Prima pagină » Diverse » Alocațiile pentru copii în 2025. Care este valoarea alocațiilor și ce acte sunt necesare

Alocațiile pentru copii în 2025. Care este valoarea alocațiilor și ce acte sunt necesare

Alocațiile pentru copii în 2025. Care este valoarea alocațiilor și ce acte sunt necesare

În anul 2025, alocațiile de stat pentru copii din România vor rămâne la nivelul stabilit în 2024, fără a suferi majorări. Această decizie a fost luată prin Ordonanța de Urgență nr. 156/2024, care prevede menținerea cuantumului alocațiilor pe tot parcursul anului 2025.

În ianuarie 2024, alocațiile de stat pentru copii din România au fost majorate cu 13,8%, conform ratei medii anuale a inflației din 2022. Aceste majorări au fost implementate în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1993, care stipulează indexarea anuală a alocației de stat pentru copii cu rata medie anuală a inflației.

Alocația era în 2023 de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau cu handicap și de 256 de lei pentru cei până la 18 ani.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

Care este valoarea alocațiilor în 2025

  • 719 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau până la 3 ani în cazul copiilor cu handicap);
  • 292 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale;
  • 719 lei/lună pentru copiii cu handicap cu vârsta între 3 și 18 ani.

Alocația pentru copii în 2025. Acte necesare

Pentru a beneficia de alocația de stat pentru copii, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună următoarele documente:

Cerere tip – disponibilă la primăria localității de domiciliu sau pe site-ul acesteia;
Certificatul de naștere al copilului – original și copie;
Actele de identitate ale părinților sau reprezentanților legali – original și copie;
Certificat de căsătorie sau hotărâre de divorț (dacă este cazul) – original și copie;
Alte documente relevante – de exemplu, certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului (dacă este cazul).
Documentele se depun la primăria localității de domiciliu sau la direcția de asistență socială competentă.

Data plății alocației:

Alocațiile sunt virate în conturile beneficiarilor în data de 8 ale fiecărei luni. În situația în care această dată cade într-o zi nelucrătoare, plata poate fi efectuată în ziua lucrătoare anterioară sau următoare, în funcție de deciziile autorităților și de programul băncilor.

FOTO: Envato

Citește și:

Cum pot schimba planurile-cadru, ”cartoful fierbinte” al Educației, ȘCOALA românească. Expert: ”Are relevanță istorică momentul în care ne aflăm”

Vin BANII de la guvern pentru COPIII defavorizați/Începând cu 18 DECEMBRIE, peste 300 de MILIOANE de lei vor ajunge la beneficiari

Executivul acordă TICHETE sociale de 500 lei pentru copiii din familii defavorizate / Marcel Ciolacu: Combatem abandonul școlar

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele