Film à la Hollywood despre comoara ascunsă a dacilor, afectat de pandemie / Regizor: „Sper să primesc ajutor de la autorități, filmul fiind un veritabil brand de țară” (EXCLUSIV)

Film à la Hollywood despre comoara ascunsă a dacilor, afectat de pandemie / Regizor: „Sper să primesc ajutor de la autorități, filmul fiind un veritabil brand de țară” (EXCLUSIV)
„Egregora: Comoara pierdută”, imagini din film / Sursa: Echipa „Egregora: Comoara pierdută”
Publicat: 14/08/2020, 00:00

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

Andrei Chiriac, un tânăr regizor cu școala UNATC, dar și cu studii de specialitate în America, vrea să le ofere românilor un film inspirat din legendele și miturile autohtone, despre comoara ascunsă a dacilor, pe modelul hollywoodian din „Urzeala tronurilor” sau „Stăpânul inelelor”. A început filmările pentru trilogia „Egregora: Comoara pierdută” în 2018, dar totul a fost dat peste cap de pandemia de COVID-19. După câteva luni de pauză și după ce mare parte din finanțările promise s-a evaporat, regizorul este hotărât să reia filmările, într-unele dintre cele mai frumoase locuri din România, și speră ca autoritățile să dea o mână de ajutor pentru a putea finaliza filmul pe care îl consideră un veritabil brand de țară.

În vârstă de 44 de ani, Andrei Chiriac, originar din București, a fost cascador, antrenor de arte marțiale, și a fost inițiat în lumea filmului în România, în 1992, la școala de cascadorie a lui Szobi Cseh. Are la activ câteva apariții în filme românești, dar a a studiat cursuri de regie, scenaristică și film și în America, la Școala de Arte Vizuale din New York, cursuri de Regie si Productie de film în cadrul Greenwich Street Productions și chiar cursuri de business management, la Touro College Queens New York.

S-a întors în România ca student străin pentru a se perfecționa la Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), sectia Regie de Film, pe care a absolvit-o în 2007. Viziunea lui cinematografică este foarte apropiată de cea hollywoodiană. Este cunoscut publicului pentru filmul „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” (2015).

Andrei Chiriac: M-am gândit că ar fi timpul să le oferim românilor  un film inspirat din legendele și miturile autohtone

Andrei Chiriac este rezident în New York, dar locuiește acum în România, unde din 2018 lucrează la trilogia „Egregora: Comoara pierdută”. A întrerupt filmările la începutul pandemiei, care l-a afectat puternic din punct de vedere financiar. Bugete promise întârzie sau sunt mai mici și, mai mult, a constatat o teamă a patronilor de compani să aloce finanțări pentru că sunt speriați de o posibila criză financiară.

Trilogia „Egregora: Comoara pierdută” este un film de aventură și mister,despre comoara ascunsă a dacilor, lumi antice necunoscute, filosofii și religii de mult uitate. În final vor fi 36 de episoade, împărțite în trei serii a câte 12 episoade. Pentru a putea fi finalizat la standarde înalte, filmul are nevoie de o finanțare de aproximativ zece milioane de euro, după cum estimează producătorii.

Maia Morgenstern, Gelu Nițu, Ștefan Velniciuc și Daniel Nuță fac parte din distribuție în aceast moment, dar regizorul promite și alte surprize. Producția se filmează în unele dintre cele mai frumoase și emblematice locuri din România. Au fost turnate deja secvențe în locuri precum Munții Piatra Craiului, Cazanele Dunării, Sfinxul, Peștera Ialomicioara, Valea Obârșiei Lacul Bâlea.

Regizorul Andrei Chiriac spune că va include în film toate locurile cu rezonanță din România, care oferă peisaje spectaculoase, precum Sarmizegetusa, Râșnov, Sighișoara, Mănăstirile din Moldova, Castelul Corvinilor, Brașov, București etc., astfel încât filmul să fie în același timp o veritabilă promovare a frumuseților României.

„România este un izvor nesecat de legende, basme și povești. Din păcate, în ultimele decenii, poveștile și basmele au fost neglijate aproape în totalitate, iar  generațiile tinere se orientează spre mituri, eroi și legende care aparțin altor culturi. Vedem din ce în ce mai des că filmele bazate pe legende precum « Stăpânul Inelelor », « Harry Potter », « Războiul Stelelor » sau « Urzeala tronurilor » etc, sunt foarte vizionate și apreciate de publicul român și m-am gândit că ar fi timpul să le oferim un film inspirat din legendele și miturile autohtone”, a adăugat regizorul Andrei Chiriac.

Andrei Chiriac: Sponsorizările „au întârziat” puțin

Într-un scurt interviu exclusiv pentru Gândul.ro, Andrei Chiriac povestește cum a afectat pandemia dorința lui de a oferi românilor un film à la Hollywood despre legendele autohtone.

Cum încurcat pandemia de COVID-19 planurile pentru acest film?

Andrei Chiriac: Producția a fost întreruptă la începutul pandemiei. Abia acum, la sfârșitul lunii august urmând să reluăm câteva secvențe din perioada lui Vlad Țepeș. De asemenea și sponsorizările „au întârziat” puțin.

Sunteți pregătiți de filmări, în contextul măsurilor sanitare și de distanțare impuse de autorități

Andrei Chiriac: În mod evident respectăm ordinul cu privire la producția de film și recomandările Institului Național de Sănătate Publică. Se filmează în exterior, avem termometru, măști, dezinfectant, totul se întâmplă conform regulilor în vigoare.

Revenind la finanțări, oficial, pentru a putea fi finalizat la standarde înalte, filmul are nevoie de o finanțare de aproximativ zece milioane de euro. Cum v-ați gândit să strângeți banii necesari?

Andrei Chiriac: Sper să primesc ajutor de la autoritățiile statului, filmul fiind un veritabil brand de țară… Speranța moare ultima… Deocamdată o firmă privată a susținut lunar, începând cu iunie 2018, producția noastră cu sume mai mici, mai mari, care ne au permis să ducem la bun sfârșit câteva din prologurile primului sezon, adică secvențele de epoca din perioda lui Vlad Țepeș. De multe ori am făcut chetă printre prieteni, bugetul cheltuit până acum fiind cam a douăzecea parte a unui film românesc susținut de CNC… Nu știu cifra exactă…

Cât estimați că va mai dura până la finalizarea filmului?

Andrei Chiriac: Într o lume ideală, dacă bugetul ar fi cel așteptat, probabil că primul sezon ar fi gata filmat și montat în aproximativ nouă luni… Ar fi de asemenea minunat ca toate cele 36 de episode să fie filmate fărp pauze, în acest caz tot serialul fiind gata în aproximativ doi ani.

Când ar putea fi văzut filmul în România?

Andrei Chiriac: Încă nu avem un contract clar cu o televiziune din Romania, producția noastră fiind 100% independentă. Deci… nu se poate spune acum.

Magie și legende, mentori, inamici și șarlatani

„Egregora: Comoara pierdută” este călătoria a nouă orfani care pornesc într-o aventură spectaculoasă, cu scopul de a găsi comoara pierdută a regelui Decebal. Pe acest „drum” al provocărilor, copiii vor întâlni tot felul de personaje: mentori, inamici și șarlatani. Unul dintre personajele care va apărea în film va fi celebrul domnitor Vlad Țepeș. La finalul călătoriei, copiii vor înțelege viața așa cum e, cu frumusețile și tristețile ei. Acțiunea este inspirată din istoria, miturile și legendele dacilor, transmise românilor peste generații.

„Suntem bucuroși să vă invităm să deveniți parte din călătoria noastră de a găsi comoara pentru că numai împreună putem intra în acest „loc sacru și sfânt” și numai împreună, ca frații, putem recâștiga ceea ce s-a pierdut: Egregora”, a declarat regizorul Andrei Chiriac.

Conceptul Egregora reprezintă o ființă psihică emanată din conștiința colectivă – o sete colectivă pentru aventură și mister. Eroii filmului sunt marginalizați ai societății: au trăit experiențe traumatizante într-o lume lipsită de toleranță și au avut de înfruntat durerea, violența și frica. Uniți printr-un vis comun, speranța unei vieți mai bune, aceștia vor trece peste toate obstacolele pe care acest gen de călătorie le presupune. Vor descoperi magia minunilor naturii, care se află ascunsă în vechiul Regat Dacic. De asemenea, vor învăța că numai împreună, acționând ca frații, se pot redescoperi și maturiza.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...