EXCLUSIV. Super-analiză pe scena politică! Sociologul Marius Pieleanu anunță surprizele de la ”locale”

EXCLUSIV. Super-analiză pe scena politică! Sociologul Marius Pieleanu anunță surprizele de la ”locale”
Sociologul Marius Pieleanu
Publicat: 08/07/2020, 10:00
Actualizat: 08/07/2020, 10:18

Sociologul Marius Pieleanu a realizat în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO o analiză privind lupta pe scena politică cu aproape două luni înaintea alegerilor locale. De altfel, Marius Pieleanu a comentat și ieșirea publică a fostului președinte PSD, Liviu Dragnea.

„Nu a fost un interviu, a fost doar o conversație între doi amici, colaboratori de-a lungul timpului. Este clar că nu a fost un interviu în sensul jurnalistic. Interviul are anumite reguli și care în mod evident nu au fost respectate. Nu îmi dau seama dacă fostul președinte PSD a încerca să transmită un mesaj, prin această discuție. În mod evident, dacă mesajul a fost, nu a fost atins. S-a diluat într-o discuție mai degrabă personală, referitoare la situația sa și a familiei sale și s-a limitat la câteva opinii cu caracter general referitoare la vechii săi colaboratori. Nu înțeleg de ce Liviu Dragnea a ales acest moment, când a doua zi trebuia să  fie deservit DNA-ului și să i se transforme calitatea în inculpat”, spune sociologul Marius Pieleanu.

PSD crește în intenția de vot

Sociologul Marius Pieleanu spune că liderul PSD, Marcel Ciolacu, va rămâne la conducere, atâta timp cât partidul va performa.

PSD înregistrează o creștere în intenția de vot. E firesc în conjuctura în care nu mai este la Putere, critica mai degrabă îi aparține, nu o primește din partea publicului. Am parcurs și o perioadă de Covid-19 pe care din păcate, oricât de mult s-ar fi organizat Puterea tot rămâneau anumite aspecte pe care nu le puteau acoperi și se  descarcă negativ asupra partidului aflat la Guvernare. Marea încercarea a PSD va fi ziua de alegeri și primele vor fi alegerile locale, iar dacă PSD va face un scor cu 3 în față, ceea ce ar fi posibil alegerilor locale, adică mobilizarea foarte mare a primarilor. Va valida și va legitima, nu numai PSD pe care îl va proiecta în luptă ca fiind o organizație politică ce poate obține locul întâi în țară. Dar va legitima actuala conducere a acestuia: Marcel Ciolacu președinte și secretarul său Paul Stănescu. Ciolacu va rămâne președinte atâta timp cât PSD va performa. PSD își păstrează președinții dacă performează, dacă nu, ei sunt schimbați. Eu cred că Marcel Ciolacu va avea succes la alegerile locale”, a mai precizat Marius Pieleanu.

Gabriela Firea la egalitate cu Nicușor Dan

Cât privește alegerile locale, Pieleanu reiterează că marile orașe sunt deja tranșate, fie în favoarea USR, fie în favoarea liberalilor.

„ PNL și USR în multe locuri din țară vor face alianțe. PSD va obține, pe datele de acum, Craiova care e un centru important. La Primăria Capitalei Gabriela Firea se va bate cot la cot cu Nicușor Dan. Nu avem un răspuns astăzi tranșat în favoarea unuia sau a altuia. PSD va câștiga câteva sectoare, probabil 3 și 4 vor fi câștigate de PSD, dar și la celelalte sectoate lupta continua, fiindcă dacă nu se aliază USR-PLUS, atunci cei mai favorizați sunt candidații social-democrați pe idea divide et impera, care funcționează de secole și probabil va fi și acum validată”, a  mai spus sociologul.

Liberalii au depășit pandemia de coronavirus cu o notă de trecere, consideră sociologul.

„Guvernul are notă de trecere, s-a organizat relativ bine. Desigur, copiinind de fapt măsurile care au fost luate în țări mult mai afectate.Am avut și norocoul încât să nu fie  mare val de îmbolnăviri în România. Nu au avut fracturi majore în  activitatea de prevenire și de combatere a Covid-19”, spune Pieleanu.

USR nu are o idiologie clară

Sociologul mai precizează că USR e partidul viitorului, deși în prezent, partidul nu are o ideologie clar conturată.

„În opinia mea ei rămân, au avut mare priză la cei tineri care în subconștient de fapt, sunt de centru-stânga, nu centru-dreapta. Va fi principalul partid în  continuare și portdrapelul luptei împotriva corupției, temă foarte bine privită de public în România. Și probabil la un moment dat USR-ul va trebui să dea proba de foc, aceea de a conduce țara. Atunci vom vedea dacă ei sunt viitorul sau nu politicii românești”, mai afirmă Marius Pieleanu.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York