CU GÂNDUL LA ROMÂNIA. Emanuel Chirilă, geniul român din Italia care a realizat casca inteligentă pentru motocicliști: „Sper să îl cunosc pe Elon Musk în luna septembrie”

CU GÂNDUL LA ROMÂNIA. Emanuel Chirilă, geniul român din Italia care a realizat casca inteligentă pentru motocicliști: „Sper să îl cunosc pe Elon Musk în luna septembrie”
Publicat: 21/07/2021, 15:03

Emanuel Chirilă, originar din Iași, este programator de software, are 23 de ani și locuiește lângă Arezzo, împreună cu familia sa. Când era în ultimul an de liceu, a proiectat „Casca inteligentă” sau ”„Blue Helmet”, o cască de motocicletă care contactează în mod automat serviciul de salvare în caz de accident, transmițând poziția persoanei și permițând astfel o intervenție cât mai rapidă a echipelor de salvare. 


„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă oameni remarcabili, care au cunoscut excelența în diferite domenii, precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport. Sunt oamenii deciși să își împlinească visurile și să își transforme speranțele în certitudini, ajungând să impresioneze și dincolo de granițele României.


Românul este printre cei mai promițători tineri din Italia, fiind considerat unul dintre viitorii lideri. Datorită parcursului său și a ideilor sale inovatoare, în 2018, a fost inclus de Forbes Italia în lista celor 100 de „lideri ai viitorului” sub 30 de ani, din categoria tehnologie pentru consumatori.

Emanuel Chirilă a participat la TEDxYouth în ultimul an de liceu, în 2018, și a ajuns în finală datorită proiectului său „Blue Helmet”, casca de motocicletă cu care pot fi contactate în mod autonom serviciile de urgență în caz de accident. Datorită inteligenței artificiale și unor senzori ce permite detectarea impactului cu asfaltul, se produce geolocalizarea și este trimis semnalul SOS.

Emanuel Chirilă a participat la TEDxYouth

În 2019, ministrul Transporturilor de la acea dată, Danilo Toninelli, scria pe pagina sa de Facebook despre „casca inteligentă” a lui Emanuel Chirilă, programatorul care la 18 ani a reușit să creeze un sistem capabil să contacteze serviciile de urgență în momentul în care se produce un accident de motocicletă.

„Chiar și astăzi, 33% dintre victimele de pe drum sunt motocicliști (…) Sistemul de salvare activă introdus de tânărul Emanuel este un exemplu important de excelență italiană care trebuie protejat și valorificat”, spunea Danilo Toninelli în iulie 2019.

Emanuel Chirilă și ministrul Transporturilor italian, Danilo Toninelli, în 2019

Invenția tânărului român a ajuns printre întrebările Universității Paris Nanterre la examenul de limbă italiană.

După ce prezentat prototipul, localitatea Valdarno i-a recunoscut și i-a recompensat ideea, numindu-l, în sondajul Valdarnopost, drept „cetățeanul anului”.

Emanuel Chirilă vorbește, într-un interviu pentru GÂNDUL, despre proiectul său, care i-a adus recunoaștere internațională și spune că își dorește să îl cunoască personal pe Elon Musk, în septembrie.

Cum ai ajuns în Italia?

Visul meu era să devin astronaut. Dintotdeauna am avut o curiozitate privind tehnologia și  productia dispozitivelor tehnologice. În familia mea, nu au existat alți membri pasionați de tehnologie. În România, nu am avut acces la tehnologie, iar când am ajuns în Italia, am avut această oportunitate.

Am ajuns în Italia în anul 2007, împreună cu familia mea, la vârsta de 9 ani, pentru a beneficia de mai multe oportunități.

Mi-am construit propriul computer cu ajutorul altor piese uzate. Nu aveam un computer. Am avut norocul să pot colecta piese uzate de la un centru de reciclare pentru componente electrice din aproprierea casei. Astfel, le-am dat viață și am învățat cum este construit un computer. Nevoia și curiozitatea m-au împins spre acest domeniu. Reprezintă inspirația și pasiunea mea.

Cum a luat naștere ideea ta?

Am urmat liceul de informatică în Italia, iar în ultimul an de studiu am pus în aplicare o idee, de a crea o cască pentru motocicliști, pentru ca în momentul accidentului, impactul să fie măsurat. Totul a început de la o idee, iar ulterior am prezentat proiectul la cursuri și la examenul de absolvire. A avut succes și în mediul online.

Directorul liceului de informatică (stânga), Emanuel Chirilă și vicedirectorul unității de învățământ (dreapta)

Am participat la un concurs în Italia, în 2018, alături de alți tineri, unde am ajuns printre finaliști. Acel eveniment m-a lansat în mass-media, fiind prima oară când am vorbit unui public foarte mare. La acel eveniment au fost prezenți reprezentanți ai revistei Forbes, care au hotărât să mă includă pe lista respectivă.

A urmat o colaborare prin care am solicitat să am drept de proprietate intelectuală pe teritoriul Italiei.

Ulterior, am început să colaborez cu anumite firme care produc căști de protecție. Însă prototipul respectiv nu se găsește pe piață, pandemia fiind unul din motivele care au întârziat o colaborare în acest sens.

Noi vrem să colaborăm cu un producător de căști care să introducă această tehnologie și să le vândă pe scară largă. Pentru a realiza kitt-ul, desfășor un parteneriat cu un start-up din Statele Unite. În prezent, am un parteneriat cu un start-up din SUA, SaphiBeat, cu sediul în California.

Pe cine ți-ai dori să întâlnești în viitorul apropiat?

Majoritatea persoanelor de succes din acest domeniu au sediu în California, Statele Unite. În luna septembrie, Elon Musk va fi prezent la evenimentul Tech Week, în Torino, Italia. Voi participa la acel eveniment pentru a-l cunoaște.

Cel mai important pas este să realizez alt prototip, cât mai profesional, pentru a putea începe colaborări cu producători de căști.

Ce înseamnă România pentru tine?

Pentru mine, România este țara unde m-am născut, locul în care mă simt acasă. Față de România voi avea întotdeauna un sentiment de nostalgie. Întotdeauna România va rămâne casa mea. Este posibil să mă întorc, la un moment dat, în țară, cu un bagaj de experiență.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control