ALEGERI LOCALE. Camera Deputaților a decis. Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie. Legea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare /Când începe campania electorală?

ALEGERI LOCALE. Camera Deputaților a decis. Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie. Legea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare /Când începe campania electorală?
Publicat: 08/07/2020, 14:42
Actualizat: 15/07/2020, 15:38
Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie, a decis, miercuri, Camera Deputaților. Legea care stabilește data votului urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Decizia a fost luată cu de voturi 253”pentru”, două voturi ”împotrivă” și 36 abțineri.

Camera Deputaţilor a dezbătut, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie. Legea a trecut marţi de senatori, cu amendamente.

În urmă cu o zi, marţi, proiectul UDMR a trecut şi de Senat. Un proiect de lege care prevedea acelaşi lucru, al Guvernului, a fost respins de senatori, aleşii hotărând, astfel, să meargă pe stabilirea de către Legislativ a datei alegerilor.

Votul final, discutat, miercuri, în Camera Deputaților

Biroul Permanent al Camerei a stabilit, marţi, că plenul se va întruni miercuri, de la ora 11.00, pentru a discuta acest proiect şi pentru votul final.

Anterior, comisiile de specialitate sunt programate în şedinţă pentru întocmirea raportului.

Principalele modificări aduse în Senat sunt posibilitatea ca partidele politice să folosească banii din subvenţia primită de la stat pentru campania electorală.

În plus, în secţiile de votare vor putea fi prezente şi partidele care nu au grup parlamentar, ceea ce va avantaja partide precum ALDE şi PMP, dar şi PPU, care în acest moment au parlamentari, dar nu au numărul suficient pentru a forma un grup în Camere.

Proiectul stabileşte ca data alegerilor locale să fie 27 septembrie, această dată fiind rezultatul unei dezbateri publice şi al poziţionării majorităţii formaţiunilor politice.

Legea, dezbătută în regim de urgenţă, a fost adoptată, marţi, de către senatori, cu amendamente

A fost admis un amendament al senatorilor PSD Şerban Nicolae şi Radu Oprea care prevede că partidele vor putea folosi şi subvenţiile de la bugetul de stat pentru finanţarea campaniei electorale.

”La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, prin derogare de la prevederile art. 25 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contribuţiile partidelor politice pentru campania electorală prevăzute la art. 30 din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot proveni şi din sursa de finanţare prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată amendamentul social-democraţilor la proiectul de lege.

Un alt amendament admis, formulat de senatorul PSD Radu Preda şi senatorul neafiliat Doru Bădulescu, permite partidelor care nu au grupuri parlamentare să aibă reprezentanţi în secţiile de votare.

”În a treia etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completrează cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi electorale care au ca membri cel puţin 6 senatori sau 10 deputaţi”, arată amendamentul admis.

Comisia juridică a Senatului a respins amendamentul USR care prevedea ca alegerile locale să se desfăşoare timp de două zile, pe 26 şi 27 septembrie, pentru a evita aglomeraţia în secţiile de votare şi pentru a respecta normele sanitare impuse de autorităţi de prevenire a infectării cu noul coronavirus.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, marţi, după adoptarea proiectului privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie, că în 2 august trebuie constituit Biroul Electoral Central. Candidaturile se depun până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația