Alegeri SUA 2020: 1.216 candidați ”visează” la funcția de președinte

Alegeri SUA 2020: 1.216 candidați ”visează” la funcția de președinte
Alegerea SUA 2020: Ceilalți 1.214 candidați candidează la funcția de președinte. Foto: BBC
Publicat: 13/10/2020, 12:09
Actualizat: 13/10/2020, 15:30

SUA are președinți de mai bine de 230 de ani, dar doar primul – George Washington – a fost ales vreodată ca independent. Cele două vârfuri ale politicii SUA, partidele republicane și democratice, domină acoperirea mass-media și donațiile de campanie atât de puternic încât șansele unui câștigător extern par să fie practic nule.

Ce fel de persoană se uită la acele cote aproape insurmontabile?

Se pare că, din 9 octombrie, 1.216 candidați  si-au depus candidatura la Comisia Electorală Federală pentru a candida la funcția de președinte.

BBC i-a întrebat pe trei dintre ei – un pianist de concert și un speaker motivațional, un tehnician IT nativ american și un cripto-miliardar – ce reprezintă și de ce merită voturile americanilor.

„Americanii vor vedea că cele două opțiuni actuale nu sunt alegerea”

Jade Simmons este o fostă regină a frumuseții, pianistă de concert profesionistă, speaker motivațional, rapper, mamă și pastor hirotonit.

După cum spune ea, este o candidată neconvențională, „dar sunt vremuri neconvenționale”.

„Acesta mi s-a părut a fi un moment în care nu ne permiteam să facem afaceri ca de obicei”, spune ea. „Sunt fiica unui activist pentru drepturile civile și felul în care m-a crescut tatăl meu a fost că, dacă vezi goluri, dacă vezi nedreptăți, trebuie să te întrebi dacă ar putea fi tu cel care trebuie să te apleci”.

Ea spune că scopul său este de a crea acces egal la șanse, prin reforma economică, educațională și a justiției penale. Și în acest spirit, ea își propune să organizeze „cea mai puțin costisitoare campanie din istoria națiunii noastre”.

„Credem că este abominabil faptul că acum costă aproape un miliard de dolari să candidezi la funcția de președinte atunci când calificările sunt să ai 35 de ani, sa fii născut în SUA și ai locuit aici 14 ani”, spune doamna Simmons. „Preferăm să cheltuim acești bani pentru a ajuta oamenii.”

Deci este ea liberală sau conservatoare?

Experiența ei ca ministru și persoană de credință nu denotă automat conservatorismul, spune ea.

„Cred că Isus este una dintre cele mai radicale figuri pe care le avem în istorie. Și cred că dacă te uiți la modul în care a funcționat, ai putea ajunge să-l numiți progresist”

Pandemia de coronavirus a înrăutățit cursa de la Casa Albă din acest an, reducând întrunirile în masă, împingând convențiile de partid online și dominând titlurile știrilor. Dar pentru Jade, provocarea majoră a campaniei sale a fost pur și simplu să anunțe oamenii că există.

„Aveți poate o celebritate ca un Kanye West care nici măcar nu și-a depus documentele și, pe 4 iulie, când a anunțat, în 30 de minute a fost acoperit de fiecare rețea importantă. a democrației nu se realizează atât de mult pe cât cred alegătorii americani atunci când privești în culise. „

Candidatii independenți trebuie să îndeplinească o serie de cerințe

În timp ce candidații republicani și democrați vor participa la vot în toate statele, independenții trebuie să îndeplinească o serie de termene de stat și cerințe de acces.

Numele doamnei Simmons va apărea pe buletinul de vot din Oklahoma și Louisiana, dar în alte 31 de state este înregistrată ca candidat la înregistrare – ceea ce înseamnă că, dacă alegătorii își notează fizic numele, votul lor va conta. Recunoaște că șansele sunt absolut împotriva ei, dar totuși crede că poate ajunge la biroul oval – și dacă nu anul acesta, la un moment dat.

„Am luat o decizie de a-mi trăi viața în serviciul oamenilor”

Brock Pierce este un fost actor care a apărut în franciza Mighty Ducks și a jucat ca fiu al președintelui în comedia din 1996 First Kid.

De ce candidează la funcția de președinte? În parte, pentru că este profund preocupat de starea țării.

„Cred că ne lipsește o viziune reală pentru viitor – adică, în ce fel de lume vrem să trăim, în anul 2030? Care este planul? Unde încercăm să ajungem, știi?  Și văd în mare parte doar mult noroi aruncat în jur, nu mulți oameni pun idei care schimbă jocul. Se înspăimântă. Și am o idee despre ce să fac.

În ultimii patru ani, domnul Pierce s-a concentrat pe munca filantropică în Puerto Rico, unde fundația sa a strâns recent un milion de dolari pentru ca PPE să fie acordat primilor respondenți.

Întrebat care ar trebui să fie prioritățile Americii pentru următorii patru ani, el sugerează că țara încetează să urmărească „creșterea de dragul creșterii” și își măsoară succesul prin cât de bine sunt menținute viața, libertatea și căutarea fericirii.

Omul descris de Rolling Stone drept „regele hippie al criptomonedei” favorizează legalizarea canabisului, a organizat o ceremonie de nuntă cu temă unicorn la Burning Man și a fost atât de impresionat de faptul că a fost plasat pe o listă bogată din Forbes, încât a jurat să ofere primul miliard de dolari. De asemenea, el crede cu tărie în libertatea personală și a donat mii de candidați republicani.

Viața tânărului de 39 de ani nu a fost lipsită de controverse. Când avea 19 ani, trei actori bărbați l-au acuzat pe el și doi parteneri de afaceri de agresiune sexuală. Domnul Pierce a negat orice acțiune greșită și nu a fost niciodată acuzat de o infracțiune. Cei trei reclamanți și-au retras dosarele împotriva lui și nu au primit niciodată despăgubiri personale. Dar, inevitabil, titlurile legate de acel episod au făcut ca o prezidențială să devină o perspectivă mai dură.

„Trebuie să schimbăm unele lucruri pe care a fost fondată această națiune”

Un factor care unește candidații independenți este că nu au fost nevoiți să mulțumească majoritatea partidului pentru a obține o platformă – așa că participă ca ei înșiși, la problemele care le vorbesc cu adevărat personal.

Mark Charles este un prim exemplu.

Profesional, a lucrat ca programator de calculator și în asistență tehnică, dar este, de asemenea, un militant înfocat al justiției sociale pe probleme care îi afectează pe nativii americani și oamenii de culoare.

Scopul său este să fie un candidat alternativ pentru alegătorii care nu simt o rudenie cu biletele Trump sau Biden.

La începutul anilor 2000, Charles a ales să-și mute familia într-o casă îndepărtată, într-o rezervație Navajo, „pentru că am vrut să experimentez viața mai tradițională”. Ar rămâne 11 ani.

„Ne aflam la șase mile de cel mai apropiat drum asfaltat, locuiam în Hogan cu o singură cameră – locuința tradițională Navajo. Nu exista apă curentă, electricitate în comunitatea noastră, vecinii noștri erau țesători de covoare și păstori.”

El a decis să ajungă la exterior și să încurajeze înțelegerea, în loc să devină amară. Acum spune că luptă pentru o America modernă cu adevărat incluzivă, care respinge inegalitățile.

„Constituția noastră, care începe cu cuvintele„ Noi oamenii ”[…] nu menționează niciodată femeile, exclude în mod specific nativii și îi consideră pe africani ca trei cincimi dintr-o persoană”, spune domnul Charles.

„Și așa este vorba despre campania mea: dacă vrem să fim o națiune în care„ noi, poporul ”înseamnă cu adevărat toți oamenii, trebuie să facem o lucrare la nivel fundamental. Nu putem doar să o spunem și să ne dorim a fost așa: trebuie să intrăm și să schimbăm unele lucruri pe care a fost fondată această națiune, cum ar fi rasismul, sexismul și supremația albă explicită. „

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...