SUNTEM CU GÂNDUL LA VOI. A sculptat caractere, dar acum nu are nici bani de pâine pentru masa de Paște. „Suntem familie de intelectuali, dar suntem înfometați la culme”

Redactor:
Ionel Văduva
SUNTEM CU GÂNDUL LA VOI. A sculptat caractere, dar acum nu are nici bani de pâine pentru masa de Paște. „Suntem familie de intelectuali, dar suntem înfometați la culme”
A sculptat caractere, dar acum nu are nici bani de pâine pentru masa de Paște. „Suntem familie de intelectuali, dar suntem înfometați la culme”

Este greu să fii pensionar în România zilei de azi, în plină pandemie de COVID-19, mai ales când locuiești în mediul rural, chiar și dacă nu departe de un oraș mare cum este Pitești.

Spitalele sunt afectate și necesită ajutor, sute de mii de contracte de muncă au fost suspendate, iar numeroși oameni au intrat în șomaj și cu greu reușesc să își întrețină familiile.

Dacă acestor români, în deplină putere de muncă, le este dificil în vreme de #coronacriza și de #stamacasa, gândiți-vă cât de greu este pentru un pensionar de rând, fost cadru didactic (știm cât de „bine” plătiți erau aceștia cu mai bine de un deceniu în urmă), să se gândească la ziua de mâine și la „pâinea noastră, cea de toate zilele”.

Pentru mult timp, doamna E.M., sau… Doamna Profesoară, în vârstă de 70 de ani acum, a sculptat caractere în două licee bucureștene, a predat o materie dificilă – chimia -, doar pentru a ajunge în prezent să se gândească la alimentele de zi cu zi ca la moleculele prețioase din tabelul lui Mendeleev.

„Eu am fost profesoară la liceul de chimie și la liceul Spiru Haret. Suntem familie de intelectuali, dar suntem înfometați la culme. Am predat chimia. N-am avut vechime, doar 12 ani. Acum au zis că ne recalculează pensiile în septembrie. În București am predat”, a recunoscut E.M.

Din materia complicată cu care unii dintre noi ne-am luptat constant – chimia -, ne aducem aminte că procesul de combustie constă din reacții redox ce implică radicali liberi.

Cu o pensie de câteva sute de lei pe lună, șansa de a supraviețui fără împrumuturi la IFN-uri, mai ales pentru pensionari, este fix… cenușă.

De mai bine de un deceniu, adică de la 58 de ani, atunci când s-a pensionat, „viața nu mai este ușoară pentru Doamna Profesoară”.

„Chiar nu reușesc deloc să mă descurc. A trebuit să fac trei credite la trei bănci, ca să-mi cumpăr de mâncare. Și acum plătesc câțiva ani pentru că mi-am cumpărat de mâncare cu creditul pentru o lună. Sunt în urmă cu toate trei creditele”, ne-a mărturisit cu lacrimi în glas Doamna Profesoară din comuna Căteasca, județul Argeș. „La P. (n.r. – un IFN renumit) am două împrumuturi și sunt în urmă cu amândouă. Deja, mi-au făcut formele pentru executare silită. Amândouă împrumuturile pe care le-am luat de la P., le-am folosit ca să-mi cumpăr de mâncare pentru o lună. Sunt în urmă și la energia electrică; am primit și de la ei că-mi închid lumina. Sunt într-o situație absolut disperată, cu trei credite. Pentru masa de Paște nu am bani nici de pâine. Nu mai vorbesc de cozonac”.

„(…) Împrumuturile pe care le-am luat (…), le-am folosit ca să-mi cumpăr de mâncare (…)”, ne sună cunoscut multora dintre noi, nu?

Am cerut ajutor

Doamna Profesoară a recunoscut că a cerut ajutor și primăriei care are competențe în zona sa de domiciliu, dar acestea au rămas fără ecou.

Ajutorul a fost solicitat inclusiv pentru fiul său, în vârstă de 38 de ani, potrivit precizărilor făcute de E.M. pentru Gândul.ro. Acesta ar fi grav bolnav, fără posibilități financiare de tratament.

„Băiatul meu are 38 de ani și este bolnav. A avut hepatită, a făcut un an de zile tratament. Acum a dat într-o anemie foarte puternică și nu se mai ține pe picioare. Nu am bani să-i cumpăr de mâncare, nici medicamente. Este anemiat într-un hal fără de hal”.

„El n-a muncit. A fost bolnav tot timpul. Trebuie să-l internez și mi-e frică în condițiile de astăzi să se interneze, că mai rău se îmbolnăvește.

Am cerut ajutor la Primăria din Căteasca, județul Argeș; niciun răspuns, absolut niciun răspuns nu am avut. Am cerut ajutor, din suflet am cerut; nimic”, a afirmat Doamna Profesoară.

La finalul discuției, Doamna Profesoară a spus că abia așteaptă să poată ieși din casă și să-și planteze pe lângă casă „o roșioară și-o ceapă”, însă deocamdată ea respectă instrucțiunile autorităților.

E.M. ne roagă s-o ajutăm financiar până în septembrie 2020 atunci când, speră Doamna Profesoară, pensiile vor fi mărite.

A, era să uit: E.M. ne roagă să-i punem și ceva pe masa de Paște…

Credeți că se poate?

Gândul.ro a lansat campania Suntem cu Gândul la voi! și dorește să facă un apel tuturor celor care au nevoie de ajutorul comunității să ne scrie și să ne spună povestea lor!

Fie că este vorba despre spitale care au nevoie de echipamente medicale, alimente pentru bolnavii din spitale și echipamente de protecție sau despre familii care nu mai au nici un venit și traiul de zi cu zi devine greu de susținut! Noi suntem Cu Gândul la voi! și facem un apel tuturor celor din România să se alăture campaniei.

Pentru super-eroii din linia 1, pentru eroii de acasă care respectă indicațiile autorităților, facem tot posibilul să trecem împreună peste aceste clipe dificile! Despărțiți, dar împreună!

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Vedeta TVR, în lacrimi! Fiul său S-A SINUCIS chiar de ziua ei. E ştirea care...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
E o bruneta superba! Maria este cea mai sexy fiica de fotbalist roman. Wow, cum...
Klaus Iohannis A SEMNAT. Moment istoric pentru România
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Avertisment de la ANM! VREMEA se schimbă radical! Unde se anunță ploi însemnate cantitativ
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
Vedeta TVR, în lacrimi! Fiul său S-A SINUCIS chiar de ziua ei. E ştirea care...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
Simona Halep a dat LOVITURA! Vestea cea mare a venit în urmă cu scurt timp....
PRĂPĂD în România. Culturile agricole sunt DISTRUSE. Premoniții sumbre…
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide