Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, declarat „sigur” pentru persoanele în vârstă. Descoperirea majoră din studiile de fază 2

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, declarat „sigur” pentru persoanele în vârstă. Descoperirea majoră din studiile de fază 2
Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, declarat „sigur” pentru persoanele în vârstă. Descoperirea majoră din studiile de fază 2 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/11/2020, 10:12

Rezultatele preliminare din studiile de faza 2 referitoare la vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford arată că produsul declanșează răspuns imunitar și este „tolerat” de persoanele în vârstă.

În studiul de fază 2, oamenii de știință susțin că vaccinul provoacă un răspuns imun la adulții în vârstă, considerată categorie cu risc ridicat în dezvoltarea unei forme grave de COVID-19.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, „tolerat” mai bine de adulții în vârstă

Într-un studiu care a implicat 560 de adulți sănătoși, inclusiv 240 cu vârsta de peste 70 de ani, au fost analizate concluziile preliminare privind siguranța și răspunsurile imune. Rezultatele au arătat că vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 este mai bine tolerat la persoanele în vârstă, în comparație cu adulții mai tineri.

De asemenea, vaccinul produce un răspuns imun similar la adulții în vârstă și la cei tineri.

În ciuda descoperirii, autorii observă că acest studiu nu a evaluat eficacitatea vaccinului, iar studiile de fază 3 sunt în curs de desfășurare pentru a confirma acest lucru. Prin urmare, studiile de fază 3 vor determina dacă răspunsurile imune sunt asociate cu protecția împotriva coronavirusului.

În paralel, în timpul studiului actual de fază 2 s-a constatat că vaccinul provoacă puține efecte secundare și induce răspunsuri imune în ambele părți ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă, în urma administrării unor doze mici și standard.

Vaccinul Oxford, declarat „sigur”

„Răspunsurile imune de la vaccinuri sunt adesea reduse la adulții în vârstă, deoarece sistemul imunitar se deteriorează treptat odată cu vârsta, din această cauză adulții mai în vârstă sunt mai susceptibili la infecții. Prin urmare, este crucial ca vaccinurile COVID-19 să fie testate pe acest grup, care este, de asemenea, un grup prioritar pentru imunizare”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Andrew Pollard, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Noul studiu este al cincilea studiu clinic publicat referitor la un vaccin împotriva SARS-CoV-2 testat pe o populație adultă în vârstă.

Într-un studiu se arată că vaccinul a produs răspunsuri imune similare la adulții tineri și bătrâni (vaccinul Moderna mRNA), în timp ce în alte studii se sugerează că provoacă răspunsuri mai mici la adulții mai în vârstă, în comparație cu adulții mai tineri care primesc același vaccin (vaccinul ARNm Pfizer / BioNTech și SinoPharm / Institutul de Produse Biologice de la Beijing).

„OMS a subliniat o serie de factori critici pentru vaccinurile COVID-19, inclusiv faptul că aceștia trebuie vizați către grupurile cu cel mai mare risc, inclusiv adulții în vârstă. De asemenea, acestea trebuie să fie sigure, eficiente în prevenirea bolilor și / sau transmiterii și să ofere cel puțin șase luni de protecție persoanelor expuse frecvent la virus – precum lucrătorii din domeniul sănătății. Noul nostru studiu răspunde la unele dintre aceste întrebări cu privire la protejarea adulților în vârstă, dar rămân întrebări cu privire la eficacitatea și durata protecției și trebuie să confirmăm rezultatele noastre la adulții în vârstă pentru a ne asigura că vaccinul nostru îi protejează pe cei mai expuși riscului de a dezvolta o formă gravă de COVID-19”, a declarat co-autorul studiului, profesorul Sarah Gilbert, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi