De ce depinde fericirea unui bărbat? „După 75 de ani și 20 de milioane de dolari cheltuiți pe acest studiu am ajuns la o singură concluzie”

Redactor:
Maria Bîrnaure
De ce depinde fericirea unui bărbat?  „După 75 de ani și 20 de milioane de dolari cheltuiți pe acest studiu am ajuns la o singură concluzie”
Cercetătorii de la Universitatea din Harvard au pornit, în anul 1938, un studiu care a urmărit evoluția a 268 de bărbați, începând cu perioada studenției, timp de 75 de ani. Studiul s-a încheiat în 2013, a costat 20 de milioane de dolari și este cel mai lung de acest tip din istoria cercetării evoluției umane, urmărind să stabilească factorii care cotribuie la o viață fericită, potrivit Feel Guide.

În cadrul cercetărilor au fost combinate mai multe domenii – fiziologie, psihologie, antropologie. Astfel, s-au adunat date diverse, începând cu tipul de personalitate și nivelul de inteligență (IQ) și mergând până la obiceiuri legate de consumul de alcool sau relațiile cu familiile, orientarea politică și religia, strategiile prin care persoana respectivă făcea față unor probleme.

S-a stabilit că, în cazul bărbaților, un factor este definitoriu pentru o viață fericită. Este vorba despre corelarea dintre relațiile afective de pe parcursul vieții și sănătatea și fericirea ultimilor ani din viață. Cercetătorii notează că 58 dintre bărbații monitorizați, care au avut punctajul cel mai ridicat la capitolul „relații afective” au fost mai fericiți decât cei care au avut un punctaj scăzut la acest capitol, având și mai mult succes pe plan profesional și, în definitiv, un grad de mulțumire mai mare asupra vieții. 

O altă descoperire se leagă de relația bărbaților cu mamele lor. Se pare că aceasta este hotărâtoare pentru bunăstarea pe timpul vieții a bărbaților.

„Bărbații care au avut relații călduroase, plăcute, cu mamele lor au câștigat mai mult decât cei cu mame mai nepăsătoare. Bărbații care au avut relații reci cu mamele lor erau mai degrabă supuși riscului de a dezvolta demență la bătrânețe. Relațiile bărbaților cu mamele lor au fost asociate și cu eficiența la muncă din perioada adultă. De cealaltă parte, o relație bună cu tații a fost corelată cu rată scăzută de anxietate, cu o mai bună petrecere a timpului liber și cu o satisfacție mai crescută a vieții după 75 de ani”, afirmă George Vaillant, conducător al studiului pentru mai mult de 30 de ani. 

Rezultatele studiului Universității Harvard scot la iveală și alte aspecte interesante legate de evoluția bărbaților din punctul de vedere al împlinirii și fericirii:

  • S-a constatat că înaintarea în vârstă aduce, de cele mai multe ori, o perioadă mai împlinită decât tinerețea. 
  • O copilărie nefericită poate fi uitată, însă dacă bărbatul are amintiri plăcute din copilărie, acestea reprezintă o sursă de putere și energie pentru întreaga viață.
  • Căsătoria aduce mai multă satisfacție abia după vârsta de 70 de ani, deci, un tânăr căsătorit nu este neaparat și unul fericit.
  • Îmbătrânirea fizică de după 80 de ani este determinată de stilul de viață avut înainte de vârsta de 50 de ani. Îmbătrânirea frumoasă se datorează persoanei care trebuie să aibă grijă să mențină un stil de viață sănătos, și nu moștenirii genetice. 
  • Consumul de alcool este o problemă cu adevărate efecte negative pentru bărbați. Alcoolismul a fost cea mai întâlnită cauză a divorțurilor în cazul participanților la studiu, fiind, de asemenea, asociat cu probleme precum nevroze sau depresii. 
  • Alcoolismul și fumatul au fost cauzele principale ale deceselor în rândul participanților la studiu.
  • Coeficientul de inteligență nu a fost catalogat drept un factor de influență în ceea ce privește veniturile obținute la locul de muncă.
  • Ideologiile politice ale participanților se pare că au influențat viața sexuală, de vreme ce liberalii au avut parte de mai mult sex, chiar și la 80 de ani, în timp ce conservatorii au pus punct vieții sexuale în jurul vârstei de 68 de ani. 

Concluziile celui mai lung studiu din istoria cercetării se regăsesc în cuvintele lui George Vaillant: „După 75 de ani și 20 de milioane de dolari cheltuiți pe acest studiu uriaș, concluzia clară care se desprinde este una singură, în patru cuvinte: Fericirea înseamnă dragoste. Punct.” 

 

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
ȘOCANT! Ceaușescu, fost KGB-ist!? Cine a aruncat BOMBA. Asta schimbă tot ce știam până acum
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Orașul care interzice fumatul în apartamente
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Gata, Rafila aruncă BOMBA! A spus ce se va întâmpla după alegeri. Nu scăpăm....
Acestea sunt produsele noi de la Lidl. N-au mai avut așa ceva până acum în...
Tradiţii de Moş Nicolae 2020: Cele mai frumoase obiceiuri româneşti
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Tzancă Uraganu merge la ”Bravo, ai stil! Celebrities”! Manelistul vrea să facă furori: „Vom merge...
×
Inchide