ALEGERI SUA 2020. Europa urmărește cum Joe Biden și Donald Trump se luptă pentru președinția Americii

ALEGERI SUA 2020. Europa urmărește cum Joe Biden și Donald Trump se luptă pentru președinția Americii
Alegeri SUA 2020. Europa urmărește cum Joe Biden și Donald Trump se luptă pentru președinția Americii. Foto: Shutterstock
Publicat: 04/11/2020, 13:53
Actualizat: 04/11/2020, 15:19

Ultimii patru ani au fost un roller coaster. În 2016 americanii au votat pentru un președinte fără precedent. La momentul alegerilor lui Trump, au existat multe speculații cu privire la faptul dacă ar respecta declarațiile făcute în urma campaniei.

 ”Au fost doar alegeri electorale sau s-ar retrage cu adevărat din acordul de la Paris? Încep războaie comerciale cu toată lumea? Parteneri NATO Harangue? Se construieste acel faimos zid? Acum știm cel puțin unele dintre răspunsurile la aceste întrebări, scrie Catherine Feore ”.

În recentul său discurs despre „Starea Uniunii Europene”, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Europa trebuie să aprofundeze și să își perfecționeze parteneriatele cu prietenii și aliații săi:

„S-ar putea să nu fim întotdeauna de acord cu deciziile recente ale Casei Albe. Dar vom prețui întotdeauna alianța transatlantică bazată pe valori și istorie comune și pe o legătură de neîntrerupt între oamenii noștri. ”

Von der Leyen propune o nouă agendă transatlantică: „orice s-ar putea întâmpla mai târziu în acest an”. Deși acesta poate fi cursul corect de acțiune, este dificil să vedem o întâlnire a minților cu un președinte care a declarat: „Uniunea Europeană a fost formată pentru a profita de Statele Unite, știu asta. Știu că știu asta, dar alți președinți habar nu aveau. ”

Despre  președinția Biden, Pauline Manos, președinta Democraților din străinătate, spune: „Am văzut mult sprijin din partea europenilor, deoarece și ei văd implicațiile altor patru ani ai președinției lui Trump asupra politicii externe a SUA și a poziției noastre în lume. Totuși, este important să ne amintim că un președinte Biden nu va fi pur și simplu o continuare a președinției Obama. Națiunea s-a schimbat în moduri pe care probabil nu ni le-am fi putut imagina, cu nevoia de a aborda și mai urgent criza de sănătate, climă, justiție economică și rasială ”.

Cu toate acestea, merită aminit că, chiar înainte de Trump, Obamai isi asigura un angajament din partea partenerilor NATO de a-și spori contribuția la alianță și de a întoarce privirea americanilor către interesele sale de-a lungul Oceanului și mai larg spre Asia. Când administrația Bush s-a confruntat presiuni ale aliaților NATO, Franța și Germania, în timpul războiului din Irak, Donald Rumsfeld a făcut distincția divizivă între Europa „veche” și „nouă”.

Trump, mai mult decât oricare dintre predecesorii săi, a ascuțit unele minți cu privire la viitoarele relații ale Europei cu SUA. Atunci când, într-un sondaj recent sponsorizat de Institutul Clingendael, olandezii, care sunt în mod normal ferm atlantici în perspectiva lor și oarecum eurosceptici, au fost întrebați dacă susțin o cooperare mai profundă cu Franța și Germania, 72% au susținut această idee.

Influenta SUA asupra UE

Regulamentul UE cu privire la Big Tech și propunerea pentru o taxă digitală pe vânzări și o taxă potențială la frontierele de carbon vor fi controversate fie pentru o administrație Trump, fie pentru Biden. Miza ar putea fi pe punctul de a crește mult dacă Comisia adoptă o abordare și mai puternică a forțelor tehnologice monopoliste.

Dar există totuși multe domenii în care Europa a fost întărită prin acțiuni comune și, dacă nu chiar acțiuni comune, perspective similare.

Un domeniu în care am fost martorii puterii și influenței Statelor Unite este în punerea în aplicare a Acordului de retragere UE-Regatul Unit, în special în ceea ce privește angajamentul de a menține o frontieră „moale” pe insula Irlanda. În urma propunerii Marii Britanii privind un proiect de lege privind piața internă care ar încălca angajamentele sale, Biden a făcut o declarație fără echivoc:

„Nu putem permite Acordului care a adus pacea în Irlanda de Nord să devină o victimă a Brexitului. Orice acord comercial între SUA și Marea Britanie trebuie să fie condiționat de respectarea acordului și de prevenirea returnării unei frontiere dure.”

Relațiile liderilor politici din UE cu SUA

Acesta poate fi un caz special, deoarece negocierile de succes au fost conduse de senatorul democrat George Mitchell. Singurul lider al UE care a susținut victoria lui Trump în 2016 a fost „democratul liberal” al Europei, Viktor Orban. Trump și Orban sunt prieteni de atunci. Trump l-a îmbrățișat pe Boris Johnson și a vorbit favorabil despre mulți alți lideri autoritari din întreaga lume. El a criticat-o în public pe premierul de atunci al Regatului Unit, Theresa May, și pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel. De această dată, Orban, prim-ministrul sloven și președintele polonez și-au exprimat sprijinul.

În timp ce Departamentul de Stat, sub presedintia Obama, a avut puțină influență asupra evoluțiilor din Ungaria, forța morală a declarațiilor a fost importantă și ar fi relevente în țări precum Polonia care solicită aprobarea și sprijinul american împotriva vecinilor lor ruși. Un nou președinte care s-a pronunțat împotriva distrugerii libertății presei, a atacurilor asupra independenței judiciare și a statului de drept ar putea fi foarte influent și convingător la viitoarele alegeri poloneze.

Există mulți factori care ar putea fi decisivi în viitoarele alegeri, dar relațiile UE nu vor fi printre primele preocupări ale alegătorilor americani. Relațiile cu Europa vor fi reduse pe această listă.

Europa: pierderile economice

„Politicile administrației Trump au afectat viețile cetățenilor europeni de-a lungul diferitelor dimensiuni, de la studenți care găsesc acum un mediu mai puțin primitor și politici de viză mai restrictive în Statele Unite, până la prețuri mai mari ca urmare a tarifelor”, a spus Gustavo Flores-Macias, profesor de guvern la Universitatea Cornell, potrivit Euronews.

Războaiele comerciale ale președintelui Trump – declanșate de subvențiile acordate marilor companii de aviație, Boeing și Airbus – au dus la 6,9 miliarde de euro noi tarife pentru mărfurile europene: avioane, oțel, petrol, vin și brânză. Dar chiar și atunci când țările europene „ripostează prin adoptarea propriilor tarife la importurile SUA, capacitatea europenilor de a achiziționa bunuri americane – produse agricole, băuturi, textile, motociclete – scade”, a adăugat Flores-Macias.

Europa: pierderile umane

Profesorul William Lucas Scott, de la Studiile Americane de la Universitatea din Birmingham, găsește cu greu o legătură clară între politicile lui Trump și impactul acestuia asupra vieții cotidiene a europenilor – chiar dacă consideră că există unul.

„Trump a rănit profund Europa și comunitatea internațională, la fel cum a deteriorat sistemul SUA […] și prin abandonarea oricărei respectări a drepturilor omului „.

O anchetă OpenDemocracy a constatat că grupurile de drepturi creștine americane, legate de administrația Trump, au cheltuit cel puțin 88 de milioane de dolari (75 de milioane de euro) pentru a promova drepturile anti-LGBT și anti-avort în Europa începând cu 2007, cu mai mult de o treime din 2015 .

În octombrie, Curtea Constituțională a Poloniei a decis că avorturile- din cauza defectelor congenitale  – sunt neconstituționale.

În spatele acestei hotărâri se află umbra unuia dintre aceste grupuri ultraconservatoare, numit Centrul European pentru Drept și Justiție (ECLJ), care a prezentat argumente în favoarea noilor restricții privind avortul.

ECLJ este condus de avocatul personal al lui Trump, Jay Sekulow, și lucrează în strâns contact cu un alt grup conservator, Alliance Defending Freedom (ADF), desemnat ca un grup de ură în SUA.

Lobby în camerele puterii UE

După cum confirmă Datta, ECLJ este foarte activ la Consiliul Europei, cea mai importantă organizație pentru drepturile omului de pe continent. În ceea ce privește ADF, conform înregistrărilor UE, grupul are șapte lobbyiști la Bruxelles și cheltuiește până la 300.000 EUR pe an pentru a face lobby cu blocul comunitar.

O altă organizație puternică legată de administrația lui Trump este Institutul de Leadership, specializat în formarea politicienilor de dreapta și ultraconservatori nu numai în SUA, ci și în Europa. Vicepreședintele Mike Pence este absolvent al Institutului de Leadership.

„Oamenii pe care îi instruiesc în Europa tind să fie anti-avort și anti-LGBT. Îi instruiesc in influențarea procesului politic”, a declarat Datta pentru Euronews.

Majoritatea europarlamentarilor nu sunt conștienți de cine se află în spatele acestor grupuri ultraconservatoare

„Simt influența [acestor grupuri ultraconservatoare] într-un mod destul de direct. Au o influență  asupra blocării directivei anti-discriminare timp de 11 ani. Nu puteți demonstra niciodată că există o legătură directă, deoarece folosesc multe canale, multe modalități diferite de a influența procesele decizionale „, a declarat Sophie In ‘t Veld, un europarlamentar liberal olandez.

Massimo Teodori, fost senator italian, istoric și expert în politica SUA, consideră că „Trump a întărit politica expansivă a populiștilor anti-europeni, anti-imigrație și agenda celor ostili societății multietnice și multireligioase . „

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția