Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!”

Redactor:
Alexandra Mortu
Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!”
Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Oamenii de știință au identificat mutații în cinci gene asociate cu dezvoltarea bolilor care pun în pericol viața pacienților cu COVID-19. Aceștia specifică faptul că descoperirea ar putea ajuta la stabilirea unor tratamente-cheie împotriva bolii. 

Cercetătorii din Marea Britanie au declarat că lucrarea lor, publicată în revista Nature, aduce lămuriri cu privire la mecanismele care stau la baza simptomelor severe ale coronavirusului și ar putea duce la potențiale noi tratamente medicamentoase pentru tratarea bolii, relatează Evening Express.

„Aceasta este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice. La fel ca în septicemie și gripă – în Covid-19 – daunele plămânilor sunt cauzate de propriul nostru sistem imunitar, mai degrabă decât de virusul în sine. Rezultatele noastre genetice schițează complexitatea răspunsurilor imune, ajutâng la identificarea unor medicamente-cheie. Rezultatele noastre evidențiază imediat ce medicamente ar trebui să fie primele pe lista pentru testarea clinică. Putem testa doar câteva medicamente odată, astfel încât alegerea corectă va salva mii de vieți”, a declarat Dr. Kenneth Baillie, cercetătorul șef al proiectului și cercetător principal la Institutul Roslin de la Universitatea din Edinburgh.

Dr. Baillie și echipa sa au efectuat un studiu de asociere la nivel de genom (GWAS) pe 2244 de pacienți COVID-19 în stare critică din 208 unități de terapie intensivă (ATI) din Marea Britanie.

Cinci gene ar putea indică dacă o persoană este predispusă la o formă severă de boală

GWAS este un proiect de studiu utilizat în mod obișnuit, care permite oamenilor de știință să identifice ce gene sunt implicate în bolile umane.

Lucrând cu experți ai consorțiului GenOMICC, o colaborare globală care analizează legăturile dintre genetică și boli critice, cercetătorii au comparat informațiile genetice ale pacienților COVID-19 internați la ATI cu probe furnizate de voluntari sănătoși care au participat la alte studii.

Echipa a constatat că variațiile în cinci gene – IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 și CCR2 – au fost asociate cu dezvoltarea bolilor severe în cazul pacienților COVID-19. Oamenii de știință au spus că au reușit să identifice două procese moleculare – imunitatea antivirală și inflamația pulmonară – asociate cu genele.

„Dacă știm ceea ce fac (n.r. genele) am putea avea mari oportunități de dezvoltare a unor tratamente”, a declarat Dr. David Strain, de la Universitatea din Exeter.

Se știe că imunitatea antivirală înnăscută este importantă la începutul bolii, în timp ce procesele inflamatorii declanșate de infecție sunt o caracteristică cheie a formei severe de COVID-19, au declarat cercetătorii.

Însă echipa a punctat că cercetarea nu a avut drept scop prezicerea persoanelor care se vor dezvolta o formă critică de boală, ci se concentrează mai mult pe găsirea „indicilor biologici care ne vor conduce la tratamente eficiente”.

Tratamentele specifice ar putea duce la salvarea de vieți în întreaga lume

Acest lucru se datorează faptului că unii pacienți cu anumite variante genetice sunt capabili să „reacționeze” la anumite medicamente, iar cercetătorii consideră că dovezile genetice ar putea fi utilizate ca o modalitate de a spune care tratamente vor fi eficiente într-o boală.

De exemplu, au explicat aceștia, medicamentele care reduc activitatea genei TYK2 ar putea ajuta la protejarea împotriva COVID-19. O clasă de medicamente antiinflamatorii numite inhibitori JAK, care include medicamentul baricitinib, produce acest efect, au adăugat aceștia.

Cercetătorii au mai spus că proporția de risc – șansa generală de a deveni grav bolnav de COVID-19 – asociată cu variantele genetice este estimată la aproximativ 6,5%.

„O astfel de cercetare este un mare pas înainte pentru a avansa în înțelegerea noastră a COVID-19 pentru a ne ajuta să îi protejăm pe cei mai vulnerabili – salvând în cele din urmă vieți în întreaga lume”, a declarat Lord Bethell, ministru pentru inovație.

Oamenii de știință au spus că acest factor de risc este mult mai mic în comparație cu alții, precum vârsta.

Echipa a declarat că studiile clinice suplimentare ar trebui să se concentreze asupra medicamentelor care vizează căi antivirale și antiinflamatorii specifice.

Dr. David Strain, lector senior clinic la Universitatea din Exeter, a descris cercetarea ca fiind „incredibil de interesantă”.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Oana Radu, cu sânii pe afară! Cântăreață s-a pozat fără jenă
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Victor Hănescu și Horia Tecău, jigniți de gestul unui campion al tenisului: `Eram în mall...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Când apar primele buletine cu cip în România. Surpriza pe care o vor avea românii:...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Lidera AUR Bistrița-Năsăud, arestată într-un dosar de proxenetism: „Nu credeam sincer că în „România” cineva...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat. Toţi bărbaţii...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Anul școlar 2020-2021. Noutăți pentru milioane de elevi. Anunțul oficial
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Bilanțul tragic al zilei. Cazuri COVID-19 în România
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide