„MAFIA GUNOAIELOR”, sub ancheta procurorilor! Compania municipală „Parcuri și Grădini” și firma unui cunoscut multimilionar, denunțate penal pentru crime împotriva mediului! (FILMĂRI SENZAȚIONALE)

Publicat: 03/03/2020, 19:02
Actualizat: 04/03/2020, 06:44

Depășirea nivelului de poluare în București a stârnit un scandal imens, iar în întreg contextul s-a mai adăugat o filă care conține informații senzaționale. Astăzi dimineață, două firme care se ocupau cu deversarea deșeurilor în București și în împrejurimile orașului au fost vizate de percheziții, numai că întregul „angrenaj” este mult mai complex decât părea la o primă vedere.

Potrivit surselor Gândul.ro, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA, parte din holdingul municipal al Primăriei Capitalei, este anchetată penal. Gunoiul strâns din toate parcurile Capitalei care țin de PMB era aruncat la marginea Bucureștiului de compania Ecogreen Construct SRL, au transmis surse Gândul.ro.

 O licitație câștigată de ROMPREST

Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA a încheiat – la data de 15 mai 2019 – un contract de Achiziție Publică de Servicii cu ROMPREST SA, în urma unei licitații publice pe care ROMPREST a cîștigat-o. Prin urmare, compania se obliga să asigure servicii de închiriere containere și vehicule care să transporte cupele container, pe bază de comandă, în toate parcurile Capitalei.

Până aici, niciun semn de întrebare. Numai că acestea au apărut după o anumită perioadă de timp, reprezentanții ROMPREST asigurând containerele respective, iar acestea fiind plasate în zonele precizate prin contract. Surpriză! Aceste containere porneau… pe alte drumuri. Ceea ce, firește, i-a determinat pe cei de la ROMPREST să treacă la acțiune și să încerce să explice o astfel de anomalie. În urma unei investigații de proporții, Biroul Protecția Mediului din cadrul companiei ROMPREST  scos la iveală o filieră infracțională bine pusă la punct prin care Contractul de Achiziție încheiat în luna mai a anului 2019 cu Compania Municipală Parcuri și Grădini București a fost, practic, călcat în picioare printr-o înțelegere frauduloasă făcută între Compania Municipală și societatea EcoGreen Construct SRL.

 „Comenzile ferme” au dispărut încetul cu încetul

Prin Contractul de Achiziție Publică, Compania Municipală s-a angajat să emită „comenzi ferme” către ROMPREST, iar firma câștigătoare a licitației era obligată să asigure serviciul contractat și comandat. Era vorba despre închirierea utilajelor de depozitare a deșeurilor – containerele fiind proprietatea ROMPREST – și transportul acestora din locurile unde erau amplasate la groapa de gunoi Iridex, remunerația depinzând de numărul de kilometri parcurși.

După intrarea în vigoare a contractului, ROMPREST a primit 17 comenzi în luna mai, 16 comenzi în luna iunie, iar în luna iulie, surprinzător, a primit doar o singură comandă. Ulterior, Compania Municipală a lansat către ROMPREST doar câte o singură comandă pe lună – transportul unui singur container umplut cu deșeuri… vegetale, nu menajere. Trebuie menționat că prețul deșeurilor vegetale diferă semnificativ, fiind mult mai mic decât cel al deșeurilor menajere.

Pe de altă parte, conform contractului încheiat în luna mai, ROMPREST deținea containere amplasate în mai multe zone din Capitală – Parc Băneasa-Ficusului, Parc Herăstrău Nou, Parc Herăstrău Vechi, Parc Miorița, Parc Floreasca, Parc Bordei, Parc Cișmigiu, Parc Circul de Stat, Parc Izvor, Parc Carol I, Parc Tineretului și Sera Ghencea.

Containere cu GPS, fotografii și filmări senzaționale

Reprezentanții ROMPREST s-au deplasat, de altfel, în locurile respective, acolo unde au observat – în primul rând – că nenumărați saci de gunoi erau depozitați lângă containerele companiei, în timp ce acestea erau pline. A fost demarată o anchetă, prin mijloace proprii, iar totul s-a transformat într-un adevărat „film de acțiune” cu final neașteptat.

Au fost supervizate, filmate și fotografiate containerele, iar angajați ai ROMPREST au observat cum containerele erau „plimbate” de mașinile inscripționate ale unei alte firme. În ultimă instanță, cea mai bună soluție dintre toate s-a dovedit a fi tehnica modernă, respectiv GPS-ul. Containerelor puse la dispoziție de ROMPREST, în baza contractului încheiat cu Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA, li s-au atașat GPS-uri, iar surpriza a fost maximă.

Bineînțeles că respectivele containere erau umplute cu deșeuri, numai că ele erau preluate de către o altă firmă, în baza unei „înțelegeri” făcute de Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA cu EcoGreen Construct SRL. Iar această companie – al cărei administrator unic este Mănescu George Alexandru –  prelua containerele ROMPREST și le vărsa la Adunații Copăceni, județul Giurgiu.

EcoGreen Construct SRL și „afacerea de succes” cu… containere ROMPREST

Schema folosită de EcoGreen Construct SRL era una foarte simplă, de altfel. Camioanele firmei se deplasau la rampele parcurilor și… încărcau containerele ROMPREST, apoi le transportau în spațiul din curtea societății EcoGreen. Deșeurile erau descărcate din containerele ROMPREST, apoi containerele goale erau mutate în alte locații decât acelea în care fuseseră amplasate de ROMPREST la solicitarea Companiei Municipale.

Cum totul trebuia „rezolvat” în viteză maximă, autospecialele EcoGreen Construct nu au respectat nici dispozițiile impuse de Autoritatea Rutieră – card tahograf/diagramă – deplasându-se, spre exemplu, prin localitățile Jilava și 1 Decembrie cu 110 km/h, asta în condițiile în care n-ar fi trebuit să depășească 50 km/h. Ținând cont de faptul că un container are 30 de tone, încărcat, în eventualitatea unui accident rutier totul s-ar fi putut transforma într-o tragedie de proporții.

În schemă apare și numele unui cunoscut om de afaceri din București

În urma unei investigații de amploare desfășurate de Biroul Protecția Mediului al companiei ROMPREST SA, reprezentanții acesteia acuză o înțelegere frauduloasă între Compania Municipală și societatea EcoGreen Construct SRL, aceasta neavând acces la informațiile necesare, nedeținând asemenea containere și, evident, neputând ridica acele containere fără îndemnul și aprobarea Companiei Municipale.

Astfel se justifică, de altfel, hotărârea Companiei Municipale de a nu mai trimite comenzi către ROMPREST, compania fiind prejudiciată grav. Mai mult, fondurile implicate în Contractul de Achiziție semnat între ROMPREST și Compania Municipală sunt fonduri publice, ceea ce duce la concluzia că acestea sunt… deturnate în conivență cu societatea de drept privat Ecogreen Construct SRL.

Mai mult, pentru ca toată această „afacere” să capete aspectul unui adevărat grup organizat, în curtea EcoGreen Construct SRL se află și sediile tuturor firmelor  unui cunoscut om de afaceri din București, ceea ce ridică alte numeroase semne de întrebare referitoarea la eventuala implicare a acestuia în tot acest lanț al fraudelor continuate.

ROMPREST SA, plângere penală – furt calificat, delapidare, degradarea mediului înconjurător

Considerându-se prejudiciată, compania ROMPREST a formulat, de altfel, o plângere penală, atât împotriva Companiei Municipale Parcuri și Grădini București SA și a directorului acesteia – Anghelina Petre Cosmin -, cât și a societății EcoGreen Construct SRL, cu sediul în Adunații Copăceni, și a administratorului unic și asociat unic Mănescu George Alexandru.

Acuzațiile sunt foarte grave. Containerele ROMPREST au fost preluate, ilegal, pe timpul nopții, iar acuzația de furt calificat poate fi luată în considerare, EcoGreen Construct încercând să obțină foloase pentru sine și societățile comerciale implicate. Pe lângă această acuzație, în plângerea penală se face referire la delapidare și, nu în ultimul rând, la degradarea mediului înconjurător. Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât deșeurile au fost deversate, depozitate sau îngropate în alte locuri neautorizate, cum ar fi albia Râului Argeș, distrugerea mediului înconjurător neputând fi trecute cu vederea.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican