Ana Cătăuță: ”China folosește impulsurile imperialiste ale lui Putin pentru a lansa un atac sincronizat asupra ordinii internaționale”

Ana Cătăuță: ”China folosește impulsurile imperialiste ale lui Putin pentru a lansa un atac sincronizat asupra ordinii internaționale”
Publicat: 22/05/2023, 20:09

Deputata Ana Cătăuța a susținut duminică, în calitate de raportor al Sub-Comisiei privind Relațiile Trans-Atlantice pe China, că acest stat ”folosește impulsurile imperialiste ale lui Putin pentru a lansa un atac sincronizat asupra ordinii internaționale”. Aflată în cadrul Adunării Parlamentare a NATO din Luxemburg, deputata PSD, Ana Cătuță a prezentat prima formă a raportului APNATO privind relația Alianței cu China, după ce Federația Rusă a invadat Ucraina.

Conform acestui raport intitulat ”Rolul global al Chinei după războiului Rusiei împotriva Ucrainei”  ”speranțele conform cărora China ar putea juca un rol constructiv în restabilirea ordinii internaționale perturbate de războiul lui Putin s-au dovedit până acum zadarnice” susține Ana Cătăuță.

”China a ales de facto să se alăture Rusiei”

Deputata PSD a atras atenția în cadrul acestei întâlniri la nivel înalt, despre pericolul internațional reprezentat de cooperarea chinezo-rusă:

”China a ales de facto să se alăture Rusiei. Alăturându-se Rusiei, China folosește impulsurile imperialiste ale lui Putin pentru a lansa un atac sincronizat asupra ordinii internaționale existente, bazată pe reguli, pretinzând în același timp rolul unui intermediar onest în acest conflict.

China tratează Rusia ca pe un partener junior, a cărui poziţie globală redusă poate fi exploatată în avantajul său.

Trebuie să învățăm din greșelile din trecut, când unele dintre națiunile noastre – de prea multă vreme – închideau ochii la semnele autoritarismului agresiv crescând al Kremlinului și continuau să dezvolte dependențe de Rusia.

Prin urmare, este vital ca toți aliații să demonstreze solidaritate și să își asume partea echitabilă de responsabilitate pentru securitatea comună și pentru viitorul ordinii mondiale bazat pe reguli” a transmis Ana Cătăuță pe Facebook, în urma participării ca raportor al Adunării Parlamentare a NATO din Luxemburg.

”Trebuie să învățăm din greșelile făcute în raport cu Rusia”

Ana Cătăuță a făcut în prezentarea sa referire la greșelile Occidentului în raport cu Rusia, amintind perioada în care mediul internațional ”închidea ochii la semnele autoritarismului agresiv”:

”O concurență din ce în ce mai intensă cu China este cel mai probabil caracteristica dominantă a afacerilor globale în următoarele decenii și trebuie să fim pregătiți pentru aceasta. În același timp, ar trebui să angajăm în mod selectiv China în diferite probleme, cum ar fi controlul armelor, schimbările climatice și normele internaționale pentru spațiu, tehnologiile cibernetice și disruptive, astfel încât această competiție intensă să nu conducă la un conflict deschis.

Fostul prim-ministru australian Rudd a etichetat-o drept «Competiție strategică gestionată» cu China. Și anume, pentru a reduce riscul de escaladare periculoasă, trebuie să stabilim «paravane» și constrângeri convenite de comun acord, inclusiv înțelegerea clară a liniilor roșii ale celuilalt, promovarea transparenței și crearea spațiului pentru cooperarea strategică cu privire la provocările globale presante, cum ar fi schimbările climatice, pandemiile, neproliferarea nucleară și stabilitatea financiară globală.

Trebuie să învățăm din greșelile făcute față de Rusia, când unele dintre națiunile noastre – de prea multă vreme – închideau ochii la semnele autoritarismului agresiv crescând al Kremlinului și continuau să dezvolte dependențe de Rusia, care mai târziu s-au inversat.

Nu ar trebui să înlocuim o dependență cu alta” a concluzionat Ana Cătăuță, în calitate de raportor al Sub-Comisiei privind Relațiile Trans-Atlantice cu China, din cadrul Adunării Parlamentare a NATO.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămâi fără certificat de înmatriculare. Toți șoferii sunt verificați. Nu scapă nimeni
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur?
×