3 lucruri mai puțin cunoscute despre parfumuri

3 lucruri mai puțin cunoscute despre parfumuri
3 lucruri mai puțin cunoscute despre parfumuri
Publicat: 03/10/2022, 10:01

Universul parfumurilor fascinează multă lume, însă industria aceasta ascunde în continuare multe secrete. Iată mai jos trei aspecte mai puțin cunoscute despre parfumuri.

Nu ai nevoie de un simț olfactiv dezvoltat pentru a deveni creator de parfumuri

“Nas” este denumirea sub care sunt cunoscuți profesioniștii care creează noi parfumuri. În rândul oamenilor circulă preconcepția că ai nevoie de un simț olfactiv foarte dezvoltat pentru a deveni un “nas”. De fapt, ai nevoie neapărat de o anumită conștientizare a capacității olfactive. Iar, atât timp cât senzorii tăi olfactivi sunt funcționali, poți face primii pași care te vor forma ca “nas”. Simțul olfactiv, similar auzului și văzului, se poate dezvolta.

Mai mult decât un nas sofisticat, un parfumier trebuie să posede o calitate mai importantă, memoria olfactivă, respectiv capacitatea de a detecta mirosurile în toate nuanțele și specificitățile lor. Iar, împreună cu o imaginație bogată, să-și folosească emoțiile, sensibilitatea și experiențele legate de mirosuri pentru a crea combinații armonioase și originale.

Capacitatea olfactivă poate să fie dezvoltată printr-un antrenament în detectarea mirosurilor de zi cu zi, de la cafeaua care parfumează bucătăria dimineața la florile din vază ori parfumul unui străin din autobuz. Aceste arome pot trezi și sentimente, pentru că bulbul olfactiv – sistemul de procesare a mirosurilor – este conectat la structurile din creier implicate în memorie și emoții.

Parfumul a fost folosit ca scut împotriva bolilor

În prezent, parfumurile ne însoțesc în cele mai importante momente din viața noastră. Parfumurile pot fi un mijloc de exprimare a personalității și, în cazul celor semnătură, pot să lase în memoria celor pe care îi întâlnim o amintire unică. Alegerea unor parfumuri, fie că este unul cu notă orientală sau apa parfum LVEB, este o lungă căutare personală, bazată pe cercetare și experimentare.

Însă parfumul nu a fost dintotdeauna folosit ca produs prețios pentru îmbunătățirea mirosului corporal. În timpul Renașterii, într-o perioadă în care folosirea apei era interzisă pentru organism și în care mirosul urât era sinonim cu boala, cei mai bogați oameni din societate purtau asupra lor mici recipiente care conțineau amestecuri de plante aromatice, ce serveau drept scut olfactiv, împotriva mirosurilor neplăcute. De asemenea, medicii tratau bolnavii purtând o mască ce conținea plante aromatice, despre care se presupunea că alungă răul.

Unele dintre cele mai cunoscute parfumuri conțin ingrediente ciudate

Urina și voma de cașalot se numără printre ingredientele ciudate din compoziția unor parfumuri celebre, cel puțin din formulele de pe timpuri.

De exemplu, ambra cenușie este o substanță cu aspect de ceară care se găsește în sistemul digestiv al unor specii de cașalot. Mari consumatoare de calamari, mamiferele secretă o substanță pentru a-și vindeca numeroasele răni care apar în tubul digestiv după consumul moluștelor. Substanța este apoi eliminată în apa oceanului, sub formă de excremente sau vomă, însă este foarte rară.

Hyraceum este un alt ingredient bizar folosit în parfumerie. Numit și piatră africană, acesta este, de fapt, urina fosilizată a unui mic animal din Africa de Sud, cape hyrax. Rozătorul are obiceiul de a urina în același loc, ceea ce are ca rezultat, în timp, cristalizarea acestei materii.

Moscul de civetă este un alt exemplu de compus ciudat folosit în industria parfumurilor. Secrețiile anale ale civetei, un mamifer care seamănă cu o pisică și trăiește în Africa și Asia, au un miros înțepător, dar, diluate cu alcool, capătă miresme florale.

În industrie, multe dintre aceste substanțe au și versiuni sintetice, dar acest lucru nu înseamnă că nu mai sunt folosite deloc.

Atunci când alegi un parfum de pe rafturile magazinului, ai un prim contact cu creatorul acestuia, cu ingredientele sale, cu istoria și brandul căruia îi aparține. La nivel mai larg, alegerea unui parfum poate să fie echivalentă cu debutul unei noi aventuri olfactive.

Sursa foto: Freepik

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne