ci se concentrează mai mult pe găsirea „indicilor biologici care ne vor conduce la tratamente eficiente”.

Tratamentele specifice ar putea duce la salvarea de vieți în întreaga lume

Acest lucru se datorează faptului că unii pacienți cu anumite variante genetice sunt capabili să „reacționeze” la anumite medicamente, iar cercetătorii consideră că dovezile genetice ar putea fi utilizate ca o modalitate de a spune care tratamente vor fi eficiente într-o boală.

De exemplu, au explicat aceștia, medicamentele care reduc activitatea genei TYK2 ar putea ajuta la protejarea împotriva COVID-19. O clasă de medicamente antiinflamatorii numite inhibitori JAK, care include medicamentul baricitinib, produce acest efect, au adăugat aceștia.

Cercetătorii au mai spus că proporția de risc – șansa generală de a deveni grav bolnav de COVID-19 – asociată cu variantele genetice este estimată la aproximativ 6,5%.

„O astfel de cercetare este un mare pas înainte pentru a avansa în înțelegerea noastră a COVID-19 pentru a ne ajuta să îi protejăm pe cei mai vulnerabili – salvând în cele din urmă vieți în întreaga lume”, a declarat Lord Bethell, ministru pentru inovație.

Oamenii de știință au spus că acest factor de risc este mult mai mic în comparație cu alții, precum vârsta.

Echipa a declarat că studiile clinice suplimentare ar trebui să se concentreze asupra medicamentelor care vizează căi antivirale și antiinflamatorii specifice.

Dr. David Strain, lector senior clinic la Universitatea din Exeter, a descris cercetarea ca fiind „incredibil de interesantă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...