REACȚIE. Cristian Tudor Popescu, după decizia CCR: Oamenii deja s-au relaxat, acum totul depinde de gena dacică

Redactor:
Gândul
REACȚIE. Cristian Tudor Popescu, după decizia CCR: Oamenii deja s-au relaxat, acum totul depinde de gena dacică
Cristian Tudor Popescu, după decizia CCR: Foto: TIBI BOLOGH / MEDIAFAX FOTO

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că în cele trei zile dintre starea de urgență și starea de alertă „totul va depinde de gena dacică”, făcând referire la decizia Curții Constituţionale cu privire la ordonanţa de urgenţă care reglementează starea de alertă.

„Depinde la ce se referă, dacă aceste măsuri restrictive se referă și la licitații, la modul în care se achiziționează acum diversele produse medicale consumabile, dacă rămâne în regimul de atribuire rapidă directă sau în regimul de licitație. După părerea mea nu mai are rost să continue, ar fi nociv să continue regimul de atribuire directă, pentru că vom vedea câte nereguli au fost în această perioadă. Nu se mai justifică, a existat timp destul pentru a se face niște contracte, niște surse. Curtea înțeleg că nu interzice asta”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

CTP, despre decizia CCR: Totul depinde de gena dacică

În ceea ce privește restricțiile privind restrângerea drepturilor și libertățile cetățenești, gazetarul a spus că „deja ne găsim într-o stare de relaxare, care se va accentua în zilele următoare, indiferent de legea pe baza căreia va funcționa în săptămânile următoare”.

„Oamenii deja nu mai respectă, amenzi nu se mai dau, e greu de presupus că se vor respecta intrarea în autobuz prin față, coborârea prin spate, păstrarea distanțelor sanitare. Nu se vor respecta decât în mult mai mică măsură, indiferent ce lege se dă și atunci să vedem în ce stare ne aflăm de fapt cu epidemia”, a completat el.

Întrebat dacă poate fi emisă o ordonanță de urgență care să acopere cele trei zile, gazetarul a spus că nu are nicio importanță.

„În acele trei zile, lucrurile vor fi așa cum vor fi și în zilele de după cele trei, de luni încolo. Oamenii s-au relaxat și totul depinde de gena dacică, aia despre care se spunea că ne protejează, că suntem mai rezistenți la epidemie. Să vedem ce se întâmplă în alte țări, în țări cu un sistem foarte puternic, nu doar medical, cum sunt Germania, Coreea de Sud. A trebuit să se revină, pentru că a crescut numărul de cazuri după relaxare. Nu ne rămâne decât să sperăm că nu se va întâmplă asta și la noi”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

CCR: Starea de alertă este constituțională

Curtea Constituțională a României a decis că starea de alertă este constituțională, însă restrângerea drepturilor și libertăților poate fi implementată doar prin lege.

Şedinţa Curții Constituționale de miercuri dimineață s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă. În sală au fost prezenţi doar preşedintele CCR, Valer Dorneanu, un magistrat asistent, precum şi reprezentanţii Avocatului Poporului şi ai Ministerului Public.

Inchide