Christie’s, obligată să înapoieze o pictură de secol XVIII unor moștenitori îndepărtați ai lui Proust

Christie’s, obligată să înapoieze o pictură de secol XVIII unor moștenitori îndepărtați ai lui Proust
Publicat: 01/02/2023, 11:17

Un tribunal francez a ordonat casei Christie’s să returneze moștenitorilor unui bancher francez și rudă îndepărtată a lui Marcel Proust un tablou olandez din secolul al XVIII-lea care a făcut obiectul unei cereri de restituire.

Tabloul aflat în centrul disputei, „Sainte Marie-Madeleine pénitente”, a fost realizat în 1707 de artistul olandez Adriaen Van Der Werff. Făcea parte dintr-o colecție deținută de Lionel Hauser, un văr al lui Marcel Proust, despre care se știe că l-a ajutat pe autor cu finanțele sale până în 1920.

Lucrarea, care a fost trimisă spre vânzare la Christie’s Londra în 2018 și tranzacționată cel mai recent prin casa de licitații în 2005, a fost confiscată din proprietatea lui Hauser în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Zeci de lucrări din colecția Hauser, furate în război

În timpul războiului, Hauser a fost amenințat cu deportarea și, în cele din urmă, s-a refugiat în sudul Franței. Se crede că un total de 40 de opere de artă au fost luate de naziști atunci când reședința lui Hauser din Paris a fost percheziționată în 1942. Înainte de a muri, din cauze naturale, în 1958, finanțatorul evreu a încercat să recurgă la justiție în Germania pentru a recupera lucrările furate, dar nu a avut succes.

Citește continurea pe Curatorial.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase