Film à la Hollywood despre comoara ascunsă a dacilor, afectat de pandemie / Regizor: „Sper să primesc ajutor de la autorități, filmul fiind un veritabil brand de țară” (EXCLUSIV)

Redactor:
Madalina Prundea

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

Andrei Chiriac, un tânăr regizor cu școala UNATC, dar și cu studii de specialitate în America, vrea să le ofere românilor un film inspirat din legendele și miturile autohtone, despre comoara ascunsă a dacilor, pe modelul hollywoodian din „Urzeala tronurilor” sau „Stăpânul inelelor”. A început filmările pentru trilogia „Egregora: Comoara pierdută” în 2018, dar totul a fost dat peste cap de pandemia de COVID-19. După câteva luni de pauză și după ce mare parte din finanțările promise s-a evaporat, regizorul este hotărât să reia filmările, într-unele dintre cele mai frumoase locuri din România, și speră ca autoritățile să dea o mână de ajutor pentru a putea finaliza filmul pe care îl consideră un veritabil brand de țară.

În vârstă de 44 de ani, Andrei Chiriac, originar din București, a fost cascador, antrenor de arte marțiale, și a fost inițiat în lumea filmului în România, în 1992, la școala de cascadorie a lui Szobi Cseh. Are la activ câteva apariții în filme românești, dar a a studiat cursuri de regie, scenaristică și film și în America, la Școala de Arte Vizuale din New York, cursuri de Regie si Productie de film în cadrul Greenwich Street Productions și chiar cursuri de business management, la Touro College Queens New York.

S-a întors în România ca student străin pentru a se perfecționa la Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), sectia Regie de Film, pe care a absolvit-o în 2007. Viziunea lui cinematografică este foarte apropiată de cea hollywoodiană. Este cunoscut publicului pentru filmul „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” (2015).

Andrei Chiriac: M-am gândit că ar fi timpul să le oferim românilor  un film inspirat din legendele și miturile autohtone

Andrei Chiriac este rezident în New York, dar locuiește acum în România, unde din 2018 lucrează la trilogia „Egregora: Comoara pierdută”. A întrerupt filmările la începutul pandemiei, care l-a afectat puternic din punct de vedere financiar. Bugete promise întârzie sau sunt mai mici și, mai mult, a constatat o teamă a patronilor de compani să aloce finanțări pentru că sunt speriați de o posibila criză financiară.

Trilogia „Egregora: Comoara pierdută” este un film de aventură și mister,despre comoara ascunsă a dacilor, lumi antice necunoscute, filosofii și religii de mult uitate. În final vor fi 36 de episoade, împărțite în trei serii a câte 12 episoade. Pentru a putea fi finalizat la standarde înalte, filmul are nevoie de o finanțare de aproximativ zece milioane de euro, după cum estimează producătorii.

Maia Morgenstern, Gelu Nițu, Ștefan Velniciuc și Daniel Nuță fac parte din distribuție în aceast moment, dar regizorul promite și alte surprize. Producția se filmează în unele dintre cele mai frumoase și emblematice locuri din România. Au fost turnate deja secvențe în locuri precum Munții Piatra Craiului, Cazanele Dunării, Sfinxul, Peștera Ialomicioara, Valea Obârșiei Lacul Bâlea.

Regizorul Andrei Chiriac spune că va include în film toate locurile cu rezonanță din România, care oferă peisaje spectaculoase, precum Sarmizegetusa, Râșnov, Sighișoara, Mănăstirile din Moldova, Castelul Corvinilor, Brașov, București etc., astfel încât filmul să fie în același timp o veritabilă promovare a frumuseților României.

„România este un izvor nesecat de legende, basme și povești. Din păcate, în ultimele decenii, poveștile și basmele au fost neglijate aproape în totalitate, iar  generațiile tinere se orientează spre mituri, eroi și legende care aparțin altor culturi. Vedem din ce în ce mai des că filmele bazate pe legende precum « Stăpânul Inelelor », « Harry Potter », « Războiul Stelelor » sau « Urzeala tronurilor » etc, sunt foarte vizionate și apreciate de publicul român și m-am gândit că ar fi timpul să le oferim un film inspirat din legendele și miturile autohtone”, a adăugat regizorul Andrei Chiriac.

Andrei Chiriac: Sponsorizările „au întârziat” puțin

Într-un scurt interviu exclusiv pentru Gândul.ro, Andrei Chiriac povestește cum a afectat pandemia dorința lui de a oferi românilor un film à la Hollywood despre legendele autohtone.

Cum încurcat pandemia de COVID-19 planurile pentru acest film?

Andrei Chiriac: Producția a fost întreruptă la începutul pandemiei. Abia acum, la sfârșitul lunii august urmând să reluăm câteva secvențe din perioada lui Vlad Țepeș. De asemenea și sponsorizările „au întârziat” puțin.

Sunteți pregătiți de filmări, în contextul măsurilor sanitare și de distanțare impuse de autorități

Andrei Chiriac: În mod evident respectăm ordinul cu privire la producția de film și recomandările Institului Național de Sănătate Publică. Se filmează în exterior, avem termometru, măști, dezinfectant, totul se întâmplă conform regulilor în vigoare.

Revenind la finanțări, oficial, pentru a putea fi finalizat la standarde înalte, filmul are nevoie de o finanțare de aproximativ zece milioane de euro. Cum v-ați gândit să strângeți banii necesari?

Andrei Chiriac: Sper să primesc ajutor de la autoritățiile statului, filmul fiind un veritabil brand de țară… Speranța moare ultima… Deocamdată o firmă privată a susținut lunar, începând cu iunie 2018, producția noastră cu sume mai mici, mai mari, care ne au permis să ducem la bun sfârșit câteva din prologurile primului sezon, adică secvențele de epoca din perioda lui Vlad Țepeș. De multe ori am făcut chetă printre prieteni, bugetul cheltuit până acum fiind cam a douăzecea parte a unui film românesc susținut de CNC… Nu știu cifra exactă…

Cât estimați că va mai dura până la finalizarea filmului?

Andrei Chiriac: Într o lume ideală, dacă bugetul ar fi cel așteptat, probabil că primul sezon ar fi gata filmat și montat în aproximativ nouă luni… Ar fi de asemenea minunat ca toate cele 36 de episode să fie filmate fărp pauze, în acest caz tot serialul fiind gata în aproximativ doi ani.

Când ar putea fi văzut filmul în România?

Andrei Chiriac: Încă nu avem un contract clar cu o televiziune din Romania, producția noastră fiind 100% independentă. Deci… nu se poate spune acum.

Magie și legende, mentori, inamici și șarlatani

„Egregora: Comoara pierdută” este călătoria a nouă orfani care pornesc într-o aventură spectaculoasă, cu scopul de a găsi comoara pierdută a regelui Decebal. Pe acest „drum” al provocărilor, copiii vor întâlni tot felul de personaje: mentori, inamici și șarlatani. Unul dintre personajele care va apărea în film va fi celebrul domnitor Vlad Țepeș. La finalul călătoriei, copiii vor înțelege viața așa cum e, cu frumusețile și tristețile ei. Acțiunea este inspirată din istoria, miturile și legendele dacilor, transmise românilor peste generații.

„Suntem bucuroși să vă invităm să deveniți parte din călătoria noastră de a găsi comoara pentru că numai împreună putem intra în acest „loc sacru și sfânt” și numai împreună, ca frații, putem recâștiga ceea ce s-a pierdut: Egregora”, a declarat regizorul Andrei Chiriac.

Conceptul Egregora reprezintă o ființă psihică emanată din conștiința colectivă – o sete colectivă pentru aventură și mister. Eroii filmului sunt marginalizați ai societății: au trăit experiențe traumatizante într-o lume lipsită de toleranță și au avut de înfruntat durerea, violența și frica. Uniți printr-un vis comun, speranța unei vieți mai bune, aceștia vor trece peste toate obstacolele pe care acest gen de călătorie le presupune. Vor descoperi magia minunilor naturii, care se află ascunsă în vechiul Regat Dacic. De asemenea, vor învăța că numai împreună, acționând ca frații, se pot redescoperi și maturiza.

Ce decizie au luat șefii de la PRO TV după ce Viviana Sposub și George...
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
PRĂPĂD. Vine frigul în România. Cu cât scad temperaturile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Emisiunea lui Mihai Gâdea, făcută praf la CNA. 'Este o făcătură!'. Amenzile sunt URIAȘE
CORONAVIRUS 24 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti pe primul loc în topul infectărilor. Alte trei...
Sondaj IRSOP: Gabriela Firea ar câștiga alegerile locale 2020. Diferența dintre ea și Nicușor Dan
Ce decizie au luat șefii de la PRO TV după ce Viviana Sposub și George...
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Curs valutar BNR 25 septembrie! Euro va crește și astăzi, spune guvernatorul bancii. Ce valoare...
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide