Angajatorii denunță fenomenul traficului de persoane străine de la granițele României

Angajatorii denunță fenomenul traficului de persoane străine de la granițele României
FOTO - Patronatul Importatorilor de Munca
Publicat: 01/03/2023, 12:01
Actualizat: 01/03/2023, 17:15

Pe fondul numărului considerabil al tentativelor de trecere frauduloasă a graniței României de către cetățenii străini spre spațiul Schengen,  cresc regretabil și cazurile de trafic de persoane.

Fenomenul denunțat deopotrivă de angajatorii români și agențiile de recrutare a forței de muncă străine în România atrage atenția asupra pericolului reprezentat de acest context pentru stabilitatea pieței muncii, dar și pentru protejarea drepturilor pe care astfel muncitorii străini le pierd odată ajunși victime ale traficului de persoane.

Conform ultimelor informații furnizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), doar în ultimul an de zile au fost depistați „în zona de competenţă 4.966 cetăţeni străini în timp ce intrau în ţară prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală. Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 6.357 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria. Referitor la naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi cetăţeni provin din următoarele ţări: Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Turcia, Pakistan, India, Maroc, Algeria, Tunisia”, arată o informare oficială furnizată de Centrul de Informare din cadrul Poliției de Frontieră Română.

Rețelele de socializare prezintă din ce în ce mai multe anunțuri în care cetățeni străini oferă transport spre țările vestice migranților veniți să lucreze în România.

La rândul lor, agențiile de recrutare din țară sunt abordate de acești cetățeni străini care promit sume fabuloase în schimbul garantării permiselor de muncă.

„Dacă ne referim strict la cetățenii intrați în România în scop de muncă, pe rețelele de socializare s-au format grupuri în funcție de naționalitatea acestora și acolo se postează anunțuri prin care sunt racolați de concetățeni, precum și filmulețe din camionele cu care sunt transportați, detalii referitoare la plată. Cu toate că noi nu suntem membri ai spațiului Schengen, mulți oameni plătesc sume considerabile de bani pentru a ajunge acolo. Ne-am lovit de o situație în care un muncitor din Sri Lanka avea tatăl în Germania și atunci în foarte scurt timp de la sosirea in România, acesta a încercat să părăsească țara pentru că adevărata lui miză era de fapt reunirea cu tatăl”, a declarat Corina Constantin, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

a declarat Corina Constantin, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România

Dacă în cazul agențiilor de recrutare cu un istoric demonstrat, procentul muncitorilor care părăsesc fraudulos țara încă de la sosirea lor pe teritoriul României este unul relativ scăzut, problemele apar atunci când recrutarea este efectuată de companii al căror unic scop este acela de a intermedia astfel de practici.

„Salutăm pe această cale demersurile autorităților de a anihila grupările care conduc la aceste situații regretabile, însă totodată considerăm că ar fi oportun să fie adoptat un set concret de noi măsuri. Recomandarea noastră ar fi ca înaintea acordării avizelor de muncă pentru cetățeni care provin din aceste țări, Inspectoratul General pentru Imigrări să efectueze cercetări suplimentare ale companiilor care solicită angajarea lor și să se asigure că firmele desfășoară efectiv activitatea pentru care solicită avizele de muncă și că au un istoric, precum și o cifră de afaceri care să justifice angajarea cetățenilor străini, în special atunci când o singură companie solicită un număr mare de angajați. Prin Ministerul Afacerilor Externe, statul român poate înăspri condițiile de acordare a vizei de muncă în România și în acest fel vor veni aici doar cei care intenționează într-adevăr să rămână și să lucreze în țara noastră”, a completat Corina Constantin.

În vederea diminuării fenomenului de trecere ilegală a frontierei, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a demarat deja o campanie de conștientizare în colaborare cu Ministerul Muncii din Sri Lanka, cu scopul de a informa corect muncitorii asupra drepturilor și obligațiilor migranților în România.

„Colegul nostru, Romulus Badea, a avut deja două întrevederi la nivel ministerial acolo. Prin aceste campanii de conștientizare ne dorim să atragem atenția migranților economici asupra drepturilor și obligațiilor avute în Romania și implicit UE. În fapt, odată ajunși victime ale traficului de persoane, aceștia își pierd toate drepturile pe care le-au dobândit odată angajați în România. Dacă scopul venirii în România era acela al unei bunăstări materiale pentru ei și familiile lor, odată ce încearcă să treacă frontiera ilegal, aceștia nu se mai pot angaja și pot fi exploatați de angajatori de rea credință, nu mai au acces la un spațiu de cazare destinat lor, nu mai au acces la servicii medicale și nu mai pot călători în vacanță în țara de origine, așa cum o fac atunci când au un loc de muncă legal. Toate aceste informații ne dorim să ajungă la viitorul angajat non-UE încă de când se află în țara de origine și să le fie puse la dispoziție de către Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Externe din țara lor”, a concluzionat Corina Constantin, vicepreședinte în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Angajatorii care tatonează acest domeniu, precum și angajații străini aflați în căutare de informații suplimentare sau consiliere asupra bunelor practici din domeniu pot solicita sprijinul Patronatului Importatorilor Forței de Muncă, al cărui scop este acela de a susține, promova și reprezenta interesele profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...