Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății pentru utilizare de urgență

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății pentru utilizare de urgență
Vaccinul Sinovac are o eficacitate de 51% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 02/06/2021, 13:41
Actualizat: 02/06/2021, 13:46

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți, 2 iunie, faptul că a introdus pe „lista de urgență” un vaccin anti-COVID-19 fabricat de compania Sinovac Biotech. Astfel, cel de-al doilea vaccin chinezesc aprobat ar putea fi folosit pentru imunizarea populației din țările sărace.

O listă „de urgență” a OMS este un „semnal” pentru autoritățile naționale de reglementare a siguranței și eficacității unui produs. Astfel, vaccinul Sinovac ar putea să fie inclus în schema COVAX, programul global care oferă vaccinuri în principal țărilor sărace, care se confruntă cu probleme majore de aprovizionare.

Grupul independent de experți al OMS a anunțat că recomandă vaccinul Sinovac pentru adulții cu vârsta de peste 18 ani. De asemenea, datele sugerează că vaccinul poate oferi imunitate și persoanelor mai în vârstă.

Grupul tehnic consultativ al OMS, care a început să se întâlnească pe 5 mai, a luat decizia după ce a analizat cele mai recente date clinice privind siguranța și eficacitatea vaccinului Sinovac, precum și practicile de fabricație ale companiei.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat această decizie, numind vaccinul sigur și eficient și a scos în evidență condițiile de depozitare mai favorabile, ceea ce face ca vaccinul să fie potrivit pentru țările cu venituri mici.

„Acum este crucial să obțineți rapid aceste instrumente de salvare a vieții oamenilor care au nevoie de ele”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vaccinul numit, în anumite regiuni, CoronaVac este al optulea vaccin care este introdus pe lista OMS pentru combaterea COVID-19 și al doilea dezvoltat de o companie chineză, după aprobarea din 7 mai a unui vaccin dezvoltat de Sinopharm, companie susținută de statul chinez.

Cazurile grave de COVID-19, prevenite 100% de vaccinul CoronaVac

OMS a transmis că rezultatele au arătat că vaccinul a prevenit cazurile simptomatice de boală în rândul persoanelor vaccinate, având o eficacitate de 51%, și a prevenit cazurile grave de COVID-19 și spitalizarea în proporție de 100% în rândul populației studiate.

Grupul de experți consultativ strategic al OMS (SAGE) a transmise recent faptul că eficacitatea vaccinului în studiile clinice de fază III din mai multe țări variază de la 51% la 84%.

Indonezia a declarat pe 12 mai că studiul său asupra a 120.000 de lucrători din domeniul sănătății care au primit vaccinul a arătat că serul are o eficacitate de 94% în prevenirea formelor simptomatice de boală.

Într-o evaluare preliminară, grupul SAGE a constatat că vaccinul a fost eficient în prevenirea COVID-19 la adulții sub 60 de ani, dar că lipsesc unele date privind calitatea serului și efectele adverse. Grupul preciza că există lipsuri în ceea ce privește datele referitoare la siguranța serului în timpul sarcinii și în ceea ce privește siguranța și protecția clinică la adulții în vârstă, cei care suferă de alte boli și datelele referitoare la evaluarea reacțiile adverse rare.

Experții SAGE au analizat datele clinice referitoare la vaccinul dezvolat de Sinovac luna trecută.

Președintele și directorul executiv al Sinovac, Weidong Yin, a declarat că studiile clinice au oferit o „bază științifică solidă”, astfel încât vaccinul a fost aprobat de peste 40 de țări și de OMS.

China a distribuit deja în țară sute de milioane de doze atât din vaccinul Sinopharm, cât și din Sinovac, și a exportat serurile în multe țări, în special în Africa, Asia și America Latină.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
BOMBA ANULUI de la PFIZER! Decizia luată chiar acum de companie
Un asteroid uriaș, mai puternic decât o bombă nucleară, se îndreaptă spre Pământ. Hiroshima: 135.000...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...