Anchetă News Hour with CNN: Ce se întâmplă cu testele de salivă pentru elevi și de ce nu au ajuns în școli

Anchetă News Hour with CNN: Ce se întâmplă cu testele de salivă pentru elevi și de ce nu au ajuns în școli
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 24/11/2021, 22:21
Actualizat: 25/11/2021, 11:28

Testele COVID de salivă pentru elevi ar fi trebuit să fie în şcoli de miercuri 24 noiembrie. În acest moment însă, nici în depozitele statului, nici în şcoli nu există nici un test de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Ministrul Educaţiei primeşte date de la cei care se ocupă de achiziţia acestor dispozitive şi le comunică public. Niciodată, nici un termen n-a fost respectat.  Într-o anchetă difuzată la News Hour With CNN se arată ce se întâmplă de fapt cu testarea în şcoli.

40 de milioane de teste de salivă, 12 companii câștigătoare

Pe data de 14 octombrie, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate lansa public procedura de achiziţie a 80 de milioane de teste de salivă. După discuţiile cu agenţii economici, cantitatea de teste a fost redusă la jumătate întrucât nimeni nu putea livra atât de multe dispozitive, potrivit anchetei publicate de antena3.ro. S-a tras linie şi s-au desemnat 12 companii câştigătoare a acordului cadru, pentru cele 3 loturi în care era împărţită achiziţia.

ONAC a semnat acordul cadru de achiziţie pe data de 5 noiembrie cu obligaţia de a preda dosarul, mai departe către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie care trebuie să semneze contractele subsecvente cu fiecare furnizor în parte şi să asigure teste în şcoli.

De pe 8 noiembrie, ziua în care, de altfel, elevii s-au întors în şcoli, IGSU trebuia să semneze contractele cu furnizorii câştigători pentru a aduce de urgenţă testele în ţară, de la fabrici din China. Numai că acest lucrur nu s-a întâmplat, în schimb au început o serie de discuţii cel puţin dubioase iniţiate de reprezentanţi ai IGSU şi administratori ai furnizorilor, făcă ca vreun act să fie semnat.

Ce spune IGSU despre testele care lipsesc

Jurnaliștii Sabrina Preda și Sergiu Cora au solicitat un punct de vedere şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă instituţie care se ocupă de semnarea contractelor şi livrarea testelor. Au primit un răspuns halucinant, citez: „Nu este cazul să vorbim acum despre asta!”

Au aflat totuşi, pe surse din interiorul instituţiei, că primul contract cu furnizorul câştigător al lotului 1 a fost semnat de IGSU joi, 18 noiembrie. Termenul de livrare stabilit prin contract este de 5 zile lucrătoare. Am contactat compania semnatară, în condiţiile în care ultimul termen de livrare a testelor în şcoli este astăzi.

Antena 3 a contactat un furnizor de teste din China. Ce a aflat

Deşi nu a vrut să ofere un punct de vedere oficial, cei doi realizatori News Hour With CNN au aflat că de abia a fost lansată comanda în China pentru producţia primei tranşe de 5 milioane de teste. Au contactat şi noi un furnizor din China, pentru a vedea, în mod real, cât durează producţia unei astfel de cantităţi şi condiţiile de livrare.

Detaliile au venit de la compania din China şi pe Whatsapp. Dincolo de costurile de producţie, preţul transportului, în condiţiile pandemice actuale, poate creşte de la o zi la alta. Un risc despre care vorbeşte reprezentantul unei alte companii care a a fost desemnată câştigătoare a procedurii de achiziţie.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Fiica lui Ion Țiriac, imagini în costume de baie minuscule!
Macron l-ar fi numit "clovn" pe Boris Johnson în discuţiile cu apropriaţii: "Este trist să...
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
INTERVIU cu DEPUTATUL PSD, Lucian LUNGOCI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBĂ TOTALĂ de la Alexandru Rafila! Ar trebui SĂ NU MAI VORBIM de certificatul verde
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...