De ce depinde fericirea unui bărbat? „După 75 de ani și 20 de milioane de dolari cheltuiți pe acest studiu am ajuns la o singură concluzie”

De ce depinde fericirea unui bărbat?  „După 75 de ani și 20 de milioane de dolari cheltuiți pe acest studiu am ajuns la o singură concluzie
Publicat: 25/02/2019, 03:14

În cadrul cercetărilor au fost combinate mai multe domenii – fiziologie, psihologie, antropologie. Astfel, s-au adunat date diverse, începând cu tipul de personalitate și nivelul de inteligență (IQ) și mergând până la obiceiuri legate de consumul de alcool sau relațiile cu familiile, orientarea politică și religia, strategiile prin care persoana respectivă făcea față unor probleme.

S-a stabilit că, în cazul bărbaților, un factor este definitoriu pentru o viață fericită. Este vorba despre corelarea dintre relațiile afective de pe parcursul vieții și sănătatea și fericirea ultimilor ani din viață. Cercetătorii notează că 58 dintre bărbații monitorizați, care au avut punctajul cel mai ridicat la capitolul „relații afective” au fost mai fericiți decât cei care au avut un punctaj scăzut la acest capitol, având și mai mult succes pe plan profesional și, în definitiv, un grad de mulțumire mai mare asupra vieții.

O altă descoperire se leagă de relația bărbaților cu mamele lor. Se pare că aceasta este hotărâtoare pentru bunăstarea pe timpul vieții a bărbaților.

„Bărbații care au avut relații călduroase, plăcute, cu mamele lor au câștigat mai mult decât cei cu mame mai nepăsătoare. Bărbații care au avut relații reci cu mamele lor erau mai degrabă supuși riscului de a dezvolta demență la bătrânețe. Relațiile bărbaților cu mamele lor au fost asociate și cu eficiența la muncă din perioada adultă. De cealaltă parte, o relație bună cu tații a fost corelată cu rată scăzută de anxietate, cu o mai bună petrecere a timpului liber și cu o satisfacție mai crescută a vieții după 75 de ani”, afirmă George Vaillant, conducător al studiului pentru mai mult de 30 de ani.

Rezultatele studiului Universității Harvard scot la iveală și alte aspecte interesante legate de evoluția bărbaților din punctul de vedere al împlinirii și fericirii:

  • S-a constatat că înaintarea în vârstă aduce, de cele mai multe ori, o perioadă mai împlinită decât tinerețea.
  • O copilărie nefericită poate fi uitată, însă dacă bărbatul are amintiri plăcute din copilărie, acestea reprezintă o sursă de putere și energie pentru întreaga viață.
  • Căsătoria aduce mai multă satisfacție abia după vârsta de 70 de ani, deci, un tânăr căsătorit nu este neaparat și unul fericit.
  • Îmbătrânirea fizică de după 80 de ani este determinată de stilul de viață avut înainte de vârsta de 50 de ani. Îmbătrânirea frumoasă se datorează persoanei care trebuie să aibă grijă să mențină un stil de viață sănătos, și nu moștenirii genetice.
  • Consumul de alcool este o problemă cu adevărate efecte negative pentru bărbați. Alcoolismul a fost cea mai întâlnită cauză a divorțurilor în cazul participanților la studiu, fiind, de asemenea, asociat cu probleme precum nevroze sau depresii.
  • Alcoolismul și fumatul au fost cauzele principale ale deceselor în rândul participanților la studiu.
  • Coeficientul de inteligență nu a fost catalogat drept un factor de influență în ceea ce privește veniturile obținute la locul de muncă.
  • Ideologiile politice ale participanților se pare că au influențat viața sexuală, de vreme ce liberalii au avut parte de mai mult sex, chiar și la 80 de ani, în timp ce conservatorii au pus punct vieții sexuale în jurul vârstei de 68 de ani.

Concluziile celui mai lung studiu din istoria cercetării se regăsesc în cuvintele lui George Vaillant: „După 75 de ani și 20 de milioane de dolari cheltuiți pe acest studiu uriaș, concluzia clară care se desprinde este una singură, în patru cuvinte: Fericirea înseamnă dragoste. Punct.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom